Australian Alps Walking Track, VIC, NSW, ACT

Mount Hotham, Alpine Region, VIC. © Tourism Australia

Australian Alps Walking Track, VIC, NSW, ACT

650 km / tot 50 dagen / dag- of meerdaagse wandelingen

Trek door drie staten, vier nationale parken en enkele van de hoogste pieken in Australië op deze zware, lange wandeling. Het pad volgt de top van de Australian Alps over 650 kilometer, van Walhalla in Victoria tot Tharwa net ten zuiden van Canberra. Laat je omhoog en omlaag voeren langs het Baw Baw Plateau, Mt Howitt, de Bogong High Plains en de Cobberras in Victoria. Doorkruis de ruige bergen van het Kosciuszko National Park in New South Wales en de rotsachtige wildernis van het Namadgi National Park nabij Canberra. Zet je tent op in de wildernis, overnacht op een kampeerplaats, in een historische hut of in een luxe vakantieoord hoog in de alpen langs het pad. Je kunt kiezen voor een dagtocht of je kunt kortere, beter te behappen delen van het pad met elkaar combineren. De volledige wandeling duurt ongeveer 50 tot 60 dagen en is alleen bedoeld voor de onverschrokken wandelaar.

Mount Hotham, VIC
Mount Hotham, VIC

Deel 1: Van Walhalla naar Mount Hotham

Het pad start (of eindigt) in het oude goudmijnstadje Walhalla in het Baw Baw National Park. Van hieruit kun je kiezen uit vele dag-of meerdaagse wandelingen door dichtbegroeide bossen, besneeuwde bossen en alpiene heidevelden. Beklim de 1.100 meter naar de top van Mt Erica, en zie hoe de plantengroepen veranderen naarmate je steeds hoger komt. Je vindt onderaan nog hoge, elegante esbomen, boomvarens en mirtebeuken die gezellig in groepjes staan te kletsen en daarna bossen met sneeuwgombomen en alpiene struiken op het Baw Baw Plateau. Voor een echt onherbergzame tocht maak je de vierdaagse wandeling van Mt Howitt door het Razor Viking-gebied naar Viking Saddle. De namen vertellen het verhaal van dit terrein: Mt Buggery, Mt Despair, Horrible Gap en de Terrible Hollow. Begin alleen goed voorbereid aan deze tocht. Water is zeldzaam en na Mt Despair wordt het pad niet meer duidelijk aangegeven. Een iets meer glooiende wandeling brengt je van Macalister Springs naar Mount Howitt voor panoramische uitzichten over Mounts Buller, Stirling en Buffalo, de Razor en Viking en de pieken van de Bogong High Plains.

Threadbo, NSW
Threadbo, NSW

Deel 2: Van Mount Hotham naar Thredbo

Maak je veters goed vast voor de hoogste gebergten in Victoria in de Bogong High Plains. Wandel in de voetafdrukken van lang vervlogen bushmen op een wandeling langs historische plaatsen van een halve dag tussen Wallace en Cope Huts. Veedrijvers bouwden Wallace Hut in 1889 en men denkt dat dit de oudste hut in de hoogvlakten is. Trek van Hotham naar Mount Feathertop, voorzichtig boven de boomgrens, over de dramatische Razorback Ridge. Of wandel terug over de keiharde hellingen van Mount Bogong, de hoogste berg in Victoria, door Mountain Creek. Klim door een bos met pepermuntgombomen, rust uit bij de Bivouac Hut en sleep je dan door sneeuwgombomen en alpiene struiken helemaal tot aan de topvlakte. Verderop is het pittoreske stadje Omeo ook een populair startpunt voor bushwalks langs het pad. Klim naar de rotsachtige granieten top van Mount Wills langs sneeuwgombomen en geurige kruidenvelden op een schilderachtige rondwandeling van 6 km. Volg de 20 km lange historische Harrington’s Track langs de Murray River van Tom Groggin naar Bunroy Station. Zwerf op bushpaden naar het rustige bergtoevluchtsoord Glen Wills, eens een druk goudmijnstadje. Bekijk de Pioneer Mine, tussen 1859 en 1913 de grootste open goudmijn in de staat. Of volg een van de korte wandelingen van Taylor’s Crossing langs de schaduwrijke oevers van de Mitta Mitta River.

Namadgi National Park, ACT
Namadgi National Park, ACT

Deel 3: Van Thredbo naar Canberra

Deze wandeling loopt door de torenhoge, boomloze bergen van Main Range in het Kosciuszko National Park. Dat omvat ook Mount Kosciuszko, die met 2.228 meter de hoogste piek van Australië is. Klim naar de top vanaf Charlotte Pass, terwijl je van de gletsjermeren, prachtige wilde bloemen en fantastische uitzichten over de valleien en de gebergten eronder geniet. Je komt langs zeldzame alpiene planten en een groot aantal verschillende wilde dieren. Las een pauze in bij de pas tussen Carruthers Peak en Mt Twynam, waar je over de beboste richels in de verte naar Mt Sentinel en Watsons Crags kunt staren. Verder naar het noorden, bij de oude goudmijnkolonie Kiandra, kun je jezelf helemaal verliezen in de geschiedenis van de Kiandra Heritage Trail en Gold Seekers Track. Of kies voor de gemakkelijke, schilderachtige retourtocht van 10 km naar Four Mile Hut. Ten noorden van Kiandra brengt het pad je over het Gurrangorambla Range en de door grotten uitgeholde Cooleman Plain. Bekijk de Blue Waterholes en de dramatische watervallen langs Cave Creek. Een ander populair startpunt voor een dagwandeling of een wandeling met een overnachting is het meest noordelijke punt van het pad, Namadgi National Park. Klim 4 km omhoog naar Mount Tennent voor uitzichten over Canberra in het noorden, de Brindabellas in het westen en de Alps in het zuiden. Van hieruit wandel je 9 km naar het parkeerterrein van Booroomba Rocks of 4 km naar de kampeerplaats Honeysuckle. Als je vanuit het zuiden over Mt Tennent gaat, vergeet dan niet dat de afdeling lang en vermoeiend is.

Overzicht van de Australian Alps Walking Track

Australian Alps Walking Track, VIC, NSW, ACT

Beste tijd om hem af te leggen:
November tot april als de dagen warmer zijn en het langer licht is

Grote steden in de buurt :
Melbourne, Canberra en Sydney

Ontdek meer:
Ga om je op deze trektocht voor te bereiden naar Australian Alps National Parks

 

Meer Australische ideeën