Hoofdstad en land, Australian Capital Territory

Mittagong, NSW. © Destination NSW

Hoofdstad en land, Australian Capital Territory

Canberra – Mittagong – Yass – Young – Canberra
4-daagse rit

Stap terug in de tijd in eigenaardige koloniale dorpjes, zoals Berrima en Braidwood, en ontdek de elegante tuinen, kunstgalerieën en antiekwinkels van Browal en Moss Vale in de Southern Highlands. Kronkel door de meest vruchtbare landbouwstreek in Australië op weg naar Yass, waar Banjo Paterson in zijn jeugdjaren op een boerderij woonde. Ontdek dan de boom- en wijngaarden van de kersenhoofdstad Young. Bezoek de wijnmakerijen in het koele klimaat in Murrumbateman en geniet van lekkernijen in Gundaroo en het kleine Collector, voordat je terugkeert naar Canberra. Op deze panoramische route kun je picknicken bij pittoreske meren en oude boerderijen bezoeken. Bekijk de lichtinval door het glas-in-loodraam van een eeuwenoude kerk en wandel door de rozentuinen en kersengaarden. Van eten en wijn naar geschiedenis en landschap: je zult genieten van de delicatessen van de regio Capital Country.

Canberra, ACT
Canberra, ACT

Dag 1 – Van Canberra naar Mittagong

Verlaat Canberra en rijd door het mooie stadje Queanbeyan aan de rivieroever, eens een mijncentrum voor goud, zilver en lood. Stop voor een kopje koffie in Bungendore, dat bekendstaat om zijn kunst, ambacht, antiek en restaurants, of maak een omweg naar het zuiden naar het National Trust stadje Braidwood. Beleef het koloniale verleden in de eeuwenoude gebouwen, propvolle antiekwinkels, theehuisjes en old world pubs van Braidwood. Lunch hier of wacht tot je aankomt in de met rozen omgeven straten van Goulburn, de oudste stad in het Australische binnenland. Bewonder de historische oriëntatiepunten zoals de St Saviours Cathedral, het Goulburn Courthouse uit 1849 en de Riversdale Homestead, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen. Stop in South Hill Homestead, waar het naar verluidt spookt, en drink een biertje in de Old Goulburn Brewery. Van Goulburn kun je een omweg maken naar Crookwell, waar je op schuimende rivieren kunt vissen en een oude stenen herberg kunt bekijken. Of rijd verder noordwaarts naar Mittagong in het hartje van de Southern Highlands.

Mittagong, NSW
Mittagong, NSW

Dag 2 – Van Mittagong naar Yass

Ontbijt in een zandstenen café aan Lake Alexandra en wandel vervolgens naar Mount Gibraltar, Mount Alexandra Lake of volg de Box Vale Walking Track. In de lente zijn de bloemententoonstellingen in Winifred West Park adembenemend. Bekijk het bekende antiek en de kunst- en ambachtswinkels van de stad, voordat je de korte rit naar Bowral maakt, aan de voet van Mount Gibraltar. Wandel in prachtige landelijke tuinen en grote oude landgoederen en leer de beste cricketspeler van Australië kennen in het Donald Bradman Museum. Net daarnaast ligt Moss Vale, waar je in de met bomen omgeven hoofdstraat kunt wandelen, Leighton Gradens kunt bezoeken en in antiek- en specialiteitenwinkeltjes kunt rondneuzen. Voordat je terugkeert naar de snelweg, stop je in Berrima, een pioniersdorp uit 1830 met verfijnde Georgiaanse architectuur. Je kunt hier de oudste gevangenis van Australië en het gerestaureerde Courthouse Museum bezichtigen, dat ook als informatiecentrum dient. Rijd terug via Goulburn en de blauwstenen gebouwen uit 1820 in Gunning. De volgende halte is Yass, de streek waar schapen grazen en Banjo Paterson zijn jeugd doorbracht.

Cooma Cottage, Yass Valley, NSW
Cooma Cottage, Yass Valley, NSW

Dag 3 – Van Yass naar Young

Ontbijt in een café in de historische Comur Street, waar de koloniale gebouwen met zorg werden gerestaureerd. Bezoek dan Cooma Cottage, waar ooit de grote Australische ontdekkingsreiziger Hamilton Hume woonde. Hij voegde klassieke vleugels in Griekse stijl en een portiek toe aan de koloniale cottage uit 1835. Rijd vanuit Yass naar het noorden, stop voor een picknick bij Burrinjuck Dam en bezoek de glaswerkgalerieën tussen Bowning en Binalong. Maak een kleine omweg naar de rivierstad Boorowa en de kleine dorpjes Rugby, Frogmore, Rye Park en Reid’s Flat. Of rijd direct naar Young, de kersenhoofdstad van Australië. Bekijk begin oktober de roze getinte kersenbloesems, doe mee aan de tien dagen durende oogstviering in november en pluk fruit tussen november en april. Als je eerder gegist fruit verkiest, ga dan naar de wijnregio Hilltops, waar je de kenmerkende wijnsoorten cabernet sauvignon, shiraz, riesling en chardonnay kunt proeven. Of leer de geschiedenis van de goudmijnen kennen in het Lambing Flat Folk Museum en wandel naar Tout’s Lookout voor uitzichten over de Wirrimah Valley.

Young, NSW
Young, NSW

Dag 4 – Van Young naar Canberra

Rijd richting Young en stop om Boorowa te ontdekken, als je dit eerder hebt gemist. Ontdek vogelbekdieren in de rivier, leer meer over de Ierse geschiedenis van het stadje op de Shamrock Heritage Trail en bekijk inheemse vogels in het lokale vogelhuis. Bezoek een gerechtsgebouw uit 1884 met Romeinse bogen, bewonder daarna de glas-in-lood-ramen en het Italiaanse marmeren altaar van de eerste katholieke kerk ten westen van de Great Dividing Range. Dichtbij in het zusterstadje Harden-Murrumburrah stelt het lokale museum een 19e eeuwse apotheker, muziekkamer, koloniale keuken en badkamer met verplaatsbaar toilet tentoon. Stop daarna bij uitstekende wijnmakerijen in het koele klimaat nabij Murrumbateman. Maak een kleine omweg naar het gourmetdorp Gundaroo en geniet van de verse kwaliteitsproducten in een zandstenen restaurant of tijdens een picknick aan de Yass River. Rijd door het kleine stadje Collector en sluit u aan bij de studenten van de Canberra University, die in de rij staan voor het bekende eten van het Lynwood Café. Geniet van het landschap terwijl u langzaam terugrijdt naar Canberra.

Overzicht

Capital and Country

 

Meer Australische ideeën