Rijden door de Nullarbor

Nullarbor Plain, Eyre Peninsula, SA. © SATC & Adam Bruzzone

Rijden door de Nullarbor

Perth – Norseman – Balladonia – Caiguna – Madura – Border Village - Ceduna
2.000 km/6 dagen

Verbreed je horizon op de Eyre Highway door de uitgestrekte, boomvrije en betoverende Nullarbor Plain. Je kunt deze tocht maken als je van Melbourne, Adelaide of Perth komt en van het westen naar het oosten of andersom over de snelweg rijdt. Welke richting je ook kiest, je zult versteld staan van de enorme landschappen. Zie hoe de boomheuvels overgaan in platte, met blauwbos bezaaide plateaus, waar je grote groepen kangoeroes langs de weg ziet springen. Bezoek uitgestrekte veestations, historische hofstedes en afgelegen spoorwegposten. Zie zeldzame vogels van dichtbij in Eyre, speur naar de zuidelijke gladde dolfijn vanaf de ruige Bunda Cliffs en vis in Fowlers Bay. Overnacht in een van de motels of kampeerplaatsen die overal langs de weg te vinden zijn. Hoewel dit een afgesloten weg is, loopt hij door afgelegen gebieden en moet je je grondig voorbereiden. Je hebt een 4x4 nodig als je onderweg deze route wilt verlaten.

Blue Bonnet Parrot, Goldfields Drive, WA
Blue Bonnet Parrot, Goldfields Drive, WA

Dag 1 - Van Norseman naar Balladonia

De South-West, Beaches en Goldfields Drive brengen je van Perth naar Norseman, waar de tocht begint. Bekijk de levensechte monumenten voor de vroegere kameeltreinen voordat je over de Eyre Highway naar het oosten rijdt. Rijd door de bossen van de Dundas Nature Reserve en beklim de schilderachtige granieten heuvels van Fraser Range, die worden omringd door 's werelds grootste eucalyptusbos. Wandel door de torenhoge blackbutts, zalmgombomen en groene gimlets, om maar enkele van de 20 soorten eucalyptusbomen te noemen. Zie hoe de piek van Mt Pleasant over het bos uitrijst, bezoek het schaapstation Fraser Range en speur naar vogels, kamelen en wilde bloemen tijdens een bushwalk. Rijd naar Newman Rocks voor prachtige uitzichten over het bos, het gebergte en de open vlakten. Dit is ook een goede plek om te picknicken. Iets verderop ligt Balladonia, waar delen van het Amerikaanse Skylabruimtestation in 1979 op aarde neerstortten. Breng de nacht door in een motel of op een van de kampeerplaatsen in de buurt.

Cape Arid National Park, WA
Cape Arid National Park, WA

Dag 2 - Van Balladonia naar Caiguna

Rijd met je 4x4 noordwaarts naar Rawlinna, een afgelegen spoorwegstation waar twee keer per jaar de Indian-Pacific trein aankwam. Leer hoe je schapen bijeendrijft op de enorme schapenboerderij of kijk toe hoe in half april lokale schapenfokkers hun paard- en stierrijkunsten laten zien op de jaarlijkse Nullarbor Muster. Vanuit Balladonia leidt een andere 4x4-weg je 200 km naar het zuiden naar de witte stranden en granieten uitsteeksels van het Cape Arid National Park. Vanaf Balladonia verder naar het oosten kom je langs Afghan Rocks, vernoemd naar de kameeldrijver die door uitgedroogde reizigers werd doodgeschoten omdat hij zich in een onvervuilde waterpoel waste. Bekijk zijn graf voordat je verder rijdt naar Balladonia Homestead, gebouwd in 1889, dat nu onderdak biedt aan een kunstgalerie waar de geschiedenis van de regio te zien is. Daarbij kom je over de Ninety Mile Straight, die met zijn 147 km 's werelds langste rechte stuk weg is. De weg eindigt in Caiguna, waar je in een herberg, motel of op een kampeerplaats kunt overnachten.

Van Caiguna naar Madura
Van Caiguna naar Madura

Dag 3 - Van Caiguna naar Madura

Bekijk het Caiguna 'blowhole' voordat je over de weg naar het Nuytsland Nature Reserve slingert, waar je met je 4x4 een serie kleine grotten en ingestorte spelonken, bekend als de Dolines, kunt bezoeken. Bekijk Dead Dog Cave, waar de gemummificeerde overblijfselen van een Tasmaanse tijger zijn gevonden. Volg de geologisch unieke karstformaties van Cocklebiddy Cave, waar zich een van 's werelds langste onderwaterdoorgangen bevindt. Echt ervaren grotduikers kunnen in de doorgang duiken, maar je hebt wel een vergunning nodig en je moet je eigen uitrusting meebrengen. Vogelkijkers kunnen de 50 km lange omweg in zuidwestelijke richting naar Eyre Bird Observatory volgen, waar zo'n 230 soorten vogels, vele zeldzaam en bedreigd, te vinden zijn. Je hebt een 4x4 nodig of je moet vooraf bellen om te worden opgehaald. Het is 74 km van Caiguna naar Madura, waar robuuste paarden, bekend als ‘Walers’ voor het Indische leger werden gefokt. Vandaag de dag grazen er voornamelijk schapen in Madura, waar je in een motel kunt overnachten en even kunt bijkomen.

Border Village, WA
Border Village, WA

Dag 4 - Van Madura naar WA/SA Border Village

Vanaf Madura strekt de door heuvels geflankeerde weg zich 116 km lang zonder onderbreking tot aan de horizon uit naar Mundrabilla. Sla eten en brandstof in voordat je terugklimt naar de top van het Hampton Tableland naar Eucla, waar je in het Eucla National Park de fascinerende, steeds verschuivende zandduinen kunt bewonderen. Bekijk het oude telegraafstation, eens het drukste regionale telegraafstation van Australië, dat langzaam maar zeker onder de duinen verdwijnt. Afhankelijk van de wind zie je mogelijk nog een schoorsteen uit het zand steken of wellicht zelfs de gehele ruïne. Wandel naar de nu verlaten pier, die eens werd gebruikt om de pioniers per schip van voorraden te voorzien. Bezoek het kleine museum en geniet op de top van de helling van de uitzichten over Eucla en de kustlijn. Een ander pad loopt noordwaarts van Eucla naar Forrest, waar de zes huisjes die ooit door het personeel van het Bureau of Meteorology werden gebruikt nog steeds aanwezig zijn. Vanaf Eucla is het nog eens 12 km langs de weg over de grens met South Australia naar Border Village en in een hele nieuwe tijdzone.

Eyre Highway, Nullarbor plain, SA
Eyre Highway, Nullarbor plain, SA

Dag 5 - Van WA/SA Border Village naar Nullarbor Roadhouse

Ga een onherbergzaam 4x4-avontuur over de oude weg aan, die bijna 200 km evenwijdig aan de nieuwe Eyre Highway ligt. Houd er rekening mee dat deze route soms kan overstromen, dus bereid je goed voor. Volg anders de Eyre Highway door het Nullarbor National Park, langs de ongelooflijk steile Bunda Cliffs. Bewonder vanaf een van de vijf aangegeven uitkijkpunten hoe de zuidelijke rand van Australië op een dramatische manier in zee stort. Wees wel voorzichtig als je over de kalkstenen kliftoppen loopt. Van hieruit loopt de weg door het klassieke Nullarbor -land, vlakten zonder bomen en schijnbaar zonder einde. De naam 'Nullarbor' is afkomstig van de Latijnse term 'nullus arbor', dat 'geen boom' betekent. Als je dieper in dit hypnotische landschap wilt doordringen, neem je de 100 km lange noordelijke omweg naar Cook, een geïsoleerde buitenpost van de Trans-Australia Railway. De Indian-Pacific trein dendert hier twee keer per week doorheen op een route die 's werelds langste rechte stuk spoorweg vormt, bijna 500 km. Ontmoet de families die aan de spoorweg werken voordat je weer naar de Eyre Highway en Nullarbor Roadhouse terugkeert.

Bunda Cliffs, SA
Bunda Cliffs, SA

Dag 6 - Van Nullarbor Roadhouse naar Ceduna

Van hier tot aan Nundroo reis je door Yalata Aboriginalland en heb je een vergunning nodig als de snelweg wilt verlaten. Haal er een bij het White Well rangerstation op de korte reis naar het zuiden tot aan de Head of Bight. Kijk vanaf de omhoogrijzende Bunda Cliffs of je de zuidelijke gladde dolfijn kunt vinden, die hier tussen mei en oktober in de beschermde wateren paart en jongen krijgt. Terug op de snelweg kun je in Yalata Roadhouse door Aboriginalkunst snuffelen en rijd je verder naar de volgende overnachtingsplaats in Nundroo, waar je zuidwaarts kunt rijden voor de pittoreske vishaven Fowlers Bay. Bekijk de walvissen vanaf de ruige zeekliffen, wandel over de zandduinen en witte stranden en speur naar de wilde dieren in het Fowlers Bay Conservation Park. Keer terug naar de snelweg en rijd door in de richting van Penong, waar je windmolens kunt bekijken en op de golven van wereldklasse in Cactus Beach kunt surfen. Proef de smakelijke oesters in Denial Bay op weg naar Ceduna, op de zandrondingen van Murat Bay. Van hieruit kun je terugvliegen naar Adelaide of aan de autorit van bijna 800 km beginnen.

Rijden door de Nullarbor

Rijden door de Nullarbor

 

Meer Australische ideeën