Van Melbourne naar Adelaide op de Great Ocean Road

The Great Ocean Road, Cumberland River, VIC. © Tourism Victoria & Robert Blackburn

Van Melbourne naar Adelaide op de Great Ocean Road

Melbourne – Lorne – Port Fairy – Robe – Victor Harbor - Adelaide
5 dagen/1.000 km

Reis van Melbourne naar Adelaide langs de zuidoostelijke kustlijn van Australië. Volg de Great Ocean Road langs de beroemde surfplekjes van Torquay en Bells Beach en dan naar de vakantiehaven Lorne en de indrukwekkende Twelve Apostles. Wandel door watervallen en weelderige bossen in Otway National Park en bekijk de walvissen vanuit het historische Warrnambool. Neem de zeevaartgeschiedenis in je op in Port Fairy en Portland, nabij de torenhoge zeekliffen van Cape Bridgewater. Proef wijn in Coonawarra en bekijk de fossielen van gigantische buideldieren in de op de World heritage-lijst opgenomen Naracoorte Caves. Maak een boottocht op de Cooroong en verken de uitnodigende stranden en wijnmakerijen van het Fleurieu Peninsula op weg naar Adelaide.

Great Ocean Road, VIC
Great Ocean Road, VIC

Dag 1 - Van Melbourne naar Lorne

Rijd Geelong op het Bellarine Peninsula binnen. Hier kun je langs de waterkant lopen, lokale wijngaarden bezoeken of vanaf een van de stranden een duik in zee nemen. Reis door naar Torquay, waar de spectaculaire, nabij kliffen gelegen Great Ocean Road begint. Torquay is ook de poort naar de Surf Coast van Victoria. Bezoek het enorme surfmuseum en probeer dan de golven van de populaire Jan Juc of het schilderachtige Bells Beach te bedwingen. Surf op Point Addis en Anglesea, waar de golfers de schilderachtige golfbaan delen met grazende kangoeroes. De fantastische golven blijven binnenrollen in Fairhaven en Eastern View, onderweg naar het strandvakantieoord Lorne. Zwem vanaf het gouden strand van Loutit Bay en wandel naar watervallen zoals de Erskine Falls, verstopt in de Otway Ranges. Slenter door de kunstgalerieën, boetiekjes en restaurants in de hoofdstraat en drink een kop koffie in een van de eerste cafés van Victoria. Verblijf in een bed & breakfast, op een kampeerplaats of in een luxe hotel, dichtbij het omringende bos.

Port Fairy
Port Fairy

Dag 2 - Van Lorne naar Port Fairy

Bekijk aan de ene kant hoe de ruige kliffen dramatisch in de oceaan storten en het nationale park aan de andere kant als je Apollo Bay binnenrijdt. Ontdek de eeuwenoude regenwouden, heidevelden, gloeiwormgrotten en watervallen in het Great Otway National Park. Bezoek de 150 jaar oude Cape Otway Lighthouse en picknick op Paradise of Shelly Beach. Langs de kust zie je de verweerde kalkstenen torens van de Twelve Apostles uit de Southern Ocean rijzen. Neem foto's vanaf de boardwalk of Gibson’s treden en zwerf over de paden van London Bridge, Bay of Islands en Loch Ard Gorge. Rij door langs de Shipwreck Coast, vernoemd naar de wilde zeeën die ten minste 700 schepen op de klippen joegen. Verken Warrnambool, waar de zuidelijke gladde dolfijnen van mei tot oktober bij Logan Beach hun jongen krijgen. Leer de zeevaartgeschiedenis van Port Fairy kennen, waar je oude, witgewassen en Georgiaanse huizen vindt. Bewonder de grootste kolonie pelsrobben van Australië en bekijk vanaf een boot de dolfijnen, walvissen en haaien van wel heel dichtbij.

Robe, SA
Robe, SA

Dag 3 - Van Port Fairy naar Coonawarra of Robe

Blijf langs de kust doorrijden naar Portland, de eerste Europese kolonie van Victoria. Bekijk de honderden overgebleven gebouwen en zie hoe de vissersboten hun vangst aan de waterkant uitladen. Rijd over de schilderachtige kustroute naar het onherbergzame Cape Nelson State Park en de torenhoge zeekliffen van Cape Bridgewater. Kijk uit over de diepblauwe wateren van Bridgewater Bay, verken een door zand versteend bos en wandel om de kaap heen om de grote pelsrobbenkolonie te zien. Terug op de snelweg rijd je door Nelson en passer je de grens met South Australia. Bezoek Mount Gambier, die zich op een eeuwenoude uitgedoofde vulkaan bevindt en wordt omringd door kratermeren, zoals Blue Lake, vernoemd naar de levendige kleur die dit meer van november tot februari heeft. Rijd noordwaarts naar Penola en Coonawarra, waar je de cabernet sauvignon in enkele van de 20 wijnkelders kunt proeven. Als alternatief kun je door de vissersstadjes aan de Limestone Coast naar het pittoreske Robe rijden. Dineer met de lokale kreeft en zwem of wandel langs Long Beach.

Coorong National Park, SA
Coorong National Park, SA

Dag 4 - Van Coonawarra of Robe naar Victor Harbor

Rijd noordwaarts vanaf Coonawarra en bezoek het op de World heritage-lijst opgenomen Naracoorte Caves National Park, waar je in de 26 kalksteengrotten de versteende geraamtes van reuzebuideldieren kunt bekijken. Steek de Murray River bij Tailem Bend over en ga op weg naar een van de vele antiekwinkels in Strathalbyn op het Fleurieu Peninsula. Vanaf Robe rijd je noordwaarts door Kingston South East, waar je kunt dineren met verse zeevis en een bezoek kunt brengen aan de historische vuurtoren van Cape Jaffa. Peddel met een kano of kajak over de ondiepe, zoutige lagunes van The Cooroong, langs een enorme hoeveelheid verschillende wetland-vogels. Leer meer over de Aboriginalcultuur in dit gebied met een lokale Ngarrindjeri-gids. Steek de Murray River bij Wellington over en ga door Strathalbyn op weg naar de wijnstreek van Langhorne Creek en de historische rivierhaven Goolwa. Je kunt in Middleton surfen, vliegeren en tussen juni en september naar de zuidelijke gladde dolfijnen speuren. Zwem in Horseshoe Bay en surf vanaf Boomer Beach in Port Elliot, voordat je verder rijdt naar Victor Harbor.

Fleurieu Peninsula, SA
Fleurieu Peninsula, SA

Dag 5 - Van Victor Harbor naar Adelaide

Ontdek de attracties van het Fleurieu Peninsula op weg naar Adelaide. Stap op een paardentram naar Granite Island om de kleine pinguïns te zien of kijk tussen juni en oktober uit naar de migrerende walvissen in Encounter Bay. Wandel naar de top van de kliffen in Port Elliot en zwerf dan door de straten van de Encounter Bikeway. Vis vanaf de Cape Jervis-steiger of wandel een deel van het Heysen Trail langs de kustlijn in het Deep Creek Conservation Park. Rijd langs de Gulf St Vincent-kust en pauzeer voor een duik in het water langs de stranden van Sellicks en Aldinga. Of reis door de golvende groene heuvels van Mount Compass en Yankalilla naar de wijnstreek in McLaren Vale. Bezoek kunstgalerieën en proef wijn in enkele van de 45 wijnkelders. Sla een voorraadje olijven, olie, kazen, amandelen en bessen in bij een van de stalletjes langs de weg of in de boomgaarden voordat je Adelaide binnenrijdt. Zwerf door de culturele boulevard van North Terrace in Adelaide, wandel en fiets door de uitgebreide parken en geniet van de strandsfeer in Glenelg en Henley.

Van Melbourne naar Adelaide op de Great Ocean Road

Van Melbourne naar Adelaide op de Great Ocean Road

 

Meer Australische ideeën