Six Foot Track, New South Wales

Three Sisters, Blue Mountains National Park, NSW. © David Ireland & Tourism Australia

Six Foot Track, New South Wales

45 km / 3 dagen / korte wandelingen

Geniet van het adembenemende landschap van de Blue Mountains en 200 jaar geschiedenis op dit oorspronkelijke paardenpad uit 1884 van Katoomba naar Jenolan Caves. De route van 45 km is geschikt voor wandelaars met een gemiddelde conditie en kan in dagwandelingen worden opgedeeld of gemakkelijk in 3 dagen worden afgelegd. Ware atleten kunnen zich inschrijven voor de zware en iconische Six Foot Marathon, maar wandelen is de beste manier om van het landschap te genieten. Kronkel door de geurige struikgewassen, langs rotsen, grotten en watervallen. Bekijk kangoeroes, wallaroes, mierenegels, wombats, vlinders en vele van de 150 vogelsoorten die langs het pad leven. Kampeer langs de weg op 3 campings, waarvan er 2 basisvoorzieningen hebben, of zet je tent op in de buurt van rustige struikgewassen. De beste tijd om te wandelen is in de lente en de herfst, om de zomerhitte en de koude winternachten te vermijden.

Katoomba Falls, NSW
Katoomba Falls, NSW

Dag 1: Van Katoomba naar Megalong Valley

Begin bij de Explorer’s Tree, die in de World Heritage-lijst is opgenomen, waar in 1813 de verkenners Gregory Blaxland, William Wentworth en William Lawson hun initialen inkerfden. Het pad kronkelt langs pepermuntbomen en grote essen voordat het scherp daalt langs de steile rotswanden van Nellie's Glen. Dit koele, vochtige regenwoud is vernoemd naar de dochter van een vroege zakenman uit Katoomba. Je vindt er coachwood, zwarte acacia, cedar wattle, cederacacia, koningsvaren en nog vele andere zeldzame varens en struiken. Wandel langs de rustige Bonnie Doon Falls en door het regenwoud en de Sydney blauwgombomen van de magische Megalong, een Aboriginal naam die waarschijnlijk "vallei onder de steile rotsen" betekent. Het Aboriginalvolk dat Gundungurra en Gandangara spreekt, trok als nomaden tussen Megalong en andere valleien langs Dreaming Pathways. Bekijk de plek waar de Gundungurrra-corroboree het laatst werd gezien en het cricketveld waar Aboriginal teams in de jaren 1890 tegen de kolonisten van Megalong speelden. Een bord geeft het verlaten schaliemijndorpje aan, waar tussen 1885 en 1904 zo'n 40 kolonistenfamilies woonden.

Megalong Valley, NSW
Megalong Valley, NSW

Dag 2: Van Megalong Valley naar Cox's River

Ga verder langs de golvende groene heuvels van de Megalong Valley en bijzondere eucalyptusbomen, de 'scribbly gum'. De vreemde tekeningen op de stammen worden veroorzaakt door insectenlarven die onder de barst zitten. Het pad kronkelt langs de steile zandoevers van de Cox's River - een geweldige plek om op een warme zomerdag weer bij te komen. Daarna kun je in de schaduw van riviereikenbomen en rode gombomen picknicken, terwijl je naar het gezang van klokvogels, kaketoes en liervogels luistert. Je hebt de ontspanning nodig voordat je de Bowtells Swing Bridge probeert over te steken. De brug werd in 1992 gebouwd door ingenieurs uit de legerbasis Holsworthy en kan tegelijkertijd slechts door één persoon worden overgestoken, dus wees voorzichtig. Aan de overkant kun je op de speciale camping of in hutten met stapelbedden langs de rivier neerploffen.

Jenolan Caves, NSW
Jenolan Caves, NSW

Dag 3: Van Cox's River naar Jenolan Caves

Bereid je voor op een uitdagende klim over de Mini Mini Saddle naar het hoogste punt van het pad op de Black Range. Haal diep adem en geniet van prachtige uitzichten voordat je op een vlak stuk langs de richel wandelt. Je komt langs Little River, een zijrivier van de Cox's River, en dan langs de camping Alum Creek. Kronkel langs Jenolan Road, langs grijze gombomen, Stringybark en de acacia “Blackwood”, waar de Black Range waarschijnlijk naar is vernoemd. Je laatste afdaling is naar de doolhofachtige Jenolan Caves - een van de grootste ondergrondse grotsystemen ter wereld. Bezoek de grotten Lucas en Imperial en bewonder de verfijnde kristallen versieringen van Orient Cave. Stap over ondergrondse rivieren en langs prehistorische structuren. Krijg kippenvel tijdens een spokentocht of geniet van een maandelijks grotconcert met natuurlijke akoestiek en een sprookjesachtige sfeer. Nadat je 2 nachten onder vrij primitieve omstandigheden hebt doorgebracht, kun je jezelf nu belonen met een nacht in een luxehotel of een comfortabel bed & breakfast.

Overzicht van de Six Foot Track

Six Foot Track, New South Wales

Beste tijd om hem af te leggen :
Herfst (maart tot mei) en lente (september tot november)

Grote steden in de buurt :
Sydney

Ontdek meer:
Ga om je op deze trektocht voor te bereiden naar het New South Wales Department of Lands

 

Meer Australische ideeën