Larapinta Trail, Northern Territory

Counts Point, Section 8 Larapinta Trail, Central Australia NT. © Tourism NT

Larapinta Trail, Northern Territory

225 km / 20 dagen / dag- en meerdaagse wandelingen

Trek langs de ruggengraat van West MacDonnell Ranges naar attracties zoals Simpsons Gap, Ellery Creek Big Hole, Ormiston Gorge en Glen Helen Gorge. Deze epische keten van dagwandelingen strekt zich uit over meer dan 223 km van het oude Alice Springs Telegraph Station tot Mount Sonder en Mount Razorback. Ga op oude steile hellingen staan en kijk uit over de uitgestrekte okerkleurige landschappen. Bezoek plekken die heilig zijn voor het Arrernte Aboriginal volk. Klim omlaag in verscholen kloven, zwem in koele waterpoelen en slaap onder de sterrenhemel. Kamperen in de outback is één van de hoogtepunten van de tocht, naast de diversiteit van de woestijnlandschappen, inheemse vogels, dieren en bijna 600 soorten zeldzame flora. Kies de wandeling die bij je past: er zijn 12 afzonderlijke tochten die van gemakkelijk tot zwaar variëren en waar je ook met 4x4 kunt rijden. Of geef jezelf 3 weken de tijd en daag jezelf uit tijdens een tocht van begin tot eind.

Euro Ridge, NT
Euro Ridge, NT

Deel 1: Van Alice Springs Telegraph Station naar Simpsons Gap

Krijg een idee van het gevarieerde terrein van de Trail tijdens deze prachtige, 24 km lange tocht. Je hoeft geen Olympische sporter te zijn, maar er zijn wel wat steile en uitdagende hellingen. Begin bij het Alice Springs Telegraph Station, waar in de stenen gebouwen de eerste Europeanen van de regio woonden. Geniet van de adembenemende uitzichten over Alice Springs en de MacDonnell Ranges vanuit Euro Ridge, dompel je handen onder in Scorpion Pool en Fairy Spring en klim over Hat Hill Saddle. Rust daarna even uit bij Wallaby Gap, waar de kreekbedding schaduw krijgt van de muren van rode rotsen. Kampeer hier of in het toeristische centrum Simpsons Gap, waar je bij schemering bergwallaby’s met zwarte poten tegen kunt komen. Je kunt de tocht verkorten door bij Geoff Moss Bridge te beginnen of te eindigen. Een alternatief is om de 17 km lange tocht van Geoff Moss Bridge naar Wallaby Gap en weer terug maken.

Simpsons Gap,Larapinta Trail, NT
Simpsons Gap, NT

Deel 2: Van Simpsons Gap naar Jay Creek

Maak deze 25 km lange wandeling in één dag of stop halverwege bij Mulga Camp, ongeveer 3 uur na de rustige struikgewassen van Bond Gap. Zwerf langs kreekbeddingen en gombomen naar de diepe waterpoel bij Spring Gap en volg vervolgens een zanderig waterpad tot het picknickgebied Jay Creek. Bekijk één van de weinige groepen voskoesoes van Central Australia en rotslagen die meer dan 2 miljard jaar oud zijn. Overnacht in het Hamilton Downs Youth Camp. Bewonder de schitterende kleuren van de zonsondergang in de outback en staar dan naar het heldere melkwegstelsel.

Standley Chasm, Larapinta Trail, NT
Standley Chasm, NT

Deel 3: Van Jay Creek naar Standley Chasm

Dit deel kronkelt 13,6 km door steil en zwaar terrein, dus je moet in goede conditie zijn en veel plannen. Er is ook een lage route als je meer een wandelaar bent dan een atleet. Wandel terug naar Jay Creek en naar de grote, zonovergoten poel Fish Hole, ook een heilige Aboriginal plek. Ga verder langs het kalme Arcacia Scrub tot Tangentyere Junction en neem dan de hoge of de lage weg naar Millers Flat. Blijf hier of in Standley Chasm een nacht kamperen, waar de rode rotsen uittorenen tegen een achtergrond van blauwe luchten, witte "Ghost Gums" en olijfcycadeeën. De muren langs de afgrond en de keien stralen in alle hevigheid in de middagzon.

Birthday Waterhole,Larapinta Trail, NT
Birthday Waterhole, NT

Deel 4: Van Standley Chasm naar Birthday Waterhole

Je moet in goede conditie zijn om deze 17,7 km lange wandeling inclusief overnachting te maken. Wandel langs Standley Chasm voordat de hordes toeristen in de middag aankomen om palmvarens, varens en riviergombomen te bekijken. Wandel langs de hoge kwartsietbergen van de Chewings Range naar de top van Brinkley Bluff voor een adembenemend 360°-uitzicht. Je moet stevig op je benen staan voor de scherpe zigzagafdaling langs de Bluff naar Stuart’s Pass, een hogere vertakking van de Hugh River. Ga langs Mintbush Spring en volg de riviervallei naar Birthday Waterhole, een semi-permanente rivierpoel omringd door slanke River Red Gums.

Razorback Ridge,Larapinta Trail, NT
Razorback Ridge, NT

Deel 5: Van Birthday Waterhole naar Hugh Gorge

Test je longen en je benen op deze uitdagende, tweedaagse tocht van 16 km. Naar het pittoreske Spencer Gorge is het een gemakkelijke wandeling over een smalle pas, maar laat je vooral niet bedriegen door een vals gevoel van veiligheid. Vanaf hier is het zwaar klauteren over keien naar Windy Saddle, waar de uitzichten je uitnodigen om je vermoeide benen even rust te geven en te lunchen. Baan je weg langs de rotsachtige ruggengraat van Razorback Ridge voordat je naar beneden slingert in de dorre, vreemd uitziende Linear Valley. De grimmigheid wordt enigszins getemperd bij Rocky Saddle, waar een paar gombomen op een bergkam staan. Wandel over de Australische grasvlakten langs de zanderige bedding van oude waterlopen naar Hugh Gorge, waar je kunt zwemmen in diepe waterpoelen en je tent in de schaduw kunt opzetten.

Ellery Creek,Larapinta Trail, NT
Ellery Creek, NT

Deel 6: Van Hugh Gorge naar Ellery Creek

Jij en je wandelschoenen zullen na afloop van deze 31,2 km lange tocht met overnachting met elkaar vergroeid zijn. Uithoudingsvermogen is essentieel. Trek door de bosgebieden en de Australische grasvlakten van Alice Valley en speur naar de gekleurde duizendknopen en verschillende soorten winterkoning. Slinger door de struiken naar het steile Rocky Gully, waar je kunt uitrusten voor de lunch of je tent kunt opzetten. Trek over de hoge kwartsietbergen van de Chewings Range naar het pittoreske Ellery Creek Big Hole. Overal rondom de grote, met gombomen omringde waterpoel en de zanderige kreek zie je hoge rode rotsen. Naast een populaire picknick- en zwemplek is het een geologische plek van internationaal belang. Bekijk de interessante formaties tijdens de 3 km lange Dolomite-wandeling. Kom dan tot rust en kijk hoe de gombomen bij schemering in silhouetten veranderen.

Larapinta Trail, NT
Larapinta Trail, NT

Deel 7: Van Ellery Creek naar Serpentine Gorge

De klim is net zo zwaar als de elementen, maar je kunt deze 13,8 km lange wandeling in één dag afleggen. Je zult dan echt het gevoel hebben dat je iets hebt bereikt. De maanlandschaprotsen die je overal op het pad aantreft, bieden een geschiedenisles die je miljarden jaren terugbrengt. Geniet van de klassieke uitzichten over de woestijn in Central Australia en van de overvloed aan inheemse vogels, waaronder de ongrijpbare Spinifexbird. Als je eenmaal in Serpentine Gorge bent aangekomen, kampeer je naast een helder meertje in de schaduw. Je kunt afkoelen met een korte wandeling langs één van de met gombomen omringde en met borden aangegeven wandelpaden. Ga op weg naar het uitkijkpunt voor een torenhoog uitzicht over de nauwe, omhooglopende kloof en de semi-permanente meertjes.

Larapinta Trail, NT
Larapinta Trail, NT

Deel 8: Van Serpentine Gorge naar Serpentine Chalet Dam

Tijdens deze uitdagende 13,4 km lange wandeling word je inspanning beloond met stimulerende uitzichten over de hoge kwartsietrichels waar de West MacDonnell Ranges bekend om staan. Kies de steile beklimming naar Counts Point, waar je langs de richel over de Alice Valley kunt uitkijken en bewonder Haasts Bluff, Mt Sonder en Mt Zeil, het hoogste punt in het Northern Territory. Van hieruit is het een duizelingwekkende afdaling naar de Serpentine Chalet Dam langs watertanks en een eiland vol struiken en schaduwrijke bomen. Bij deze wandeling moet je aan het begin worden afgezet en aan het eind worden opgehaald. Hoewel Serpentine Chalet Dam alleen met een 4x4 toegankelijk is, kun je iets verderop langs de ruïnes naar het gedeelte voor normale auto's lopen. Je kunt ook kiezen voor de 6,3 km lange Arrernte-wandeling naar de Ochre Pits, waarvoor je geen 4x4 nodig hebt.

Ormiston Gorge,Larapinta Trail, NT
Ormiston Gorge, NT

Deel 9: Serpentine Chalet Dam naar Ormiston Gorge

Neem flink wat water met je mee en bereid je voor op een 28,6 km lange tocht door het ruige hart van het gebergte. Wandel naar de Ochre Pits en vergaap je aan de lagen zachte, in levendige kleurde schitterende rotsen, die duizenden jaren lang door de Aboriginals van Western Arrente voor ceremoniële versieringen werden ontgonnen. Las een pauze in bij Inarlanga Pass voordat je begint aan de vijf uur lange wandeltocht over Heavitree Range naar het rotsachtige, oranjegekleurde Waterfall Gorge. Ondanks de naam is dit de enige kampeerplaats zonder een betrouwbare waterbron. Ga verder langs Base of Hill naar de enorme torenhoge muren van Ormiston Gorge, waar je 's nachts kunt kamperen.

Finke River,Larapinta Trail, NT
Finke River, NT

Deel 10: Van Ormiston Gorge naar Finke River

Als je kuiten vermoeid zijn geworden alleen al bij het lezen over de zwaardere delen van de Trail, dan biedt deze 9,9 km lange wandeling verlichting. Wandel over de glooiende kalksteenheuvels en langs de voornamelijk zanderige Finke River naar Glen Helen Gorge, waar de rivier de scheiding vormt met de West MacDonnell Ranges. In het permanente meertje genieten de negen soorten vis in de Finke River en de trekkende watervogels van het schaarse water in deze regio. Geniet daarna van een welverdiend koel drankje of een ijsje in het Glen Helen Resort.

Redbank Gorge,Larapinta Trail, NT
Redbank Gorge, NT

Deel 11: Van Finke River naar Redbank Gorge

De eerste helft van dit lastige 25,2 km lange deel met overnachting slingert door lage, met Australisch gras bedekte heuvels in de dramatische schaduw van Mt Sonder. Steek de Davenport River over en beklim een heuvel naar Mt Sonder Lookout. Van hieruit slinger je omlaag langs de schaduwrijke, rustgevende Rocky Bar Gap en langs de zuidflank van Mt Sonder. Kijk uit voor de knobbelige zwarte rots, die miljoenen jaren geleden ook al te zien was, toen dit landschap nog tropisch was. Speur naar een groot aantal verschillende vogels terwijl je je door de relatief dichte palm- en eucalyptusbomen ('mulga' en 'mallee') een weg baant voordat je het bos verlaat.

Mt Sonder, Larapinta Trail, NT
Mt Sonder, NT

Deel 12: Van Redbank Gorge naar Mt Sonder en terug

Op deze 15,8 km lange retourwandeling naar de top van Mt Sonder kun je genieten van de klassieke pracht van bergtoppen. Op 1380 meter hoogte is dit het hoogtepunt van de West McDonnell Ranges. De klim is langzaam, gestaag en vermoeiend. Maar de fantastische, panoramische uitzichten over bergen, vlakten, valleien en zoutmeren maken het zeker de moeite waard. Op een heldere dag kun je zelfs in de krater van Tnorala (Gosse Bluff) kijken. In september en oktober zie je Mountain Hakea bedekt met levendige roze wildebloemen. Leg de onmetelijke woestijnuitzichten in je geheugen en met je camera vast tijdens de retourwandeling naar Redbank Gorge. Vanaf dit punt kun je worden opgehaald voor de hobbelige 4x4-rit terug naar Alice Springs.

Overzicht van de Larapinta Trail

Larapinta Trail, Northern Territory

Beste tijd om hem af te leggen :
Tussen april en september als het weer wat koeler is. Vermijd liever de brandende hitte van december to januari

Grote steden in de buurt :
Alice Springs

Ontdek meer:
Ga om je op deze trektocht voor te bereiden naar Northern Territory Natural Resources, Environment, The Arts and Sport

 

Meer Australische ideeën