Drie weken vanuit Cairns

Vlassof Cay, Great Barrier Reef, QLD. © Tourism Queensland

Drie weken vanuit Cairns

Vanuit Cairns liggen het regenwoud en het rif van het tropische North Queensland slechts op steenworp afstand. Duik of snorkel in het Great Barrier Reef en bewonder de fluorescerende Ulysses-vlinder in het regenwouddorp Kuranda. Maak een wandeltocht door het Daintree Rainforest, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen, of een rit per 4x4 naar Cape Tribulation of raft op de wilde stroomversnellingen van de Tully River. Neem de Savannah Way naar het Northern Territory en het outback-stadje Katherine. Daarna laat je je afglijden langs de indrukwekkende zandstenen rotswanden van Katherine Gorge. Je kunt ook voor een week naar Alice Springs vliegen en de indrukwekkende attracties van het Red Centre van Australië bekijken, waaronder het Uluru-Kata Tjuta National Park en de kloven van de West MacDonnell Ranges.

Palm Cove, QLD
Palm Cove, QLD

Week 1: Cairns en Tropical North Queensland

Fiets, loop of skeeler langs de Cairns Esplanade en zwem vervolgens in de enorme zoutwaterlagune. Verken een paar dagen het Great Barrier Reef, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen. Snorkel bij de koraaleilanden en eilandjes in het gezelschap van tropische vissen en zelfs de dwergvinvissen. Leer duiken en ontdek vervolgens de duik naar de diepte, de onderwatertunnels en de grotten. Zeil naar de Low Isles of maak een dagtocht naar de Green en Fitzroy Islands. Maak een schilderachtige treintocht vanaf Cairns naar Kuranda, een dorpje in het regenwoud, en neem op de terugtocht de Skyrail. Maak een wandeleling door het Daintree Rainforest dat opgenomen in de World Heritage-lijst is opgenomen, met de meest diverse planten- en dierensoorten ter wereld. Bekijk de oeroude bloeiende planten, de krokodillen die in de riviermond rondzwemmen, de schitterende vlinders en de muskuskangoeroeratten. Maak een dagtocht naar de spectaculaire Mossman Gorge, waar je met een plaatselijke Kuku Yalanji-gids de Aboriginalcultuur kunt ervaren, en reis vervolgens door naar Cape Tribulation. Ten zuiden van Cairns maak je een bushwalk naar de watervallen van Mission Beach. Voor een echte adrenalinestoot ga je wildwaterraften op de Tully River of op de Barron River in Barron Gorge National Park. Overnacht in Cairns, Palm Cove, Port Douglas of de Daintree.

Ellinjaa Falls, Atherton, QLD
Ellinjaa Falls, Atherton, QLD

Week 2: Van Cairns naar de Savannah Way, Katherine en Darwin

Voor een uniek autoavontuur vanuit Cairns huur je een auto, zorg je voor genoeg voorraad en neem je het gedeelte van de Savannah Way dat zich slingerend een weg baant door de Tropical Tablelands naar Katherine in het Northern Territory. Verken de prachtige omgeving rond Mareeba, breng een bezoekje aan de oude Chinese tempel in Atherton en overnacht in Ravenshoe, de hoogst gelegen stad van Queensland. Vergaap je aan de breedste waterval in Australië, Millstream Falls, en dwaal door de grotten van het Undara Volcanic National Park, 's werelds langste lavasysteem. Zoek naar goud in het historische Croydon en Georgetown en vis op barramundi in Normanton. Reis door de afgelegen vissersgemeenschappen van het Northern Territory naar Katherine, waar je kunt kanoën of een boottocht kunt maken langs de oeroude zandsteenwanden van de Katherine Gorge. Als je het autorijden beu bent, neem je het vliegtuig naar het tropische Darwin en ga je een week de attracties in de omgeving verkennen. Geniet van het milde klimaat van Darwin en van de culinaire en culturele smeltkroes in de vele outdoorfestivals en -markten. Maak een wandeltocht langs de watervallen en diepe meren in het Litchfield National Park. Het Kakadu National Park, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen en een grote verscheidenheid aan wilde dieren, wetlands en rotskunst van de Aboriginals biedt, mag je natuurlijk niet missen.

Camel riding at Uluru
Camel riding at Uluru

Week 3: Van Cairns naar het Red Centre

Dit is een geliefde route vanuit Cairns, waarbij het landschap van riffen in rotsen verandert. Vlieg van Cairns naar Alice Springs en maak kennis met het Red Centre van Australië. In Alice Springs bekijk je de Aboriginalkunst in Todd Mall en leer je op de historische plaatsen meer over de pioniers van deze stad. Neem de fiets naar Simpsons Gap of ga per kameel de Simpson Desert in. In de West MacDonnell Ranges kun je zwemmen in de Glen Helen Gorge en naar de Standley Chasm kijken die blakert in de middagzon. Maak een wandeling door Palm Valley, een oase in de woestijn in het Finke Gorge National Park. Trek naar de Kings Canyon en bewonder in het Watarrka National Park de verweerde koepels van de Lost City. Ga Uluru bekijken vanaf de rug van een kameel, per helikopter of op een motor. Leer meer over de Dreamtime en loop rond de voet van de Uluru samen met een Anangu-gids. Geniet van de steile, roodbruine koepels in het nabij gelegen Kata Tjuta, dat op de Valley of the Winds Walk ligt.

Drie weken vanuit Cairns

Drie weken vanuit Cairns

 

Meer Australische ideeën