Savannah Way, Queensland

Atherton Tableland, QLD. © Tourism Queensland

Savannah Way, Queensland

Cairns – Ravenshoe – Georgetown – Normanton – Katherine
6-daagse rit 

Rijd van Cairns door de weelderige Queensland Tropical Tablelands en de historische goudvelden naar de afgelegen Gulf Savannah en de grens met het Northern Territory. Wandel door het in de World Heritage-lijst opgenomen Kurland en verken het landschap van het vruchtbare Mareeba. Bezoek een oude Chinese tempel in Atherton en breng de nacht door in Ravenshoe, de hoogstgelegen stad van Queensland. Vergaap je aan de breedste waterval in Australië, Millstream Falls, en dwaal door de grotten van het Undara Volcanic National Park, 's werelds langste lavasysteem. Ga goud zoeken in het historische Croydon en Georgetown en ga krokodillen kijken in de wetlands rond Normantown. Ontdek de verborgen ravijnen en rotskunst van de Aboriginals in het Boodjamulla National Park voordat je naar de Central Gulf in het Northern Territory gaat. Hiervandaan volgt de Savannah Way zijn ruige avontuurlijke spoor naar Katherine en verder helemaal naar Broome, de prachtige stad in West Australië.

Kuranda, QLD
Kuranda, QLD

Dag 1 - van Cairns naar Atherton

Verlaat het tropische Cairns op de drempel van de eilanden, het regenwoud en het rif van het noorden van Queensland. Maak een bushwandeling, bezoek Barron Falls en struin over markten van het regenwouddorpje Kuranda, dat rijk aan vlinders is. Ga dan verder naar Mareeba, dat omringd wordt door boomgaarden, koffieplantages en velden met suikerriet. Speur tijdens een bushwandeling naar de zeldzame plaatselijke vogels in de Mareeba Wetlands en ontdek de vulkanische rotsformaties van Granite Gorge. Ga naar de rotskunstgalerieën van de Aboriginals kijken in het Davies Creek National Park of picknick bij de rustige wateren van Emerald Creek Falls. Voor een buitengewoon avontuur rijd je 140 westelijk naar de beroemde Chillagoe-Mungana Caves. Of rijd verder langs het wildrijke Tolga Scrub naar Atherton in het hart van de schilderachtige Tropical Tablelands. Wandel door het regenwoud en langs de miniatuurwatervallen voor het fraaie uitzicht over de de Tablelands bij Halloran’s Hill. Neem de stoomtrein naar Herberton, een oud mijnstadje. Picknick in Platypus Park, bezoek de oude Chinese tempels en luister naar de zoete kakofonie van vogels in Hasties Swamp.

Millaa Millaa Falls, QLD
Millaa Millaa Falls, QLD

Dag 2 – Van Atherton naar Georgetown

Ontdek meer pittoreske attracties rondom Atherton. Wandel door het regenwoud, langs plantages met naald- en eucalyptusbomen in Danbulla State Forest en vis naar barramundi (Australische longvissen) in de Barron River. Rijd naar het zuivelrijke Malanda om de oeroude Bromfield Swamp te zien en wandel naar Malanda Falls. Of maak een zuidelijke omweg naar het Hypipamee National Park, waar je een diepe, met water gevulde krater kunt zien. Vanuit Ravenshoe, de hoogstgelegen stad van Queensland, is het niet meer dan een korte bushwandeling naar Tully Falls, die na de buien van het regenseizoen een ontzagwekkend natuurgeweld bieden. Ga kamperen, waterskiën, en vissen bij de Kombooloomba Dam, die een eindje verderop ligt. Rijd via het Waterfall Circuit langs wonderschone watervallen naar het schilderachtige Millaa Millaa. Bekijk de Millstream Falls, de breedste waterval van Australië, en ontspan je in het geneeskrachtige mineraalwater van Innot Hot Springs. Baan je een weg door de wirwar van slingerplanten en gigantische vijgenbomen in het Wurruma Swamp. Ten westen hiervan ligt 's werelds langste lavasysteem in het Undara Volcanic National Park. Ga op juwelenjacht in Mt Surprise voordat je naar Georgetown, het oude goudcentrum, gaat.

Normanton, QLD
Normanton, QLD

Dag 3 – Van Georgetown naar Normanton

Ga goud zoeken in Georgetown, dat vroeger de ‘goudvelden voor de gewone man’ werd genoemd, omdat de goudklompen zo van de grond konden worden opgeraapt. Je kunt er nog steeds een respectabele hoeveelheid goud en halfedelstenen winnen, maar daar heb je wel wat moderne hulpmiddelen en een vergunning voor nodig. Bewonder thundereggs en agaten in Gen Forsyth en rijd dan door naar de Agate Creek Mineral Reserve om je eigen agaat met zijn spectaculaire spiraalvormige kleurenpracht te zoeken. Je passeert de Cumberland Chimney, de restanten van wat eens een gigantische steenkrakerij was en die tijdens de Savannah-goudkoorts door de metselaars uit Cornwall werd gebouwd. Stop in Croydon, waar de gebouwen van de National Trust staan, die eraan herinneren dat de stad ooit een groot mijnbouwcentrum was. Bekijk in Croydon Cemetry de elegante Chinese inscripties in de Chinese graven. Neem een zwempauze en ga vogels kijken bij Lake Belmore, de grootste watermassa in de Savannah. Bezichtig de historische Golden Gate Mine, voordat je verder reist naar Normanton aan de rand van de Gulf of Carpenteria.

Karumba, QLD
Karumba, QLD

Dag 4 - Normantown naar Burketown

Werp je hengel uit om op barramundi te vissen en ga vogels kijken in Normanton, dat zich op een hoge zandige rand bevindt en uitkijkt over de graslanden in het westen en wetlands in het noorden. Neem een foto samen met Krys, de Savannah King. Dit is een bijna negen meter hoge replica van de grootste krokodil die ooit is gevangen. Bezichtig de historische gevangenis en reis slingerend met de Gulflander-trein terug naar Croydon. Ontdek de wetlands tussen Normantown en Karumba, waar de zeekrokodillen leven en een derde van alle trek- en waadvogels van Australië. Stop in Karumba voor garnalen en versgevangen vis uit de Norman River. Hiervandaan rijd je voornamelijk op onverharde wegen naast die enorme Australische vrachtwagens: de road trains. Stop in Burke en Wills Cairn, het noordelijkste punt dat in 1961 door de onfortuinlijke explorers-expeditie werd bereikt, of voor een picknick onder de Leichhardt Falls. Je eindbestemming van de dag is Burketown, de oudste stad aan de oevers van de Gulf Albert River.

Lawn Hill NP, QLD
Lawn Hill NP, QLD

Dag 5 – Van Burketown naar Borroloola

Ga eens kijken of de reputatie die de stad heeft als dé baramunda-hoofdstad van Australië waar is, door aan de Albert River je lijntje uit te werpen. Ga vervolgens naar het zuiden naar Bluebush Swamp, het paradijs voor vogelkijkers, en Gregory Downs aan de rustige Gregory River. Hier kun je kanoën en een bushwandeling maken. Dit kan ook in het Boodjamulla (Lawn Hill) National Park, een oase van zandstenen rotsen, tropische vegetatie, smaragdgroene kreken en Waanyi-rotskunst. Volg het Wild Dog Dreaming-pad en geniet met volle teugen van de panoramische vergezichten over de Constance Range. En kijk ook naar de zoetwaterkrokodillen die in de zon liggen te bakken. Ga westwaarts naar de Aboriginalgemeenschap Doomadgee, waar je met toestemming vooraf kunt overnachten. Anders kun je er voedsel en brandstof inslaan in de supermarkt en verder reizen. Stop bij de Hells Gate, de toegang tot de Macassan Coast van het Northern Territory, voor prachtige vergezichten over het hier steil aflopende Barkly Tableland. Ga vissen in de waterpoel in Kingfisher Camp en steek dan de grens naar het Northern Territory over om naar Borrolool, een in afzondering levende vissersgemeenschap, te gaan.

Mataranka, NT
Mataranka, NT

Dag 6 - Van Borroloola naar Katherine

Je kunt nog een dag blijven en een woonboot huren in King Ash Bay. Of maak een omweg naar het zuiden om het Caranbirini-reservaat te bekijken met hoge zandsteenpieken, plekken waar je Aboriginalkunst vindt, een waterpoel en vele bedreigde diersoorten. Verder naar het zuiden passeer je Cape Crawford en de zandstenen wolkenkrabbers van de Lost City, een van de drie die je kunt vinden in het Northern Territory. Om in één dag Katherine te bereiken, rijd je vanaf Borroloola naar het noorden. Vang vroeg in de morgen een barramunda in de McArthur River en rijd verder naar Roper Bar, dat aan de met schroefpalmen omzoomde Roper River ligt. Stop hier om te vissen, bij te tanken of je reis te onderbreken door een nachtje te kamperen. Ga daarna verder naar Mataranka waar je kunt ontspannen en weer tot je zelf kunt komen in de met palmen omringde thermaalbaden van Rainbow en Bitter Springs in Elsey National Park. Hiervandaan brengt de verharde Stuart Highway je naar het levendige Katherine nabij de dramatische watervallen en de weelderige kloven van het Nitmiluk National Park. Vanuit Katherine kun je de Savannah Way nemen, helemaal tot in Broome in Western Australia.

Overzicht

Savannah Way

 

Meer Australische ideeën