Great Tropical Drive, Queensland

Range Road, Kuranda, Tropical North Queendland. © Tourism Queensland

Great Tropical Drive, Queensland

Cairns – Cooktown – Mareeba – Undara – Charters Towers – Townsville – Ingham – Tully – Mission Beach – Innisfail – Cairns

2.080 km / 12 dagen rijden

Rijd van Cairns naar Townsville langs riffen en door regenwouden die in de World Heritage-lijst zijn opgenomen naar de golden outback savannah. Op deze reis zul je geen centimeter van de tropische pracht van Queensland missen. Vaar door het Great Barrier Reef en trek door het oude Daintree Rainforest. Voel je verbonden met de Aboriginal cultuur wanneer je noordwaarts reist naar de afgelegen grens van Cape Tribulation. Ontdek oude goudmijnstadjes en dichte boomgaarden en plantages in de Tropical Tablelands. Onderneem een dagtocht naar Magnetic, Dunk en Hinchinbrook Islands en ontspan in vakantieresorts zoals Port Douglas en Mission Beach. Deze reis omvat een kort 4x4-gedeelte, maar er is ook een alternatieve route voor gewone wagens.

Cairns naar Port Douglas
Cairns naar Port Douglas

Dag 1 – Cairns naar Port Douglas

Rijd langs de gouden keten van stranden die zich vanaf het noorden van Cairns uitstrekt. Ga surfen bij Machans Beach en zwem bij Holloways en de met palmbomen omzoomde Yorkey’s Knob. Picknick in de schaduw van amandelbomen op Trinity Beach of lunch in het tropische dorp. Maak een praatje met de plaatselijke bewoners op het afgelegen Kewarra Beach en bewonder de wilde dieren op Clifton Beach. Ga eten in de 5-sterrenrestaurants van Palm Cove, klim dan over rotsen naar het rustige Ellis Beach. Vervolg je reis op de Cook Highway, stop bij Rex Lookout voor prachtige uitzichten over de stranden van de Coral Sea. Rijd naar de verfijnde tropische oase Port Douglas, tussen regenwoud en rif dat is opgenomen in de World Heritage-lijst. Wandel over het witte zand van Four Mile Beach en beklim Flagstaff Hill voor adembenemende uitzichten over Port Douglas. Bekijk een levendige reeks lokale vogels in het wildreservaat van het regenwoud. Bezoek de chique galerijen en kunstgalerieën en geniet van de milde zeebries tijdens een alfresco diner in Macrossan Street.

Bloomfield Falls, Qld
Bloomfield Falls, Qld

Dag 2 – Van Port Douglas naar Cooktown

Trek een extra dag uit om door het Great Barrier Reef te varen. Of trek richting Cooktown en dompel jezelf onder in drie unieke Aboriginal ervaringen langs de Bama Way. Reis door Mossman naar de magische Mossman Gorge in het Daintree National Park. Wandel langs Cooya Beach met de traditionele Kuku Yalanji-eigenaars en reis dan naar het noorden naar het in de World Heritage-lijst opgenomen Daintree Rainforest. Maak een boottocht op de Daintree River langs tropische vogels en oeroude krokodillen, steek de rivier op het veer over en rijd verder naar Cape Tribulation. Breng een extra nacht door op een kampeerterrein of rijd met je 4x4 verder over het Bloomfield Track naar de afgelegen wildernis van het Cape York Peninsula. Bezoek de Bloomfield Falls met een Wujal Wujal-gids en ontdek het dichte tropische regenwoud van het Cedar Bay National Park. Passeer de woeste vormen van Black Mountain en hoor de duizenden lawaaierige watervogels in Keating's Lagoon. Kom op tijd aan in Cooktown voor een avondwandeling langs oeroude rotstekeningen met een Nugal-warra-ouderling en verhalenverteller.

Grassy Hill, QLD
Grassy Hill, QLD

Day 3 – Van Cooktown naar Mareeba

Bekijk de historische plaatsen in Cooktown, de eerste Europese nederzetting in Australië, en een van de plaatsen waar in de 19e eeuw de goudkoorts uitbrak. Klim naar de top van Grassy Hill voor een prachtig uitzicht over de riffen, waar het schip van Captain Cook in 1770 in moeilijkheden raakte. Rijd naar het zuidwesten naar het Black Mountain National Park en bekijk de glimmende zwarte zwerfkeien waaruit de berg bestaat van dichtbij. Ga dan naar Lakeland in de rustige Laura River Valley, waar je op de lokale plantages koffie kunt proeven. Rijd met je 4x4-rit 45 km noordwaarts naar Laura om de grootste collectie prehistorische rotstekeningen ter wereld te bekijken. Ten zuiden van het Lakeland ligt de Palmer River Roadhouse, waar de mijnbouwmemorabilia de enige getuigen zijn van de goudkoorts in 1870. Bezoek het graf van James Mulligan, de man die de goudvelden van Palmer River stichtte, op de Mt Molloy begraafplaats. Ga verder zuidwaarts naar Mareeba, temidden van boomgaarden, koffieplantages, wijngaarden en suikerrietvelden van de Tropical Tablelands.

Mareeba Wetlands, QLD
Mareeba Wetlands, QLD

Dag 4 – Van Mareeba naar Ravenshoe

Ontdek waarom Mareeba bekendstaat als de "Tropical Fruit Bowl" van Queensland, en maak een smaakvolle tocht langs cafés, eetkraampjes langs de weg, boomgaarden en plantages. Bekijk de watervogels in de Mareeba Wetlands, net buiten de stad. Meer naar het oosten kun je Aboriginal rotskunstgalerijen bekijken in het Davies Creek National Park of zwemmen onder de Emerald Creek Falls. Voor een off-the-track avontuur rijd je 140 km westwaarts naar de kalkstenen Chillagoe Caves. Dat is slechts anderhalf uur rijden op de Highway naar Atherton, in het hart van de rijkelijk begroeide Tropical Tablelands. Wandel door het regenwoud en langs miniatuurwatervallen voor een "top-of-the-tablelands" uitzicht vanaf de uitgedoofde vulkaan Halloran's Hill. Ga picknicken in Platypus Park, bezoek de eeuwenoude Chinese tempel en luister naar een zoete kakofonie van vogels in Hasties Swamp. Neem de stoomtrein naar het oude tinmijndorpje Herberton of rijd ernaartoe via de Kennedy Highway. Bewonder de diepe Mount Hypipamee krater op weg naar Ravenshoe, de hoogste stad van Queensland.

Ravenshoe Wind Farm, QLD
Ravenshoe Wind Farm, QLD

Dag 5 – Van Ravenshoe naar Undara Volcanic National Park

Drink een biertje in de hoogste pub van Queensland of neem een kijkje in het grote windmolenpark. Volg de Tully Falls Road naar het zuiden en kijk toe hoe de Tully Falls bijna 300 meter over het regenwoud en de glimmende rots naar beneden denderen. Bezoek Little Millstream Falls op je terugweg naar Ravenshoe. Rijd over de highway naar Millstream Falls, de breedste waterval van Australië, en Innot Hot Springs. Ontspan in de geneeskrachtige mineraalwaters, rijd dan over de Savannah Way naar Mount Garnet en het Forty Mile Scrub National Park. Wandel door de dikke klimplanten en reuzevijgenbomen langs Australische boskalkoenen en roodpootpademelons. Rijd westwaarts naar het Undara Volcanic National Park, waar je de restanten van 's werelds langste lavastroom uit één enkele vulkaan kunt bekijken. Wandel rond de Kalkani Crater op het pionierspad naar Rosella Plains of naar het uitkijkpunt bij Atkinson. Kijk uit over de lavavlakten en ontdek de eens vulkanische grotten die nu plaats hebben gemaakt voor vruchtbaar regenwoud. Overnacht op een nabijgelegen camping of herberg.

Charters Towers, QLD
Charters Towers, QLD

Dag 6 - Van Undara Volcanic National Park naar Charters Towers

Volg de Kennedy Highway naar The Lynd of neem een ruigere route via de Gregory Developmental Road. Reis westwaarts door Mount Surprise en dan zuidwaarts naar het oude kopermijnstadje Einasleigh aan de oevers van de Copperfield River. Wandel door de diepe kloven en over stille stranden van Copperfield Gorge, die door een oude lavastroom werd uitgesneden. Rijd door naar Lynd Junction, waar je een van de drie mensen die in het Oasis Roadhouse wonen, kunt ontmoeten, naar men zegt de kleinste bar in Queensland. Maak een bushwandeling rond het oude nikkelmijnstadje Greenvale. Reis zuidwaarts naar Dalrymple National Park, waar ruige routes je langs de Burdekin River en oude lavastromen van Toomba Basalt leiden. Ga richting Charters Towers: hier brengen nostalgische straatbeelden je terug naar de gouden gloriedagen van de 19e eeuw. Volg het Ghosts of Gold Heritage Trail en bezoek attracties zoals het Zara Clark Museum, de Civic Club en het World Theatre.

Magnetic Island, QLD
Magnetic Island, QLD

Dag 7 - van Charters Towers naar Townsville

Volg de Flinders Highway oostwaarts en stop om de waadvogels en andere watervogels van de Mingela Wetlands te bekijken. Maak voor Townsville een omweg door het Bowling Green Bay National Park, waar je ruwe bergen, wetlands, zoutpannen en mangrovebossen aantreft. Tijdens een dagwandeling kun je langs de diepe poelen en watervallen van Alligator Creek naar Mount Elliott wandelen. Kijk uit naar voskoesoes, suikereekhoorns, grote kortneusbuideldassen, wallaby's en rode kangoeroeratten die in de vroege ochtend en de late namiddag naar voedsel zoeken. Wandel in Townsville over de sfeervolle strandpromenade van The Strand, en bezoek 's werelds grootste levende koraalrifaquarium. Geniet van verse zeevruchten in de open lucht in Palmers Street en ontdek het bruisende nachtleven in Flinders Street East. Heb je nog een dag over? Maak dan met de catamaran de 25 minuten durende overtocht naar Magnetic Island, waar je kunt zwemmen, snorkelen, paardrijden en door het nationale park kunt wandelen. Duik naar het wrak van de Moltke en de grote SS Yongala, die in 1911 zonk.

Crystal Creek, Paluma Range NP, QLD
Crystal Creek, Paluma Range NP, QLD

Dag 8 – Van Townsville naar Ingham

Ga noordwaarts langs Great Green Way en stop om door het dichte regenwoud van Paluma Range National Park te wandelen. Zwem in Big of Little Crystal Creek, waar een historische stenen boogbrug het water overspant. Wandel naar McClellands Lookout voor duizelingwekkende uitzichten over de eilanden en de kustlijn. Maak, voor je Ingham bereikt, een omweg langs de open weg naar Jourama Falls. Hier kun je picknicken met vogels en vlinders aan de watervallen van Waterview Creek. Rijd naar Ingham, een suikerrietstadje met een onmiskenbare mediterrane charme dankzij de Italianen, Spanjaarden en Basken die zich hier hebben gevestigd. Bekijk de elegante historische gebouwen van de stad op de Hinchinbrook Heritage Walk tussen Ingham en het naburige Halifax. Bezoek het paradijs voor vogelkijkers, de Tyoto Wetlands, waar meer dan 200 soorten vogels, tropische planten en inheemse wilde dieren zoals wallaby's en krokodillen leven. Overnacht in Ingham of een van de nabijgelegen pittoreske strandstadjes, zoals Lucinda, Halifax, Taylors Beach of Forrest Beach.

Hinchinbrook Island, QLD
Hinchinbrook Island, QLD

Dag 9 – Van Ingham naar Cardwell

Rijd westwaarts voor een bezoek aan de Wallaman Falls, de hoogste ononderbroken (single-drop) waterval van Australië. Maak de Bangurru-wandeling langs de oevers van Stony Creek of de korte Jinda-wandeling in de kloof om alles eens van dichterbij te bekijken. Ga naar de kust om de suikerlaadpier in Lucinda te bekijken: de langste laadpier op het zuidelijk halfrond die de contouren van de aarde precies volgt. Neem een veerboot naar Hinchinbrook Island van hier of vanuit het nabijgelegen Cardwell. Hinchinbrook is Australië's grootste nationale park op een eiland. Hier vind je bergtoppen in de wolken, broze heidevegetatie, dicht regenwoud, eucalyptusbos en mangroverijen. Kronkel langs de brede baaien en de rotsige landtong van de oostkust op gedeelten van de Thorsborne Trail. Je kunt meer dan 3 nachten kamperen en het 32 km lange traject bewandelen van Ramsay Bay tot George Point. Snorkel met schildpadden en doejoengs over levendige kustriffen en zeegrasbedden in de zeeparken van het eiland. Overnacht op een vooraf geboekte kampeerplaats of in een historische bed & breakfast in Cardwell.

Tully River, QLD
Tully River, QLD

Dag 10 – Van Cardwell naar Tully / Mission Beach

Ontdek de historische gebouwen en moderne jachthavens van Cardwell voordat je noordwaarts door Kennedy rijdt. Rijd naar het oosten, waarbij je de snelweg verlaat, naar het Edmund Kennedy National Park voor een strandpicknick of rijd naar het westen voor de adembenemende Murray Falls. Een open weg leidt je ten noorden van hier naar het Tully Gorge National Park. Wandel met een plaatselijke Aboriginal gids door het in de World Heritage-lijst opgenomen regenwoud langs geneeskrachtige vijvers en langs de oevers van Echo Creek. Zwem onder de watervallen in kristalheldere zwemputten of ga avontuurlijk raften op het wilde water van de Tully River. Als je liever ontspant, kun je gaan picknicken aan de rivier en de 20 minuten durende Rainforest Butterfly Walk maken naar de kloof. Kijk vanaf Flip Wilson Lookout iedere dag om 1 uur 's middags hoe de rafters de lastige stroomversnellingen bedwingen. Wandel naar Elizabeth Grant Falls, Cannabullen Falls en andere prachtige plekjes op korte wandelingen op de Misty Mountains Trails. Ga naar Tully of het levendige dorpje Mission Beach om de avond door te brengen.

Mission Beach, QLD
Mission Beach, QLD

Dag 11 - Van Tully/Mission Beach naar Innisfail

Je kunt Tully’s Giant Golden Gumboot niet missen, het is een 8 meter hoge trofee met de passende titel "Australia’s wettest town". Vanaf het uitkijkpunt kun je over de stad en de Tully Sugar Mill kijken. Kronkel door het lager gelegen regenwoud en langs fijne kreken op de Lacey Creek Walking Trails rond de stad. Kijk uit naar kasuarissen met hun blauwe hals en kroon. Rijd naar Mission Beach, waar het gouden zand door een groene wirwar van regenwouden wordt omgeven. Volg de Ulysses Link Walking Track langs de kust van Mission Beach en bekijk de kunstwerken die de Aboriginal en Europese geschiedenis van de regio afbeelden. Verleng je verblijf met een dagtocht naar het tropische Dunk Island. Rijd anders naar Innisfail en stop om het historische soldatenfort El Arish te bezoeken. Verlaat de snelweg naar Mena Creek en Paronelle Park, een vervallen Spaans kasteel omgeven door watervallen en tuinen vol vlinders. Rijd naar het bedrijvige suikerstadje Innisfail voor de avond.

Innisfail, QLD
Innisfail, QLD

Dag 12 – Van Innisfail naar Cairns

Zwerf langs de elegante art-decogebouwen van Innisfail, bezoek de Chinese tempel en het suikermuseum en volg een rondleiding door de theeplantage. Rijd dan naar noordwaarts naar het Eubenangee Swamp National Park, waar zeldzame planten en inheemse wilde planten in de wetlands bloeien. Bekijk de vogels, vlinders, schildpadden en krokodillen terwijl je langs de rand van de Alice River naar de top van een grasheuvel slingert. Loop over het strand in het nabijgelegen Ella Bay National Park en langs watervallen, wilde rivieren en 500 soorten regenwoudbomen in het Wooroonooran National Park. Het park biedt onderdak aan een fascinerend assortiment wilde dieren, van een dubbeloog-vijgpapegaai tot muskusachtige ratkangoeroes. Beklim Mt Bartle Frere, de hoogste berg van Queensland, picknick bij de Josephine Falls of ga wildwaterraften op de Johnstone River. Bezoek een lavendelolieboerderij in Aloomba en rijd door de charmante hoofdstraat van Gordonvale. Op je terugreis naar Cairns kom je door Edmonton, de poort naar de eilanden, regenwouden en het rif van Tropical North Queensland.

Great Tropical Drive

Great Tropical Drive

 

Meer Australische ideeën