Whitsundays Sailing, Queensland

Brampton Island, Whitsundays QLD. © Tourism Queensland

Whitsundays Sailing, Queensland

Abel Point Marina – Hook Island – Stonehaven – Butterfly Bay – Hook Island Bays – Chance Bay – Hamilton Island – Cid Harbour – Heart Reef – South Molle Island – Abel Point Marina

10-daagse zeiltocht

Er bestaat niets romantischer dan zeilen door de Whitsundays met zijn 74 idyllische, voornamelijk onbewoonde eilanden tussen het Great Barrier Reef en de Coreal Sea. Denk maar aan heldere, maanverlichte nachten, spectaculaire schemeringen, ongerepte stranden en wonderschone lucht. In de beschutte ankerplaatsen als Blue Pearl, Butterfly en Hook Island Bays kun je varen, zwemmen, snorkelen en duiken. Geniet volop van het luxe vakantieoord Hamilton Island, maak een bushwalk door het nationale park op South Molle Island en relax met vijf sterren-luxe op Hayman Island. Bezoek Whitsunday Island en loop over het sneeuwwitte siliciumzand van Whitehaven Beach.

Nara Inlet
Nara Inlet

Dag 1 – Van Port Abel Marina naar Hook Island

De overtocht van Whitsunday naar de rustige, fjordachtige ankerplaats Nara Inlet is kort en rustig. Ga aan de noordkant van de baai aan land om de schilderingen in de Aboriginalgrot te bekijken. Keer terug aan boot voor champagne bij zonsondergang en vier je eerste nacht van je zeilavontuur met een diner met versgevangen vis.

Nara Inlet naar Stonehaven Anchorage
Nara Inlet naar Stonehaven Anchorage

Dag 2 – Van Nara Inlet naar Stonehaven Anchorage

Verlaat halverwege de ochtend Nara Inlet en meer af bij een openbare ankerplaats binnen de rifbeschermingspunten bij Langford Reef, nabij Langford Island. Snorkel en bekijk de spectaculaire vissen en het koraal in het heldere, warme water. Vertrek daarna naar het stille, schilderachtige Stonehaven Anchorage, van waaruit je Hayman, Bird, Langford en Black Island kunt zien. Kijk naar de zonsondergang boven het vasteland en het Whitsunday-kanaal en de brandende lichtjes van het Hayman Island Resort.

Butterfly Bay
Butterfly Bay

Dag 3 - Van Stonehaven Anchorage naar Butterfly Bay

Vertrek naar Blue Pearl Bay aan de noordwestelijke hoek van Hayman Island. Voor de beste getijden moet je halverwege de morgen aankomen. Snorkel in het warme water rond Castle Rock in de zuidelijke baai, één van de beste duikplaatsen. De ankerplaats biedt bescherming tegen de zuidoosters, maar winden uit andere windrichtingen kunnen plotseling sterke golven veroorzaken. Ga naar de publieke aanlegplaatsen van Butterfly Bay en kijk of je nog tijd hebt om te snorkelen, voordat het getij om een uur of vijf weer omdraait. De aanlegplaatsen ten zuiden van Alcyonaria Point bieden de beste bescherming, vooral tegen deining van de noordoostenwind.

Cateran Bay
Cateran Bay

Dag 4 - Van Butterfly Bay naar Hook Island Bays OF Cateran Bay

Verken Maureens Cove, Luncheon Bay en Mantaray Bay aan de bovenkant van Hook Island. Vaar dan terug naar Butterfly Bay voor een beschermde aanlegplaats om de nacht door te brengen. Als de wind van oost naar zuidwest draait, vaar je naar Border Island en breng je de nacht door in Cateran Bay. Dit afgelegen eiland biedt prachtige plekken om je anker uit te gooien, maar er is deining bij oostenwind. Je kunt het beste snorkelen bij zuidenwind.

Whitehaven Beach
Whitehaven Beach

Dag 5 - Van Butterfly Bay naar Chance Bay

Zeil naar het meest gefotografeerde stukje kust van de Whitsundays: het zes kilometer lange, parelwitte siliciumstrand van Whitehaven Beach. Ervaar hier de stille schoonheid wandelend, zwemmend of tijdens een picknicklunch. Vaar dan de bocht om naar je aanlegplaats bij Chance Bay: twee kleinere baaien, beide met witte zandstranden en prima snorkelplaatsen. Boek voordat je gaat slapen een aanlegplaats voor de volgende nacht in Hamilton Harbour.

Hamilton Island
Hamilton Island

Dag 6 - Van Chance Bay naar Hamilton Island

Vaar door de Fitzalan Passage en zeil naar het noorden van Hamilton Island, waar je je benen op het land kunt strekken, een hete douche kunt nemen en je voorraden kunt aanvullen. Betaal je havengeld en ga vervolgens Hamilton Island ontdekken, met een maaltijd in het restaurant, cocktails bij het zwembad en dansen in een van de levendige bars.

Sawmill Beach
Sawmill Beach

Dag 7 - Van Hamilton Harbour naar Cid Harbour

Na een ontspannen ontbijt vaar je in anderhalf uur naar Sawmill Beach in Cid Harbour. Verborgen tussen Cid Island en de westzijde van Whitsunday Island vind je een van de weinige aanlegplaatsen in de Whitsundays geschikt voor alle seizoenen, met vele aanlegplaatsen in de beschermde baaien en aan de stranden.

Heart Reef
Heart Reef

Dag 8 - Van Cid Harbour naar het Outer Great Barrier Reef OF Dugong Beach

Ga naar het Heart Reef in een vooraf gehuurd watervliegtuig, waarmee je van je aanlegplaats naar een afgelegen en beschermde lagune vliegt waar je kunt snorkelen en van het koraal kunt genieten. Als je liever op het land blijft, kun je de route van Sawmill Beach naar Dugong Beach volgen en proberen de Whitsunday Peak te beklimmen.

Bauer Bay
Bauer Bay

Dag 9 - Van Cid Harbour naar South Molle Island

Zet via de Whitsunday Passage koers naar het noorden en gooi je anker uit in Bauer Bay bij South Molle Island. Geniet van het spectaculaire uitzicht over de Whitsunday Passage en het Molle Channel tijdens een van de diverse wandeltochten door de bush in het South Molle National Park. Vier je laatste nacht in het South Molle resort, met een buffet van zeevis en spetterend entertainment.

Pioneer Point
Pioneer Point

Dag 10 – Van South Molle Island naar Abel Point Marina

Vaar terug naar Abel Point Marina voor een debriefing. Als je de charteroperator per radio laat weten dat je voorbij Pioneer Point vaart, wordt je opgewacht door iemand van het charterbedrijf. Je hebt je boot dan wel afgemeerd, maar de romantische herinneringen zullen je nog lang bijblijven.

Overzicht

Gibb River Road

 

Meer Australische ideeën