De Rainforest Way, Queensland

Main Range National Park, QLD. © Tourism Queensland

De Rainforest Way, Queensland

650 km / 7 individuele dagtochten

Ontdek de in de World Heritage-lijst opgenomen regenwouden, nationale parken, bergen en rustgevende steden in korte, prachtige ritten in het binnenland van de Gold Coast en Byron Bay. Reis door de uitlopers van de Great Dividing Range of kijk toe hoe de Border Loop Spiral Train als een kurketrekker door het landschap kronkelt. Wandel door het dichte regenwoud van het Lamington National Park onderweg naar Tamborine Mountain. Zweef over de bergen en de groene landbouwgronden van de Scenic Rim in een zweefvliegtuig of wandel rond de voet van de reusachtige Mount Warning (Wollumbin). Rijd van Lismore naar de spectaculaire Minyon Falls en klim naar de rand van een oeroude caldera (krater) in het Border Ranges National Park.

Clarence River, NSW
Clarence River, NSW

Mallanganee en Richmond Range

Rijd vanaf Casino westwaarts naar Mallanganee, stop bij het uitkijkpunt voor een spectaculair zicht over de Richmond Range. Op een heldere dag kun je in de verte de vulkanische prop van Mt Warning (Wollumbin) zien. Rijd naar Tabulam en steek de Clarence River over op een vakwerkbrug die naar verluidt de langste van het zuidelijk halfrond is. Rijd noordwaarts door het historische stadje Bonalbo, een goed toegangspunt voor het in de World Heritage-lijst opgenomen regenwoud en oerbos van het Richmond Range National Park. Wandel langs zeldzame gombomen in het Cambridge Plateau Picnic Area. Als je weer terug bent op de weg, rijd je verder naar het noorden door het Yabbra State Forest, een populaire plaats om te vissen en met een 4x4 te rijden. Vanaf Urbenville kun je een lus maken door het dorp Woodenbong naar Tooloom Falls en Tooloom National Park met oeroude Aboriginal plaatsen en de meest diverse kangoeroesoorten.

Bar Mountain Circuit, NSW
Bar Mountain Circuit, NSW

Lions Road

Zigzag tussen 2 staten en de McPherson Ranges op deze weg, die in 1971 door de stedelijke Lions Clubs werd aangelegd. Start bij het mooie Kyogle in New South Wales aan de Richmond River dat door regenwoud omgeven is. Neem de Lions Rd net ten noorden van Wiangaree en maak de bocht rond het Border Ranges National Park met het in de World Heritage-lijst opgenomen Gondwanan-regenwoud. Maak de korte klim naar Pinnacle Lookout voor een uitzicht op Mt Warning (Wollumbin) en de Tweed Coast. Baan jezelf een weg door oude Antarctische beukenbomen rond het Bar Mountain Picnic Area. Vanaf de Border Loop Lookout, vlakbij de grens met Queensland, kun je de Border Loop Railway over een uniek spiraalvormige lus tegen de berg omhoog zien kronkelen. Trek door de diepe kloven met donderende watervallen en verbaas je over de unieke fauna, zoals de Assa darlingtoni en de zeldzame Alberts liervogel. Aan de andere kant van Mt Lindesay Highway bevinden zich de ruwe pieken van het Mount Barney National Park.

Mt. Tamborine, QLD
Mt. Tamborine, QLD

Tamborine Circuit

Start in Nerang aan Queensland’s Gold Coast en ga in zuidwestelijke richting naar het Lamington National Park. Volg na Beechmont het regenboogpad door de Binna Burra regio, waar je honderden watervallen en paden kunt vinden. Of ga door naar Canungra, waar je kunt afslaan voor het O’Reilly-gedeelte van de Green Mountains. Neem de 16 meter hoge Tree Top Walk, zie glimwormgrotten en zweef door het regenwoud op een vliegende vos. Wandel korte stukjes van de Gold Coast Hinterland Great Walk of doe de hele 54 km lange route in 4 dagen. Terug op de prachtige, winderige weg rijd je naar Tamborine Mountain, waar je wijngaarden kunt bezoeken, van de berg kunt zweven of kunst en antiek in de winkels op de Gallery Walk kunt bezichtigen. Vlakbij is het Mount Tamborine National Park, dé plaats om te picknicken, vogelbekdieren te bekijken en naar de Curtis Falls te wandelen door een reeks "Piccabeen palms".

Main Range National Park, QLD
Main Range National Park, QLD

Main Range

Begin in het binnenstadje Beaudesert op minder dan één uur rijden van zowel Brisbane als de Gold Coast. Rijd westwaarts naar Boonah, in het midden van de Scenic Rim. Bekijk de bergen en meren vanuit een zweefvlieger of maak een prachtige fietstocht in de regio. Snuister in de kunstgalerieën en -winkeltjes, koop verse producten in kraampjes langs de weg en bezoek de kenmerkende historische gebouwen. Beklim rotsen bij Mt French en ga vissen, zeilen, waterskiën en kanovaren op Lake Moogerah, allebei ten westen van de stad. Rijd naar het zuiden door landbouwgronden en regenwoud, stop om door de bush te wandelen bij Mt Toowona, geniet van de uitzichten over de river vanaf Carrs Lookout en bezoek Teviot en Queen Mary Falls. Vervolg je reis langs Daggs en Browns Falls door Killarney en Legume en rijd dan oostwaarts naar Woodenbong. Maak een panoramische omweg in zuidelijke richting naar Tooloom Falls en Urbenville. Keer dan terug naar Beaudesert, stop om in het Mt Barney National Park naar de Lower Portals te wandelen.

Natural Bridge, Springbrook NP, QLD
Natural Bridge, Springbrook NP, QLD

Mount Warning View Circuit

Rijd van de art-decostad Murwillumbah naar Mt Warning National Park. Hier kun je het Lyrebird Track bewandelen rondom de voet van de Mt Warning (Wollumbin). Ontdek in het informatiecentrum meer over het vulkanische verleden van de berg en over het hedendaagse gevecht om de regenwouden te beschermen. Eet in een knus café en loop de kunst- en ambachtswinkeltjes in het historische dorpje Uki eens binnen. Rijd langs Mebbin National Park, waar je op de Byrill Creek wandeling langs een reeks vijgenbomen komt. Stop in Tyalgum of beklim de rand van de Wollumbin Crater in het Border Ranges National Park, meer naar het westen. Ga bij Chillingham Bridge naar het noorden voor de watervallen, het dichte regenwoud en spectaculaire uitzichten in het Springbrook National Park. Bezoek Natural Bridge, waar je overdag water door het dak van een basalten grot kunt zien vallen en 's nachts een twinkelende colonne "golf worms" kunt zien. Ga via Chillingham terug naar Murwillumbah.

Minyon Falls, NSW
Minyon Falls, NSW

Minyon Falls

Ontdek kunstgalerieën, theaters en plaatsen voor uitvoerende kunst in en rond Lismore. Rijd dan via Bexhill naar het noorden langs een lappendeken van velden en bossen naar het kleine dorpje Rosebank. Rijd door het Nightcap National Park naar Minyon Falls, waar water meer dan 100 meter de diepte induikt in een kloof vol palmen. Bekijk hoe de eucalyptusbomen overgaan in subtropisch regenwoud als je afdaalt in het ravijn. Volg de 30 km lange Whian Whian Scenic Drive en speur naar koala's in de grote boomvarens en blackbean-bomen. Sla je kamp op in Rummery Park of trek naar het zuiden naar Dorroughby en Dunoon bij de ontmoetingsplaats van vogelbekdieren bij Rocky Creek. Stop in het kunstenaarsdorpje The Channon en reis door Nimbin, de bakermat van de Australische tegencultuur sinds de jaren 1970. Bekijk de restanten van vulkanische activiteit in de regio bij Nimbin Rocks en wandel naar Protestors Falls. Hier dondert het water naar beneden onder het gebladerte van "Bangalow palms" richting Terania Creek.

Border Ranges NP, NSW
Border Ranges NP, NSW

Tweed Range Scenic Drive

Vanuit Kyogle rijdt je noordwaarts via Wiangaree naar het in de World Heritage-lijst opgenomen regenwoud van het Border Ranges National Park. De weg is ruw, maar bij droog weer geschikt voor een gewone wagen. Volg een van de vele wandelingen die vertrekken vanaf het Sheep Station Creek Camping Area of trek door het oerbos op 1 van de 3 paden naar Brindle Creek. Ga de rode, naar schatting 1.000 jaar oude ceder bekijken op de korte Red Cedar Loop. Of trek naar het Bar Mountain Picnic Area, het hoogste punt van de caldera. Stop bij de Antarctic Beech picknickplaats, met uitzicht op de Lost World Wilderness. Mis de korte klim naar Pinnacle Lookout niet, die zich op 919 m boven de zeespiegel op de rand van de caldera bevindt. Neem ruimschoots de tijd om de adembenemende uitzichten op Mt Warning (Wollumbin), de caldera en de groene lappendeken van velden en regenwoud tot je door te laten dringen. Verlaat het park langs de zuidelijke ingang en volg de Murwillumbah-Kyogle Road.

De Rainforest Way

De Rainforest Way

 

Meer Australische ideeën