Explorers Highway, South Australia

Breakaways, Coober Pedy, SA. © FROSAT & Singing Bowl Media

Explorers Highway, South Australia

Adelaide – Port Augusta – Coober Pedy – Alice Springs – Uluru-Kata Tjuta National Park – Kings Canyon – Alice Springs – Tennant Creek – Daly Waters – Katherine – Adelaide – Darwin

11-daagse tocht

Volg de voetsporen van de pionier John McDouall Stuart op je reis van Adelaide naar Darwin op de Explorers Highway. Maak kennis met de wijnkelders en de met wijnranken omgeven chateaus in de Barossa Valley, de ruige Flinders Ranges en Wilpena Pound. Overnacht ondergronds in de opaalhoofdstad Cooper Pedy en in outbackstad Alice Springs. Wandel samen met een Aboriginalgids rond Uluru en naar de rand van Kings Canyon. Bekijk oeroude rotskunst van de Aboriginals in het Kakadu National Park, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen, en zwem in het kristalheldere water van het Litchfield National Park. Zet je avontuurlijke reis voort in de parken, markten, festivals en de historische attracties van het tropische Darwin.

Port Augusta
Port Augusta

Dag 1 - Van Adelaide naar Port Augusta

Vanuit Adelaide is het maar één uur rijden naar de Barossa Valley, die beroemd is om zijn uitstekende wijnen en de heerlijke plaatselijke keuken. Kies uit enkele van de 60 wijnmakerijen tijdens een eet- en wijntour en bezoek historische, door wijnranken omringde kastelen. Koop plaatselijke kunst en kunstnijverheid in de vele galerieën en leer tijdens een wijnmasterclass de geheimen van de wijnmakerijen kennen. Proef een Barossa Shiraz of een Eden Valley Riesling, voordat je doorrijdt naar Port Augusta, de toegangspoort tot de ruige Flinders Ranges en de outback van South Australia. Overnacht hier om te kijken naar de zon die achter de heuvels ondergaat. Deze heuvels waren eens het gebied van de Nakuma Aboriginals.

Aboriginal rock art sites
Aboriginal rock art sites

Dag 2 - Van Port Augusta naar Coober Pedy

Maak een omweg naar het Flinders Ranges National Park, waar je bergen, kloven, met gombomen omgeven kreken, een overvloed aan wilde dieren en de spectaculaire Wilpena Pound vindt. Maak een wandeling naar de rand ervan of geniet van het panorama vanuit een vliegtuig. Bezichtig de rotskunst van de Aboriginal en een oude kopermijn. Verbaas je over de oeroude fossielen en speur naar de yellow-footed rotswallaby. Rijd door naar het wel heel aparte Coober Pedy, waar de uit de hele wereld afkomstige inwoners ondergronds leven en zich vermaken om te ontsnappen aan de verzengende hitte. Bezoek de ondergrondse huizen, kerken, winkels en hotels. Bovengronds vind je een grasloze golfbaan, een opaalmijn, opaalvelden en een demonstratie opaalsnijden. De maanlandschappen van Moon Plain, Dog Fence en de Breakaways, waar de film Mad Max III werd opgenomen, mag je zeker niet missen.

Painted Desert
Painted Desert

Dag 3 - Van Coober Pedy naar Alice Springs

Maak een omrit naar de Painted Desert, een gebied met spectaculaire, kleurige heuvels die door 80 miljoen jaar erosie zijn gevormd. Je wordt vast stil van de kleuren - oker, roestrood, en diep donkerbruin - die bij helder zonlicht bijzonder levendig zijn. Rijd door naar het noorden naar Alice Springs, de stad in de outback, langs de groene weiden, het granieten landschap en de Finke River.

Uluru-Kata Tjuta National Park
Uluru-Kata Tjuta National Park

Dag 4 - Van Alice Springs naar het Uluru-Kata Tjuta National Park

Bewonder Uluru tijdens een kameeltocht bij zonsopgang en denk er nog eens over na bij een ontbijt met billy-thee en versgebakken bierbrood. Maak een wandeling rond Uluru met een Aboriginalgids en hoor hoe de voorouders uit de Dreamtime dit beroemde zandstenen object hebben gebouwd. Geniet daarna van de steile ronde, roodbruine toppen van de Kata Tjuta tijdens een barbecue bij zonsondergang. Onder een met sterren bezaaide woestijnhemel eet je 's avonds een feestelijke bushmaaltijd. De accommodaties variëren hier van campings tot luxe vakantieoorden.

Garden of Eden
Garden of Eden

Dag 5 - Van het Uluru-Kata Tjuta National Park naar Kings Canyon

Reis verder naar Kings Canyon, de kroon op het ruige Watarrka National Park. Klim naar de top van de Kings Canyon voor een schitterend uitzicht over de steile zandstenen kliffen, met palmen begroeide geulen, de bodem van de vallei en de woestijn. Zwem in de tropische poelen van de Garden of Eden en bekijk de verweerde rotskoepels van de Lost City. Beslis zelf maar waar dit het meeste op lijkt: een maanlandschap of de ruïne van een oude beschaving. Geniet van de zonsondergang bij Carmichael Crag, volg de Kathleen Springs Walk naar een verfrissende waterpoel of volg 's nachts de 22 kilometer lange Giles Track. Als je niet van kamperen houdt, kun je in een vakantieoord of in een hut in de wildernis overnachten. Je kunt ook een rondvlucht maken over dit meesterwerk van de natuur.

From Anzac Hill
From Anzac Hill

Dag 6 – Van Kings Canyon naar Alice Springs

Terug in Alice Springs kun je ’s werelds grootste klaslokaal in de openlucht bekijken en de Flying Doctors: de huisartsen van de outback. Klim naar de top van Anzac Hill voor een panoramisch uitzicht over de stad. Leer dan de planten en de dieren van de Central Australian Desert kennen in het Alice Springs Desert Park. Als je avontuurlijk gezind bent, kun je per quadbike of op een Harley door de rode duinen razen. Leer meer over de Aboriginalkunst in een van de vele galerieën en kunstcentra. Ontspan met een rondje golf of waag een gokje in een casino of op de racebaan. Een Aussie feestmaal met emoe, barramunda, biefstuk en kangoeroe is natuurlijk een prachtige manier om je dag in Alice af te sluiten.

Devils Marbles
Devils Marbles

Dag 7 - Van Alice Springs naar Tennant Creek

Rijd vanuit Alice Springs naar het noorden en stop bij Ti Tree om de heerlijke tafelwijnen en de mousserende wijn te proeven die wordt gemaakt door outback-boeren met een visie. Geniet volop van de rijke kleuren van de woestijn terwijl je Wycliffe inrijdt, dat bekend is om de UFO’s die hier zijn waargenomen. Onderweg naar Tennant Creek kom je langs de Devils Marbles. Volgens de mythologie van de Aboriginals zijn deze enorme zwerfkeien, die in een wankel evenwicht staan, de eieren van de Regenboogslang. In het Nyinkka Nyunyu Culture Centre van het voormalig goudkoortsstadje Tenant Creek kun je het verhaal in meer detail horen. Ontdek vervolgens de historische plaatsen in deze stad met de goudkoortsgeschiedenis en ga zelf op zoek naar goud.

Daly Waters
Daly Waters

Dag 8 - Van Tennant Creek naar Daly Waters

Ten noorden van Tennant Creek vind je de Elliott and Newcastle Waters Discovery Trail. Voor dit schilderachtig, gedeeltelijk alleen met een 4x4 toegankelijk netwerk van wegen verlaat je de de snelweg en kom je vervolgens langs enorme veeboerderijen, pubs in de outback met opmerkelijke stamgasten en markante plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Overnacht in een motel bij de splitsing van de Stuart Highway en Carpentaria Highway of rijd door naar de Daly Waters, een klein gehucht rondom de oudste pub van het Territory.

Mataranka
Mataranka

Dag 9 - Van Daly Waters naar Katherine

Stop bij Mataranka om even pootje te baden in de thermaalbronnen van Daly River, voordat je het historische pioniersdorpje Katherine bereikt. Bezoek het Nitmiluk National Park met de spectaculair mooie Katherine Gorge en andere dramatische hellingen en watervallen. Te voet, per kano, met de boot of op een rondvlucht kun je de wanden van de kloof en de witte zandstranden bewonderen. Wil je meer weten over de geschiedenis van de schapenteelt in Katherine? Stop dan bij Springvale Homestead, die in 1878 door de pionier Alfred Giles van zandsteen werd gebouwd, voor Devonshire thee.

Adelaide River
Adelaide River

Dag 10 - Van Katherine naar Adelaide River

Je kunt een omweg maken naar de uitgestrekte wildernis van het Kakadu National Park, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen, als je in Pine Creek de Stuart Highway verlaat. Maak een bushwandeling, vis op barramundi of speur naar zeekrokodillen op een boottocht door de wetlands. Bekijk de geulen die de voorouders uit de Dreamtime in Nourlangie Rock hebben uitgehakt, en enkele van de mooiste voorbeelden ven röntgenkunst bij Ubirr Rock in het noordoosten van Kakadu. Kampeer bij Koolpin Gorge of aan de voet van de hellingen van Arnhem Land. Of ga door naar Adelaide River, dat bekend geworden is door de Tweede Wereldoorlog, en overnacht onderweg in een motel. Op de nabijgelegen militaire begraafplaats vind je de graven van de militairen die tijdens de luchtaanvallen van 1942-43 om het leven zijn gekomen.

Outdoor festivals
Outdoor festivals

Dag 11 – Van Adelaide River naar Darwin

Stop in het nabijgelegen Litchfield National Park, een tarzanlandschap waarin je veilig kunt zwemmen in kristalheldere poelen, naar de prachtige watervallen kunt kijken en de duizenden hoge termietenheuvels van nabij kunt bewonderen. Maak een wandeling door het moessonregenwoud naar de diepe poel onder Florence Falls, picknick vlakbij de vleerhonden (grote vleermuizen) bij Wangi Falls en geniet van het prachtige uitzicht over de vallei in Tolmer Falls. Geniet van de eerste aanblik van de Timorzee als je op de Stuart Highway het centrum van Darwin binnnenrijdt. Geniet van het heerlijk zachte weer van Darwin en de culturele en culinaire smeltkroes tijdens de vele openluchtfestivals en markten die deze stad te bieden heeft. Ontdek vervolgens de dramatische geschiedenis van de stad, van de luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog tot aan cycloon Tracey, in de verschillende musea en kunstgalerieën.

Overzicht

Explorer's Way

 

Meer Australische ideeën