De Heysen Trail, South Australia

Tunkalilla Beach, Fleurieu Peninsula, SA. © SATC & Peter Fisher

De Heysen Trail, South Australia

1.200 km / 50 tot 60 dagen / dag- en meerdaagse wandelingen

Wandel helemaal van Cape Jervis op het Fleurieu Peninsula naar de bergstad Parachilna op de 1.200 kilometer lange Heysen Trail. Of wandelingen van één of meerdere dagen en kies uit dramatische kustlijnen, boerenland en bossen, uit een prentenboek afkomstige stadjes, met wijnranken bezaaide valleien en woeste bergketens. Net als bij een luxe doos bonbons biedt dit pad het beste van de wilde en diverse schoonheid van South Australia. Loop naast watervallen in het Deep Creek Conservation Park en bezoek het historische Duitse dorpje Hahndorf. Proef wijn in de wereldberoemde Barossa Valley en bekijk de restanten van kolonistenhuizen in de weilanden verderop. Ga naar de Flinders Ranges, waar milenniaoude fossielen te vinden zijn en de Aboriginalrotskunst net zo oud is als de Dreaming. Wandel over Mt Remarkable en naar de rand van de eeuwenoude, ontzagwekkende krater van Wilpena Pound. Overnacht op kampeerplaatsen, hutten en toevluchtsoorden of in een van de stadjes die langs de route liggen.

Fleurieu Peninsula, Heysen Trail, SA
Fleurieu Peninsula, SA

Deel 1: Zuiden - van Fleurieu Peninsula naar Mt Lofty Ranges

Slinger van Cape Jervis rondom het punt van het Fleurieu Peninsula naar het Deep Creek Conservation Park, waar de steile kliffen zo in de Southern Ocean vallen. Deze wandelingen zijn een echte uitdaging en zeer motiverend. Loop naar Deep Creek Waterfall, zwem of snorkel vanaf Boat Harbor Beach en picknick onder hoge, stringybark-bomen. Wandel het park uit, langs het wilde stuk van Tunkalilla Beach en omhoog en omlaag langs kliffen en steek sprankelijke kreken over. In het Newland Head Conservation Park kun je vissen en vanaf Parsons en Waitpinga Beach kun je surfen. Kijk uit naar kangoeroes, mierenegels en honderden soorten vogels, van de superkleine blauwe winterkoning tot de indrukwekkende wigstaartarend. Bekijk felgekleurde wilde bloemen in het voorjaar en walvissen, zeerobben en zeearenden in de winter. Ga op de onherbergzame kliffen staan en staar over Waitpinga Creek, Encounter Bay en Kangaroo Island uit. Van Kings Beach loopt de Trail naar het noorden door reservaten en golvende heuvels, bossen en weiden. Las een pauze in om de 500 miljoen jaar oude Glacier Rock in Inman Valley te bekijken en beklim vervolgens de uitdagende hellingen in het Myponga Conservation Park. De heuveltoppen bieden prachtig uitzicht over de valleien en de woeste gronden aan de voet. Passeer Mount Compass en klim naar de top van Mount Magnificent voor nog meer geweldige uitzichten. Rijd door pijnboom- en eucalyptusbossen naar de Adelaide Hills aan het begin van de Mount Lofty Ranges. Verblijf in op Beieren geïnspireerde chalets en bekijk het huis van de kunstenaar Sir Hans Heysen in het historische Duitse dorpje Hahndorf. Bewonder koala's en Australische parkieten in de bomen en wandel langs rododendrons en camelia's in de botanische tuinen onder Mount Lofty.

Barossa Valley, Heysen Trail, SA
Barossa Valley, SA

Deel 2: Middennoorden - Van Mt Lofty Ranges naar Flinders Ranges

Je krijgt het gevoel of je in een sprookje van Hans Christian Andersen bent beland als je door het schaduwrijke pijnboom- en eucalyptusbos van Mount Crawford wandelt. Hier worden vaak de koudste temperaturen in de staat geregistreerd en in de winter kunnen de bladeren besneeuwd zijn. Wandel door het Kaiserstuhl Conservation Park, waar je de Barossa Valley in het noorden kan zien, en de Gulf St Vincent in het verre zuiden. In de struiken, bossen en graslanden hier leven kangoeroes en een luidruchtig assortiment inheemse vogels. De route gaat verder langs de hoofdstraat van Tanunda, met volop mogelijkheden om de 60 wijnkelders in de Barossa Valley te ontdekken. Bezoek de wijnmakerijen van wereldklasse en volg het eet- en wijnpad. Volg een wijnmakerijcursus of bekijk de ambachtslieden terwijl ze in een van de vele studio's aan het werk zijn. Bewonder de stenen kerken, galerieën en museums van het oude stadje Gawler en proef de strudel uit de Duitse bakkerij Lyndoch. Ga langs de route terug naar Kapunda, de eerste kopermijnstad in South Australia. Verder naar het noorden vind je Burra, waar je de ‘Monster Mine’ kunt bezoeken en de restanten van de mijnwerken in Market Square kunt bezichtigen. Van hieruit maken de golvende heuvels plaats voor droog malleyland en de overblijfselen van de vroege kolonisten. Bekijk verlaten stenen gebouwen die begroeid zijn met bloemen in de Mt Bryan East Pass en passeer de 65 kilometer lange High River-muur die in 1860 door de pastoralisten werd gebouwd. Je kunt zelfs over de Tourilie Gorge lopen, vroeger de route van boeren naar het verafgelegen Murray. Loop over een historische spoorwegbrug en probeer een forel aan de haak te slaan in Spalding. Reis dan naar Crystal Brook, waar de zandstenen kliffen het begin van je reis naar de Flinders Ranges markeren.

Flinders Ranges, Heysen Trail, SA
Flinders Ranges, SA

Deel 3: Noorden – van South Flinders Ranges naar Parachlina Gorge

Wandel door de historische stad Melrose en begin de gematigde, schilderachtige klim naar Mt Remarkable. Orchideeën en kleurrijke wilde bloemen fleuren je reis tussen maart en november op en verder kun je het hele jaar door emoes en wallaroe's, kookaburra's, corella's en galah's zien. Mis Alligator Gorge in het Mt Remarkable National Park niet. Hier zie je de oude kwartsietmuren die op de huid van een alligator lijken. Van hieruit kun je korte wandelingen naar het noorden maken, naar de versteende oevers van een meer en naar het zuiden, door een met mos bezaaid rood ravijn. Vervolg het pad over Mount Brown, langs Dutchman’s Stern bluff en via de Pichi Richi-pas naar het historische stadje Quorn. Onderbreek je reis voor de Pichi Richi Railway, die helemaal naar Port Augusta loopt. Of blijf wandelen langs Warren Gorge en de ruïnes van Kanyaka Homestead. Verken Aboriginalkunst in de Yourambulla Caves en beklim Mount Arden voor enkele nederige uitzichten. Bekijk Buckaringa Gorge voordat je in het outback-centrum Hawker arriveert. Van hieruit brengt het pad je naar de enorme, majestueuze Wilpena Pound, die door miljoenen jaren erosie is ontstaan. Wandel naar de rand, beklim de pieken van St Marys en Mt Ohlssen Bagge en bekijk de verlaten hoeve binnenin de woeste krater. Bezoek de nabijgelegen Arkaroo Rock, waar de kunst op de muren het Adnyamathanha Aboriginalverhaal over de schepping vertelt. Volg het pad verder over de ABC en Heysen Ranges, waar groepen pijnboombossen het dorre landschap onderbreken. Neem een omweg naar Brachina Gorge voor fossielen in eeuwenoude zeebedden of blijf de route volgen voor oude stationsruïnes in Aroona Valley. Dit is de laatste stop in het Flinders Ranges National Park voordat de route verdergaat over de door zon geteisterde wildernis naar Angorichina Tourist Village. Het verstandig om hier even uit te rusten voordat je aan de moeizame wandeling naar de top van Parachilna Gorge begint.

Overzicht van de Heysen Trail

De Heysen Trail

Beste tijd om hem af te leggen :
In het droge seizoen (1 november tot 30 april) is de route wegens brandgevaar gesloten. Mei, september en oktober is de beste tijd om dit pad te volgen. Het regent dan niet zoveel.

Grote steden in de buurt :
Adelaide

Ontdek meer:
Ga om je op deze trektocht voor te bereiden naar het South Australian Department for Environment and Heritage

 

Meer Australische ideeën