South Australian Loop

Clare Valley, SA. © SATC & Mike Annese

South Australian Loop

Adelaide - Barossa Valley - Flinders Ranges – Cape Jervis - Kangaroo Island – Adelaide
8-14-daagse tocht

Vertrek uit Adelaide in noordelijke richting naar de groene heuvels en de 60 wijnkelders van de Barossa Valley. Bezoek wereldberoemde wijnmakerijen zoals Yalumba, Seppelts, Penfolds en Jacob’s Creek Visitor Centre en proef de lokale kwaliteitsproducten op de Butcher, Baker, Winemaker Trail. Volg een wijnmastercursus en zie ambachtslieden aan het werk in een van de vele studio’s. In het nabijgelegen monumentenstadje Gawler vind je stenen kerken, galerieën en musea naast fraai onderhouden wijngaarden. Probeer de strudel van de Duitse bakkerij in Lyndoch, bezoek het Barossa Wine Centre in Tanunda en verken Kapunda, de eerste kopermijnstad in South Australia.

Barossa Valley, SA
Barossa Valley, SA

Dag 1 - Van Adelaide naar Barossa Valley

Bewonder rotsschilderingen, proef bushtucker en bezoek heilige plaatsen met een Andnyamathana-gids in Vulkathunha–Gammon Ranges National Park. Rijd vervolgens via Copley en Leigh Creek naar de Flinders Ranges, naar het kleine spoorwegstadje Parachilna. Kijk hoe de zon ondergaat in de met saltbush (zouttolerante plant) begroeide vlakte vanuit het beroemde Prairie Hotel of rijd naar Parachilna Gorge, waar je kunt zien hoe de zon de hoge rotswanden verlicht.

Clare Valley, SA
Clare Valley, SA

Dag 2 - Van Barossa Valley naar Quorn

Volg de Main North Road naar Clare Valley voor meer gastronomische genoegens. Proef de door Jezuïeten vervaardigde miswijn in de wijnkelder in Sevenhill en verken daarna de vele restaurants, cafés en pubs in Auburn. Koop plaatselijke producten op een van de kleurrijke markten in Sevenhill of volg een kookcursus in Thorn Park. Volg te voet of op een fiets de 25 kilometer lange Riesling Trail tussen de wijngaarden, restaurants, groene heuvels, kerken en stenen gebouwen, als je wat calorieën wilt verbranden. Ruim wat tijd in voor het monumentenstadje Mintaro en Martindale Hall, het statige Georgiaanse herenhuis. Volg de Main North Road verder naar Melrose, dat in de heuvels van Mount Remarkable ligt, in de zuidelijke Flinders Ranges. Beklim de berg, wandel langs de historische gebouwen van de stad of rijd door naar het Mount Remarkable National Park bij Wilmington. Van hieruit is het maar een korte rit naar Quorn met zijn galerieën en de historische Pichi Richi spoorweg. Overnacht hier voordat je op avontuur gaat in de Flinders Ranges.

Wilpena Pound, SA
Wilpena Pound, SA

Dag 3 - Van Quorn naar Wilpena Pound

Rijd naar Hawker langs de resten van een boerderij in Kanyaka en de rotskunst van de Aboriginals in de Yourambulla Caves. Vanaf Hawker is het een korte rit naar het enorme, door de natuur gevormde amfitheater van Wilpena Pound in het hart van het Flinders Ranges National Park. Je kunt een aantal wandelroutes volgen vanaf de rand van de Pound: van het beklimmen van de Mt Ohlssen Bagge tot een korte wandeling naar Hill’s Homestead. Om een idee te krijgen van hoe groot en majestueuze Wilpena echt is, moet je eigenlijk een rondvlucht maken. Ga naar Arkaroo Rock en ‘lees' uit de oeroude muurschilderingen hoe de Pound volgens de mythologie van het Adnyamathana-volk tot stand is gekomen. Geniet bij zonsopgang van de verstommend mooie vergezichten vanuit de Bunyeroo Valley en de fossielen in eeuwenoude zeebeddingen. Misschien zie je zelfs de yellow-footed-rotswallaby’s in de Brachina Gorge. Overnacht in Hawker, het toeristencentrum van de Flinders Ranges.

Arkaroola, SA
Arkaroola, SA

Dag 4 – Van Wilpena Pound naar Arkaroola

Geniet volop van de adembenemend mooie vergezichten vanaf de bergen als je door Blinman rijdt, de hoogste stad van South Australia, en in het Vulkathunha–Gammon Ranges National Park. Je kunt een tent opzetten of slapen in een rustieke outbacklodge en attracties als de Bunyip Chasm en de Italowie en Weetootla-kloven bekijken. Meer naar het noorden vind je de afgelegen, ruige Arkaroola Wilderness Sanctuary, waar je een bushwandeling kunt maken, kunt mountainbiken, op een kameel kunt rijden of een rondvlucht kunt maken. Volg een Ridgetop rondleiding over de toppen van de heuvels, kijk naar de glanzende zoutpan van Lake Frome of werp een blik in het heelal vanuit een van de drie observatoria.

Parachilna, SA
Parachilna, SA

Dag 5 - Van Arkaroola naar Parachilna

Ga terug naar het Iga Warta Cultural Centre in het Vulkathunha–Gammon Ranges National Park. Bewonder de rotskuns, eet bushtucker en breng een bezoek aan de heilige plaatsen met een gids van het Andnyamathana-volk. Rijd vervolgens naar de Flinders Ranges, via Copley en Leigh Creek naar het kleine spoorwegstadje Parachilna. Kijk hoe de zon ondergaat in de met saltbush (soort melde) begroeide vlakte vanuit het beroemde Prairie Hotel of rijd naar Parachilna Gorge, waar je kunt zien hoe de zon de hoge rotswanden verlicht.

Fleurieu Peninsula, SA
Fleurieu Peninsula, SA

Dag 6 - Van Parachilna naar Cape Jervis

Rijd terug naar Hawker en stop in Magnetic Hill. Door een optische illusie lijkt het alsof je auto de heuvel oprolt. Maak kennis met de geschiedenis van de stoomtrein in Peterborough en Steamtown en bewonder de oude huisjes in Burra, een stadje gebouwd rond de kopermijn. Bekijk de fossielen van de megafauna op de Red Banks Trail met informatieborden, volg de Burra Trail per mountainbike of ontdek te paard de landschappen van de outback. Proef appelcider in Thorogoods, voordat je via Adelaide naar het Fleurieu Peninsula rijdt. Daar wachten meer dan de 60 wijnmakerijen, amandelboomgaarden en de galerieën van de McLaren wijnstreek op je. Ga vissen vanaf de pier of maak een wandeling door de bush in het nabijgelegen Deep Creek Conservation Park. Je kunt je reis ook uitbreiden met een vierdaagse trektocht naar Victor Harbor op de Heysen Trail.

Kangaroo Island, SA
Kangaroo Island, SA

Dag 7 - Van Cape Jervis naar Kangaroo Island

Geniet van de spectaculaire kustlijn van het Fleurieu Peninsula tijdens de drie kwartier durende overtocht per veerboot naar Kangaroo Island. Je komt aan in Penneshaw, waar je 's avonds dwergpinguïns met zijn tweeën of in groepen naar de kust kunt zien waggelen. Duik tussen scheepswrakken samen met de grote rafelvis (soort zeepaardje) vanaf American Beach. Ga daarna naar Kingscote, waar je roze pelikanen kunt voeren bij Beares Point. Werp je hengel uit vanaf de historische pier bij Emu Bay en zwem vervolgens in de rotspoel samen met de koala's en de prachtlori’s in Stokes Bay. Als je verder naar het westen rond het eiland gaat, kom je bij het winderige en afgelegen Cape Borda uit. Tijdens een rondleiding door de vuurtoren kun je toekijken hoe de kanonnen worden afgevuurd en de dagboeken lezen van misnoegde vuurtorenwachters uit de vorige eeuw. Rijd door naar het zuiden naar Remarkable Rocks in het Flinders Chase National Park en de sprookjesachtige ondergrondse grotten van Kelly Hill. Terug aan de kust kun je zwemmen en surfen vanaf het strand van Vivonne Bay en kennismaken met de vriendelijke zeehonden op de rotsen van Seal Bay. Op de terugweg naar Penneshaw stop je onderweg bij Cifford’s Honey Farm voor wat Liguriaanse honing.

Penneshaw, SA
Penneshaw, SA

Dag 8 – Van Kangaroo Island naar Adelaide

Vaar vanuit Penneshaw met de SeaLink-veerboot terug naar het vasteland, waar je de schilderachtige route langs de zuidkust van het schiereiland volgt. Maak een bushwandeling in het Deep Creek Conservation Park om de migrerende walvissen te bekijken en de waggelende dwergpinguïns in Victor Harbor. Zwem of boogie-board over de golven vanaf Horseshoe Bay in Port Elliot, waar je ook kunt fietsen of over de toppen van de kliffen kunt wandelen. Stop in Goolwa en vaar langzaam de Murray River af of peddel in een kano langs de wetlandvogels in de schitterende ondiepe lagunes van Coorong. Rijd via Strathalbyn en Mount Barker terug naar Adelaide.

Overzicht

SA Loop

 

Meer Australische ideeën