Sydney's Great Coastal Walk - Van Barrenjoey naar het Royal National Park

Barrenjoey Headland, Palm Beach NSW. © Destination NSW & Hamilton Lund

Sydney's Great Coastal Walk - Van Barrenjoey naar het Royal National Park

94 km / 8 dagen / korte wandelingen en dagwandelingen

Volg de gehele, spectaculaire kustlijn van Sydney, van Barrenjoy in het noorden tot aan Cronulla in het zuiden, op deze unieke, 1 week durende avontuurlijke tocht. Je kunt in beide richtingen lopen en naar wens het pad op en af gaan. Je kunt kiezen voor dagwandelingen, korte schilderachtige gedeelten of een van de vele rondwandelingen die van het hoofdpad af lopen. Je kunt de wandeling onderbreken door een stuk met het openbaar vervoer te reizen of blijf gewoon het hele pad van begin tot eind volgen. Tijdens de wandeling zul je dramatische landtongen, zandstenen kliffen, gouden stranden, afgelegen baaien, weelderige lagunes en dichtbegroeid bushland, omzoomd door de voorsteden van Sydney langs de kust, tegenkomen. Het pad geeft tevens inzicht in de geschiedenis van Sydney en is bezaaid met monumenten ter herinnering aan ons Aboriginal en koloniale verleden. Er zijn veerboten naar Bouddi en Brisbane Water National Parks in het noorden en Royal National Park in het zuiden in de tocht opgenomen.

Vam Barrenjoey naar Avalon
Vam Barrenjoey naar Avalon

Dag 1 - Vam Barrenjoey naar Avalon

Vanaf het startpunt Barrenjoey Beach kronkelt dit 13 km lange pad zich langs onherbergzame landtongen en verstrekkende, beschutte stranden. Beklim Barrenjoey Headland naar de in 1881 gebouwde vuurtoren. waar je een pauze inlast om de adembenemende uitzichten over Pittwater en de Pacific Ocean in je op te nemen. Achter je ligt Broken Bay en het dichtbegroeide, groene bos Ku-ring-gai Chase National Park, terwijl de noordelijke stranden van Sydney recht vooruit glinsteren. Ga door naar Palm Beach, een luxeoord waar de Sydneysiders dol op zijn. Kom langs bij de ‘Summer Bay Surf Club’, beroemd geworden vanwege de tv-serie ‘Home and Away’, waar zongebrande jongelui geen acteurs, maar reddingsbrigadiers voor North Palm Beach zijn. Neem een duik in het rotsmeertje en wandel dan over de landtong door het bushland van de McKay Reserve naar Whale Beach. Wandel verder langs Bangalley Head, het hoogste punt op de noordelijke kust van Sydney, naar Avalon Beach. Overnacht hier in een B&B, een luxe appartement of een strandhut, of stap op een expresbus naar de stad.

Van Avalon naar Narrabeen Lakes
Van Avalon naar Narrabeen Lakes

Dag 2 - Van Avalon naar Narrabeen Lakes

Dit 13 km lange gedeelte bestaat uit geheime, afgelegen stranden en dramatische uitzichten over de oceaan. Start bij de Avalon Beach Surf Lifesaving Club en wandel over Bilgola Head naar het kleine Bilgola Beach, waar je misschien wel de enige bent! De golven zijn geweldig voor zwemmen en bodyboarden en aan de noordkant van het strand kun je ook surfen. Wandel rondom de zuidelijke landtong naar Newport Beach, waar de Bungan Castle-torens in middeleeuwse stijl over de oceaan uitrijzen. Alleen de plaatselijke bewoners weten waar Bungan Beach is en het strand wordt beschut door een steile heuvel en is alleen toegankelijk via een wandelpad. Zwerf over Mona Vale Headland, nog een adembenemend uitkijkpunt en langs de stranden Bongin Bongin, Mona Vale en Warriewood. Vanaf Turimetta Head kun je helemaal naar de Central Coast kijken. Het pad slingert over Narrabeen Head en langs de Narrabeen-lagune naar het centrum van Narrabeen, waar je restaurants, transport en accommodatie vindt.

Van Narrabeen Lakes naar Manly
Van Narrabeen Lakes naar Manly

Dag 3 - Van Narrabeen Lakes naar Manly

Dit 12 km lange wandelpad loopt over landtongen, langs eindeloze stranden en vier lagunes. Slinger naar het noorden langs de stranden Narrabeen en Collaroy, die samen het langste stuk zand aan deze kant van de haven vormen. Vanaf de landtong Long Reef volg je de kustroute langs de stranden Long Reef en Dee Why of door de duinen nabij Dee Why Lagoon. Op het verlaten strand Dee Why kun je je onder de lokale surfers begeven of in het Olympische zoutwaterzwembad zwemmen. Volg het spectaculaire wandelpad over de kliffen langs Dee Why Head, voordat je afdaalt naar Curl Curl en Freshwater Beach. Deze wandeling leidt je over de landtong naar North Steyne en Manly. Van hieruit kun je op een veerboot naar Circular Quay springen of gewoon hier blijven en van de vakantiestrandsfeer genieten. Aanvullende wandelingen slingeren langs de waterkant van Narrabeen Lakes, Curl Curl en Manly Lagoons en door het schilderachtige bushland van Manly Dam Reserve.

Manly en North Head
Manly en North Head

Dag 4 - Manly en North Head

Deze spectaculaire 11 km lange wandeling gaat langs het strand van Manly naar North Head, bij de dramatische zandstenen toegang tot Sydney Harbour. Slenter van het strand van Corso naar het strand van Manly, Fairy Bower en Shelley Beach en wandel dan omhoog door het Sydney Harbour National Park. Passeer North Head Sanctuary, waar zich eens de School of Artillery en het in de heritage-lijst opgenomen voormalige Quarantine Station bevonden. Verderop vind je het North Fort Artillery Museum, waarin twee eeuwen vuurkracht tentoon wordt gesteld en waar je een rondleiding door de ondergrondse tunnels kunt boeken. Het pad gaat verder naar North Head, het ongerepte schiereiland dat eens door de Gayamaygal Aboriginalbevolking werd bewoond. Zoek naar hun composthopen en gravures en geniet van de verbazingwekkende uitzichten over de haven en noordelijke stranden. Breng een bezoek aan Manly Cove en wandel langs Collins Beach naar Manly Wharf, waar de veerboten naar Circular Quay vertrekken. Als je nog energie over hebt, volg je het door de bush omzoomde pad nog 10 km verder langs het strand van Clontarf en Fisher Bay naar de Spit Bridge.

Van Circular Quay naar South Head
Van Circular Quay naar South Head

Dag 5 - Van Circular Quay naar South Head

Bekijk enkele van de beroemdste attracties van Sydney op deze fantastische 17 km lange rondwandeling rondom de zuidoostelijke kustlijn van de haven. Wandel vanaf Circular Quay, de plek van de eerste kolonie in 1788, naar het beroemde Sydney Opera House. Je loopt terug naar de waterrand door de weelderige Botanic Gardens naar Mrs Macquarie Point en Woolloomooloo. Of volg de omweg via de historische plekjes in Macquarie Street en het Domain. Je komt langs de marinebasis Garden Island en wandelt omhoog naar Potts Point, de naoorlogse kunstenaarswijk van Sydney. Bezoek Elizabeth Bay House, speur naar megajachten in Rushcutters Bay en wandel langs de enorme herenhuizen nabij de haven in Darling Point. Wandel door Double Bay en Rose Bay omhoog naar Vaucluse met een fantastisch uitzicht over de haven. Picknick en zwem in Nielson Park of Parsley Bay, eet 'fish 'n chips' in Watsons Bay en wandel dan langs Camp Cove, vermaard als landingspunt voor de First Fleet, naar South Head. Je kunt deze wandeling verkorten door een omweg naar Dover Heights of Bondi te maken. Vanaf Rushcutters Bay loopt de wandeltocht ook door Centennial Park naar Clovelly.

Van South Head naar Clovelly
Van South Head naar Clovelly

Dag 6 - Van South Head naar Clovelly

Wandel op dit 8 km lange pad over de omhoogrijzende, door de zee uitgebeukte zandstenen kliffen, langs historische scheepsgebouwen en de populaire oostelijke baaien en stranden van Sydney. Start bij South Head en slinger naar het zuiden langs het militaire reservaat HMAS Watson en de beruchte, rotsachtige Gap Bluff. Hier kun je helemaal over de grillige zuidelijke kliflijn van Sydney uitkijken. Speur naar schepen die uit de haven varen en de walvissen die tussen mei en oktober migreren. Je komt langs houten vissershuisjes en kunt door de verouderde en overal op de landtong aanwezige kanonnen turen en over de houten wandelweg door de dramatische Diamond Bay lopen. Het pad verlaat de kust bij Dover Heights en komt in North Bondi weer bij de kust terug. Wandel op de promenade van het beroemde Bondi Beach, en volg dan het populaire klifpad naar Tamarama en het gezinsvriendelijke Bronte. Slinger langs de oceaan, naast Waverly Cemetery, waar de dichters Henry Lawson en Dorothea Mackellar en de piloot Lawrence Hargrave zijn begraven. Het pad eindigt in de rustige inham van Clovelly. Snorkel of duik hier of vlakbij in het ontspannen, rotsachtige Gordons Bay.

Van Clovelly naar La Perouse
Van Clovelly naar La Perouse

Dag 7 - Van Clovelly naar La Perouse

Je kunt deze 17 km lange wandeling in zes of zeven uur voltooien, maar als je meer tijd wilt om van de omgeving te genieten, kun je kleine stukjes met het openbaar vervoer overbruggen. Van de landtong in Clovelly naar het kalme Coogee, een kuststadje voor zowel gezinnen als rugzaktoeristen. Kuier langs het afgelegen kustgebied Lurline Bay naar Mistral Point, een goede plek voor het bekijken van walvissen in de winter of gewoon om van de briljante uitzichten over de blauwe oceaan te genieten. Slinger langs Maroubra Beach, waar de golven altijd goed zijn om te surfen en las een lunchpauze in bij Cromwell Park, met uitzicht over Malabar Beach. Verken het scheepswrak van de SS Malabar, voordat je door Little Bay en Fort Banks, een verdedigingsbasis uit de Tweede Wereldoorlog, verder trekt. Wandel langs Henry Head naar La Perouse, vol verhalen over de Aboriginalinwoners en de Franse en Engelse kolonisten. Kom meer te weten in het lokale museum of verken het historische fort van Bare Island. Je zult van hier naar Kurnell een taxi moeten nemen om het volgende deel van de wandeling te starten.

Van Kurnell naar Cronulla
Van Kurnell naar Cronulla

Dag 8 - Van Kurnell naar Cronulla

Wandel terug door de geschiedenis van Sydney, van de aankomst van Captain Cook tot aan de Aboriginalbezetting, op deze prachtige 13 km lange wandeling. Begin bij Cook’s Landing Place, de geboorteplek van het koloniale Australië, en loop door Botany Bay National Park met meer dan 30 Aboriginalplaatsen. Bekijk de rotsgravures, begraafplaatsen en bijlgravures die door de Gweagal- en Goorawal-bevolking zijn achtergelaten, alleen of samen met een Aboriginal-gids. In het Discovery Centre van het park kun je het eerste contact tussen Aboriginalstammen en de bemanning van Captain Cook opnieuw beleven. Volg een paar van de verschillende rondwandelingen rondom Inscription Point of wandel verder rond het majestueuze Kurnell Peninsula naar de Cape Bailey Lighthouse, voor een schilderachtige lunchpauze. Wandel over wilde zandduinen, lagunes tussen steile wanden en teruggewonnen bushland naar de gouden kustlijn van Cronulla Beach. Van hieruit slingert het pad naar Gunnamatta Bay Wharf, waar je het kustpad door de Royal National Park en het Federation Track naar Melbourne weer kunt volgen.

Meer Australische ideeën