De Overland Track, Tasmanië

Overland Track, Barn Bluff, Cradle Mountain TAS. © Tourism Tasmania & Anne Jordan

De Overland Track, Tasmanië

65 km / 6 dagen / korte en dagwandelingen

Reis door het hart van de in de World Heritage-lijst opgenomen wildernis van Tasmanië op deze beroemde 65 kilometer lange tocht vanuit Cradle Mountain naar Lake St Clair. Wandel de gehele Overland Track in zes dagen of kies korte of dagwandelingen vanaf het Cradle Mountain Visitor Centre en Dove Lake. Vergeet niet dat je deze wandelingen goed moet plannen. Je moet ze van tevoren boeken bij Tasmania’s Parks & Wildlife Service en een goede tent en warme slaapzak meenemen. Hoewel op de route acht basishutten met fornuiskachels aanwezig zijn, is er geen garantie dat er ook altijd ruimte is. De beste tijd om over dit pad te wandelen is tussen november en april, wanneer het weer vanwege de zomertijd wat milder is en de dagen langer zijn. In april zie je de spectaculaire wisselende kleuren van de loofbomen. Deze wandeling is niet alleen een fysieke uitdaging, maar je wordt ook echt een met de natuur. Je ziet meren, bossen en kloven, bergen en heidegronden, spectaculaire watervallen en steile, steenachtige pieken.

Crater Falls, The Overland Track, TAS
Crater Falls, TAS

Dag 1: Van de parkeerruimte bij Ronny Creek naar Waterfall Vallley

Op de eerste dag wandel je 10 km naar de top van de onherbergzame, onmogelijke imposante pieken van Cradle Mountain. Start bij Ronny Creek en volg de gematigde beklimming langs Crater Falls en Crater Lake naar Marions Lookout. Of volg de meer open beklimming langs Horse Track naar Crater Peak. Je kunt de wandeling ook bij Dove Lake beginnen en langs Lake Lilla en Wombat Pool lopen om uiteindelijk bij Marions Lookout uit te komen. Dit is een geweldige plek om even stil te staan en de stille, spiegelende wateren van Dove Lake in je op te nemen. Ga langs het Cradle Mountain-plateau verder en klim over de dolerietrotsen naar de 1.500 meter hoge top. Wandel om de glaciale ring heen, van waaruit je rechts het pad kunt verlaten om de ruige Barn Bluff te verkennen. Daal af door het hoogland en let onderweg op wallaby's en opossums in de bomen, de 'button grass'-velden en de kruidenweiden. Eindig je dag in de met mos bedekte Waterfall Valley, in het eenvoudige comfort van Barn Bluff Hut of onder je tentdoek op een van de vele kampeerplaatsen.

Waterfall Valley, The Overland Track, TAS
Waterfall Valley, TAS

Dag 2: Van Waterfall Valley naar Lake Windermere

Wordt wakker in een schone berglucht en met het blije getjilp van de inheems vogels, zoals de karrowong en de Yellow Throaded Wattle. Dit 8 km lange pad brengt je binnen drie uur weer terug, zodat je ruim de tijd hebt om van de omgeving te genieten. Vanaf Waterfall Valley loopt het pad naar het zuiden over zeggemoerassen bezaaid met pandanistruiken, eucalyptusbomen en zeldzame pencil-pijnbomen, waarvan er enkelen wel 1.000 jaar oud zijn! Geniet van het schilderachtige tijdens je lunch in Lake Will en wandel dan op je gemakje naar Innes Falls aan het zuidelijke uiteinde van het meer. Sla bij Lake Holmes af om over de 'button grass'-velden naar het theekleurige Lake Windermere te gaan. Na een verfrissende duik kun je naar het uitkijkpunt van Forth Valley wandelen om over de geurige, groene Lemonthyme Forests uit te kijken. Breng de nacht door in Windermere Hut. Bekijk de briljante, met sterren bezaaide hemel en luister naar de rondrennende verlegen, nachtelijke opossums.

Lake Windermere, The Overland Track, TAS
Lake Windermere, TAS

Dag 3: Van Lake Windermere naar Pelion Plains

Bereid je voor op een 17 km lange wandeling over het moerasland en door de bergen. Pauzeer bij Forth River Lookout voor uitzichten over de gletsjervallei van de rivier en het gigantische eucalyptusbos eromheen. Vanaf Pine Forest Moor slingert de route langs knoestige, met mos bedekte bossen onder de overhangende rotsen van Mt Pelion West. Lunch bij Frog Flat, onder de hoogste basaltpieken van de berg. Hier vallen de watervallen van de Forth River omlaag in de Lemonthyme Valley. Je zult de richting van die watervallen volgen terwijl je afdaalt langs Leaterwood-, sassafras- en mirtebossen en uiteindelijk over de alpine graslanden naar Pelion Plains. Dit deel van de route volgt het ruiterpad dat in 1898 werd aangelegd om de mijnwerkers van de oostelijke stadjes naar de mijnen aan de West Coast te vervoeren. Geniet van de geplooide Mount Oakleigh en de supergrote wombats die in het gras grazen. Sla dan je kamp op in de onlangs gebouwde Pelion Hut.

Pelion Hut, The Overland Track, TAS
Pelion Hut, TAS

Dag 4: Van Pelion Plains naar Kia Ora

Staar uit over de door je ziel snijdende vlakte van de South-West wildernis voordat je begint aan deze 9 km lange wandeling langs Pelion Gap naar Kia Ora Hut. Je komt door smaragdgroene bossen en gaat omhoog langs met eucalyptus omzoomde hellingen naar een opening. Van hieruit zie je de Cathedral Mountain, waarbij Pelion East en Mount Ossa elk aan één kant van je omhoogrijzen. De ervaren klimmer heeft vast tijd voor de drie uur durende retourbeklimming naar Mount Ossa, de hoogste piek van Tasmanië. De top is een ideaal uitkijkplatform voor het zuidelijke deel van de Cradle Mountain - Lake St Clair World Heritage Area. Daal af naar Pinestone Valley langs kussenplanten, oeroude pijnbomen en scoparia. Beklim een kleine richel naar Kia Ora Hut, verscholen achter Cathedral Mountain.

The Overland Track, TAS
The Overland Track, TAS

Dag 5: Van Kia Ora Hut naar Windy Ridge

De 10 kilometer lange tocht van vandaag neemt vier in beslag, plus natuurlijk omwegen van het pad voor mooie uitzichten. Bezoek Leatherwood Garden en Du Cane hut, eens het bush-huis van de trapper Paddy Hartnett en zijn vrouw. Verken het Leatherwood-bos in de omgeving, dat aan het einde van de lente en 's zomers met grote witte bloemen wordt bedekt. Zwerf in zuidelijke richting langs de Mersey River en las een pauze in voor het verkennen van drie van de grootste en meest spectaculaire watervallen in Tasmanië: Fergusson, D'Alton en Hartnett. Ferguson Falls is vernoemd naar een voormalige ranger in Lake St. Clair, terwijl Hartnett naar Paddy Hartnett, de excentrieke bushman met de bolhoed, is vernoemd. Passeer Du Cane Gap en volg de route door dichte mirtebossen omlaag voordat je de U-vormige gletsjer van Windy Ridge bereikt. De grote zwerfkeien bij de ingang schoven tijdens de laatste lange ijstijd langzaam langs de vallei omlaag. Na de gemakkelijke wandeling van 10 kilometer van vandaag zet je een tent op of breng je de nacht in Windy Ridge hut door.

The Overland Track, TAS
The Overland Track, TAS

Dag 6: Van Windy Ridge naar Lake St. Clair

Bereid je voor op de laatste 18 km van je tocht, plus eventuele omwegen die je wilt toevoegen. Wandel langs open eucalyptusbossen en over de grasvelden van de Bowling Green, waarvandaan je de top van Mount Acropolis kunt zien. Volg de route zuidwaarts naar de pittoreske Pine Valley, onder de in mist gehulde Du Cane Range. Een brug brengt je naar Cephissus Creek in een weelderige regenwoudomgeving. Van hieruit klim je naar de top van Mount Acropolis voor een uitzicht omlaag over Labyrinth en de elegante meren. Of je blijft in zuidelijke richting lopen, door droog sclerofielbos en open 'button grass'-velden naar Narcissus Hut op Lake St Clair. Hier eindigt je wandeling met een boottocht over het diepste natuurlijke meer van het zuidelijk halfrond. Als je van het pad afdwaalt, kun je omkijken en je vergapen aan de schijnbaar ondoordringbare bergen waar je doorheen bent gekomen.

Overzicht van de Overland Track

De Overland Track, Tasmanië

Beste tijd om hem af te leggen :
November tot april als de dagen warmer zijn en het langer licht is.

Grote steden in de buurt :
Launceston en Devonport

Ontdek meer:
Ga om je op deze trektocht voor te bereiden naar de Tasmanian Parks and Wildlife Service

 

Meer Australische ideeën