Great Southern Touring Route, Victoria

Great Southern Touring Route, Victoria

Melbourne – Lorne – Port Fairy – Halls Gap – Melbourne
4-daagse tocht

Op de Great Southern Touring Route verandert de romantiek van het reizen in een grote liefdesaffaire. Rijd via de Great Ocean Road langs beroemde surfplaatsen als Torquay en Bells Beach naar het vakantieoord Lorne en de schitterende Twelve Apostles. Wandel langs watervallen, door de weelderige wouden van het Otway National Park en bekijk de walvissen in de historische stad Warrnambool. Breid je reis uit en logeer in een van de vele schilderachtige kustplaatsjes tussen Apollo Bay en Port Fairy. Weg van de woeste winderige Zuidelijke Oceaan kun je in de Grampians kennismaken met de Aboriginalgeschiedenis en in Ballarat met de geschiedenis van de goudkoorts.

Great Ocean Road, VIC
Great Ocean Road, VIC

Dag 1 – Van Melbourne naar Lorne

Rijd langs de kenmerkende hobbels van de You Yangs en door de mooie havenstad Geelong. Net buiten het centrum van de stad vind je de afslag naar de Great Ocean Road en Torquay, de fameuze surfstad met het grootste surfmuseum ter wereld. Kijk naar de ‘point breaks’ op de beroemde surfplaats van het nabijgelegen Bells Beach. Terwijl je langs de dramatische zuidwestkust rijdt, kun je je haast niet voorstellen dat terugkerende soldaten uit de Eerste Wereldoorlog de Great Ocean Road met houwelen, schoppen en breekijzers hebben aangelegd. Met een monument even buiten de vakantieplaats Lorne worden hun inspanningen herdacht. Hier kun je gaan surfen, vissen, bruinbakken op het prachtige strand of koffie drinken in een van de oudste cafés van Victoria. Luxe accommodaties lopen over in het bos en er zijn populaire wandelroutes naar een groot aantal watervallen in de heuvels van de Otway Range.

Warrnambool, VIC
Warrnambool, VIC

Dag 2 - Van Lorne naar Port Fairy

Onderweg naar Apollo Bay zie je dat de ruige rotsen enerzijds op dramatische wijze in de oceaan zakken en aan de andere kant het nationale park. Verken de oeroude regenwouden, heidevelden, grotten met glimwormen en spectaculaire watervallen in van het Great Otway National Park of maak een bushwalk of fietstocht. Bezichtig de 150 jaar oude Cape Otway Lighthouse en stop voor een picknick bij Paradise en Shelly Beach. Verder langs de kust zie je de verweerde kalkstenen torens van de Twelve Apostles. Geniet volop van de verstommend mooie uitzichten en op de twee wandelroutes kun je van alles en nog wat fotograferen. Rijd verder langs de Shipwreck Coast, zo genoemd vanwege de 700 schepen die hier op de rotsen zijn gelopen. Rijd door het historische stadje Warrnambool, waar je naar walvissen kunt kijken, op weg naar het fraaie dorpje Port Fairy. Hier kun je de grootste pelsrobbenkolonie van Australië zien en met een boot tussen de haaien, dolfijnen en walvissen varen.

Grampians, VIC
Grampians, VIC

Dag 3 - Van Port Fairy naar Halls Gap

Het kustgedeelte van deze prachtige tocht ligt nu achter je, maar er valt nog veel meer moois te zien. Maak een omweg om de lavabuizen in de Byaduk Caves in het Mount Napier State Park te bewonderen. Of rijd verder naar Dunkeld en breng een bezoek aan de door de toppen van de zuidelijke Grampians omgeven renbaan. Terwijl je het toeristencentrum Halss Gap binnenrijdt, blijven de zandstenen bergmassieven van de Wonderland en Mount William het uitzicht bepalen. Je kunt hier logeren in accommodaties die variëren van 5-sterrenvilla’s tot eenvoudige kampeerterreinen en de vele belangrijke attracties van de Grampians bekijken. Volg wandelroutes als Venus Baths, Boronia Peak en Chatauqua en bezoek de uitkijkposten Boroka en Reed, McKenzie Falls, Lake Bellfield en de fraaie picknickplaats Zumsteins. In het Brambuk Cultural Centre kom je meer te weten over de gevarieerde cultuur van de plaatselijke Aboriginals. Tijdens een rondleiding kun je de oeroude rotskunst van de Aboriginals zien.

Ballarat, VIC
Ballarat, VIC

Dag 4 – Van Halls Gap naar Melbourne

Ga naar de goudvelden in het noorden en stop onderweg in Stawell, waar elke Pasen de bekendste hardloopwedstrijd van Australië wordt gehouden. Leer meer over de geschiedenis van Chinese goudzoekers in het nabijgelegen goudstadje Ararat. Daarna kun je je geheel eigen Eureka-moment beleven in Ballarat, het centrum van Victoria’s goudvelden. Bekijk de elegante, met bomen omringde straten en de chique openbare gebouwen, die zijn overgebleven uit de goudkoortperiode rondom 1850. Dit kun je nogmaals beleven in Sovereign Hill, een openluchtmuseum waar je samen met vrijwilligers in historische kostuums naar goud kunt zoeken. Luister dan in de Mining Exchange naar het verhaal van de beroemde opstand van de Eureka Stockade. Rijd ten slotte terug naar Melbourne via de charmante stadjes Trentham en Blackwood. Hoewel aan alles blijkbaar een einde komt, zul je deze tocht nooit meer vergeten.

Overzicht

Great Southern Touring Route

 

Meer Australische ideeën