Wilsons Promontory, Victoria

Vissen op de Mornington Peninsula. © Mornington Peninsula Tourism

Wilsons Promontory, Victoria

Meerdaagse wandelingen

Wandelen is de beste manier om het natuurlijke heiligdom van Wilsons Promontory te verkennen. Het staat bij de lokale bevolking bekend als 'The Prom' en bestaat uit 50.000 hectare kustwildernis op het meest zuidelijke punt op het vasteland van Australië. De vele duidelijk aangegeven paden lopen over ongerepte stranden en door eucalyptusbossen, over heidevelden en moerassen, door koele regenwouden en over rotsachtige bergtoppen. Kies korte en schilderachtige paden, zoals de Loo-Errn Track, ideaal voor gezinnen en mensen die niet goed kunnen lopen. Maak een dagtocht naar de vuurtoren of trek drie dagen uit voor de Wilsons Promontory Circuit Trail, die in het belangrijkste toeristencentrum Tidal River begint. Beklim Mount Oberon of wandel naar de afgelegen en prachtige Millers Landing. Overnacht op kampeerplaatsen in het park en bekijk de ongelooflijke diversiteit aan inheemse planten, vogels en dieren in het park van dichtbij. Je kunt ook duiken en snorkelen met het betoverende zeeleven in de heldere, beschermde wateren langs de kust.

Wilsons Promontory Circuit Trail

44 km/ 3 dagen/korte wandelingen

Tidal River to Refuge Cove, VIC
Tidal River to Refuge Cove

Dag 1: Van Tidal River naar Refuge Cove

Word één met de natuur tijdens deze betoverende driedaagse wandeling. Start met een duik vanaf het gezinsvriendelijke strand Tidal River en wandel dan naar het oosten op het droge gravelpad naar Windy Saddle. Geniet van het uitzicht of las een pauze in voor een picknick op een stuk gras in het bos dat de grazende dieren zo mooi hebben vrijgemaakt. Het landschap wordt natter en groener aan de andere kant van de heuvel. Hoe verder je door de met varens begroeide greppels en langs het lange met boardwalk bedekte moeras afdaalt, des meer zul je van het landschap genieten. Sealers Cove is door rotsachtige pieken en hoge eucalyptusbomen grotendeels aan het zicht onttrokken. Het is dan ook een onthulling als je hierlangs komt. Kampeer hier 's nachts of wandel verder langs de kust naar de kalme Refuge Cove.

Wilson's Promontory, VIC
Wilson's Promontory, VIC

Dag 2: Van Refuge Cove naar Little Waterloo Bay

Start de ochtend door in de kalme, beschermde wateren van Refuge Cove te duiken of te snorkelen. Wandel dan naar de top van de Kersop Peak voor ontroerende uitzichten over de wilde kustlijn. In de winter zie je soms walvissen majestueus voorbij zwemmen. Je gesprek met de natuur komt pas goed op gang als je door het eiken- en banksiabos naar Waterloo Bay en dan over het zachte zand naar Little Waterloo Bay wandelt. Ga kajakken of zet je tent op net achter de zandduinen in de buurt van de kristalheldere kreek. Of volg de 7,6 km lange Lighthouse Track door golvend bossen naar de vuurtoren van Wilsons Promontory. Verblijf hier in een van de drie huisjes en word wakker met inspirerende uitzichten over de kust. Het zou geen probleem zijn als je in dit afgelegen stukje paradijs, dat alleen te voet of per boot bereikbaar is, zou stranden.

Wilson's Promontory, VIC
Wilson's Promontory, VIC

Dag 3: Van Little Waterloo Bay naar Tidal River

Doorkruis de duinen en het struikgewas aan de kust van Oberon Bay en beklim ondertussen de rotsige dagzoom van Mt Oberon. Dit is een geweldige plek om een sensationele zonsondergang aan je eigen geheugen of het geheugen van je camera toe te voegen. Terwijl je terugwandelt naar Tidal River, zie je enorme zwerfkeien aan de rand van het water. De rotsen worden al duizenden jaren lang door de elementen gevormd tot frappante beelden die met het licht van kleur veranderen. Aangezien Tidal River al sinds 1898 wordt beschermd door de National Park-wet, vind je hier geen vreemde vissen of zeewier, maar wel bijna de helft van de 40 bekende vissoorten in Victoria. Overnacht op de kampeerplaats van Tidal River, waar je een tent kunt opzetten of in een caravan of eco-vriendelijke hut kunt overnachten.

Korte wandelingen

Wilson's Promontory, VIC
Wilson's Promontory, VIC

Loo-Errn Track naar Tidal River naar Squeaky Beach

Deze gemakkelijke wandeling van 30 minuten slingert zich langs de oevers van de Tidal River naar Squeaky Beach en is perfect voor mensen met beperkte mobiliteit. Start bij het informatiecentrum in Tidal River en loop over de boardwalks door het paperbarkmoerasbos en over delicate wetlands naar de rivier. Loop over de voetbrug, waar je kunt vissen of vogels kunt bekijken. Neem een korte omweg naar Pillar Point, waar het uitzicht over Norman Bay en de eilanden ontzagwekkend is. Terug op het hoofdpad ga je omlaag naar Squeaky Beach, waar je voeten een piepend liedje op het witte kwartszand maken.

Mt Oberon Nature Walk, VIC
Mt Oberon Nature Walk, VIC

Mt Oberon Nature Walk

Bekijk de veranderende vegetatie op deze subtiele, maar gestage retourbeklimming van twee uur naar de top van Mt Oberon. Start op het parkeerterrein van Mt Oberon en volg de korte serie treden naar de rotsige aardlagen op de bergtop. Na een klim van één uur, en 3,4 km, word je beloond met een panoramisch uitzicht over de Tidal River, de kust en de eilanden bij Prom. Wees voorzichtig op de onbeschermde kliffen en neem warme kleding mee, aangezien de top ook in de zomer koel en winderig kan zijn.

Lilly Pilly Gully Circuit, VIC
Lilly Pilly Gully Circuit

Lilly Pilly Gully Circuit

Ontdek de gevarieerde vegetatie van de Prom en de kleurrijke hoeveelheid vogels en dieren tijdens deze 6 km lange rondwandeling, die twee tot drie uur duurt. Start bij Lilly Pilly Car Park en volg de voetbrug over de Tidal River, met het prachtige uitzicht over de rivier en Norman Beach. Het pad komt samen met de Lilly Pilly Gully Nature Walk, dwars door eucalyptusbossen, heidevelden aan de kust en gematigde regenwouden. Ga op zoek naar de beste plekjes om koala's en yabby's in hun natuurlijke omgeving te zien. Bekijk kangoeroes, wallaby's en emoes die vredig op de open ruimtes grazen, terwijl de wombats over het wandelpad wegstuiven. Op het mooie picknickpunt halverwege zullen de karmozijnrode rosella's en zeemeeuwen je voedselrestjes maar al te graag opeten. Let op de kleurrijke lentebloemen langs de heidepaden aan de kust. Volg de route door het hoge bos met pezige schorsen terug naar het parkeerterrein.

Wilson's Promontory, VIC
Wilson's Promontory, VIC

South Norman Bay en Little Oberon Bay

Start deze drie uur durende wandeling bij het Information Centre in Tidal River. Klim over zandduinen met theebomen naar het zuidelijke uiteinde van Norman Beach, een geweldige plek om te zwemmen, te surfen voor beginners, te windsurfen en te varen. Van hieruit is het een gemakkelijke klim rondom de zijkant van Norman Point naar Little Oberon Bay voor uitzichten over de Anser en Glennie Group of Islands in Bass Strait. Let op de onherbergzame vorm van Cleft Island, ook wel bekend als Skull Rock.

Wilson's Promontory, VIC
Wilson's Promontory, VIC

Millers Landing-Vereker Outlook Trail

Deze drie uur durende rondwandeling brengt je naar de afgelegen Millers Landing, op het zuidelijke uiteinde van de Yanakie Isthmus, door bosgebied, open bos en kleurrijke heidevelden. Je zult er snel aan andere dieren wennen die het pad met je delen zoals emoes, kangoeroes, wallaby's en geelstaartkaketoe's, honingzuigers, winterkoningen en roodborstjes. Geniet van de kust van Corner Inlet, waar je 's werelds zuidelijkste plek met mangrovebomen en een vele verschillende watervogels vindt. Bekijk de overblijfselen van een eeuwenoude veehut voordat je door banksia- en eucalyptusbomen naar Lookout Rock en Vereker Outlook klimt. Geniet van de fotogenieke uitzichten over Corner Inlet, Darby Swamp en de duinen van het verderop gelegen Waratah Bay. Wandel dan terug langs Five Mile Road.

Wilson's Promontory, VIC
Wilson's Promontory, VIC

Tongue Point

Start in Darby Saddle en volg deze pittoreske 4 uur durende rondwandeling door open bossen met messmate, banksia, varens en casuarina's. Het is een goede manier om je voor te bereiden op het volgende deel, waar je een rotsige richel naar de Sparkes Lookout zult beklimmen. Rust hier uit en les je dorst, terwijl je links en rechts langs de kust kijkt. Je kunt zelfs helemaal naar het noorden Cape Liptrap zien liggen. Of wandel een stukje verder naar Lookout Rocks, met de concurrerende uitzichten over de eilanden langs de kust en het uiterste puntje van Tongue Point eronder. Laat ook je innerlijke avonturier tot leven komen terwijl je onder theebomen, langs rotsachtige plateaus en door de wind geteisterd heidevelden loopt. Het pad brengt je naar het uiteinde van het door de wind geteisterde schiereiland, waar de golven tegen de heldere oranje rotsen eronder beuken. Keer via het kleine, afgezonderde strand Fairy Cove terug naar Tongue Point. De beboste hellingen komen uit in de sprankelende zee, waar zwerfkeien als een geïmproviseerde steiger zijn verspreid. Geniet van het landschap voordat je weer omhoog naar het parkeerterrein terugwandelt.

Overzicht van Wilsons Promontory

Wilsons Promontory, Victoria

Beste tijd om hem af te leggen :
Het hele jaar door

Grote steden in de buurt :
Melbourne

Ontdek meer:
Ga om je op deze trektocht voor te bereiden naar Parks Victoria

 

Meer Australische ideeën