De Bibbulmun Track, Western Australia

Bibbulmun Track, Albany WA. © Tourism Western Australia

De Bibbulmun Track, Western Australia

965 km / tot 60 dagen / een- of meerdaagse wandelingen

Ontdek hoogoprijzende bossen, rustgevende landbouwgronden en wilde stranden op deze bekroonde wandeling door het zuidwesten van Western Australia. De gouden slangborden die het pad aangeven, strekken zich uit over bijna 1.000 kilometer vanaf de Perth Hills naar Albany aan de zuidkust. Beklim Mt Cooke in de Darling Range en laat jezelf helemaal gaan in het weelderige bos dat de Darling River omgeeft. Bezoek wijngaarden in de Blackwood Valley, wandel langs watervallen en wilde bloemen in het Beedelup National Park en klim over de granieten zwerfkeien op de Pingerup Plains. Wandel door torenhoge karribomen in de Valley of the Giants, zwem vanaf Peaceful Bay en bekijk de trekkende walvissen vanuit Albany. Verdeel de wandeling in stukken of combineer een-of meerdaagse wandelingen op basis van de hoeveel tijd je hebt, welke uitzichten je wilt zien en hoeveel energie je hebt. Vergeet niet dat het ongeveer twee maanden duurt om alle slangborden langs de hele weg te zien en te volgen! Bij de aanleg van het pad werd goed rekening gehouden met overnachtingsmogelijkheden: je kunt na elke dagwandeling in een wandelaarshut of op een kampeerplaats overnachten.

Van Kalamunda naar Dwellingup, WA
Van Kalamunda naar Dwellingup, WA

Deel 1: Van Kalamunda naar Dwellingup

Verlaat Kalamunda heuvelafwaarts door het Kalamunda National Park. In de marri-, wandoo- en jarrah-bossen leven kangoeroes, mierenegels, borstelratten en een regenboog vol inheems vogels. Wandel door Mann’s Gully en beklim de zuidelijke rand van de Helena River Valley. Steek Mundaring Weir over, waar de langste zoetwaterpijpleiding ter wereld begint. Van hieruit daalt het pad af langs het Hills Forest Discovery Centre. Slinger rond het Helena Reservoir en langs de Darkin River naar Mt Dale. Stop voor een picknick of klim door jarrah- en wandoo-bossen naar de top van de berg. Blijf de Brookton Highway volgen, in de buurt van de gemakkelijk toegankelijke Brookton-kampeerplaats. Zwerf door het moeras met paperbark- en banksiabomen naar Abyssinia Rock en het Monadnocks Conservation Park. Van hieruit kun je afdalen langs Mt Cuthbert, Mt Vincent en Mt Cooke, het hoogste punt in de Darling Range. Wandel over wandoo-vlakten en steek de Albany Highway over bij het North Bannister Roadhouse. Beklim de gigantische granieten aarde van Boonering Hill en de lage granieten pieken van de White Horse Hills. Beklim Mt Wells en verken de omgeving vanuit de brandwachtershut. Van hieruit volgt het pad de oude spoorlijn door jarrah- en marribossen naar het kleine houtmijnstadje Dwellingup.

Van Dwellingup naar Balingup, WA
Van Dwellingup naar Balingup, WA

Deel 2: Van Dwellingup naar Balingup

Trek vanuit Dwellingup zuidwaarts naar Lane Poole Reserve met het beschermde, dichtbegroeide jarrah-bos en langs de Murray River. Slinger langs de oostelijke oever van de rivier langs met rotsen omgeven meertjes, melaleuca-kreupelbosjes en overstroomde gomboombossen. Loop over de houten Long Gully Bridge en volg de Harvey-Quindanning Road, een populair beginpunt voor een wandeling van 1 of 2 dagen. Zwerf dan zuidwaarts door jarrah-, marri- en wandoo -bossen naar de Harris River Dam, waar je perfect kunt picknicken. Van hieruit loopt het pad door het wonderlijke mijnstadje Collie en over de Glen Mervyn Dam voordat het pad omlaag loopt naar de kleine kolonie Mumballup. Waag je aan de heftige beklimming door boerenland naar het Noggerup Conservation Park, waar de meest spectaculaire nieuwe jarrah-bossen in Western Australia zich bevinden. Volg dan een schilderachtige afdaling naar het schaduwrijke, groene reservaat van Balingup Brook. Arriveer in Balingup, gelegen in de Blackwood Valley temidden van bossen, rivieren, golvende heuvels, wijngaarden en weelderige boomgaarden. Kies uit een groot aantal verschillende accommodaties of wandel door naar de Blackwood-kampeerplaats, hoog boven de stad.

Van Balingup naar Pemberton, WA
Van Balingup naar Pemberton, WA

Deel 3: Van Balingup naar Pemberton

Ten zuiden van Balingup klimt het pad door het Golden Valley Tree Park met meer dan vijfduizend bomen vanuit de hele wereld. Wandel naar de rand van de Blackwood Valley voor panoramische uitzichten over de groene mengelmoes van bos en boerenland. In Karri Gully, net ten noorden van de Brockman Highway, tussen Bridgetown en Nannup, zie je de eerste karribomen. Steek de snelweg over en zwerf door laagliggende jarrah- en karri-bossen voordat je de oude mijnstad Donnelly River Village bereikt, dat zich halfweg deze Trail bevindt. Kuier langs de kalme Donnelly River voordat je naar het oosten gaat naar de watervallen en wilde bloemen van het Beedelup National Park. Wandel onderweg naar Pemberton, in het midden van een majestueus karri-bos, over de rand van Big Brook Dam. Je kunt zelfs een van deze wolkenkrabbers, zoals de 61 meter hoge Gloucester Tree, met schoenen met metalen punten beklimmen.

Van Pemberton naar Walpole, WA
Van Pemberton naar Walpole, WA

Deel 4: Van Pemberton naar Walpole

Geniet van het rijke, steeds veranderende terrein en vegetatie als je Northcliffe nadert. Hier maken karri-bossen plaats voor zandheuvels, theeboomvlakten en laag struikgewas. Verken het Northcliffe Forest Park, waar de klimplanten laat in de lengte onder een wirwar van kleuren omhoog klauteren. Verblijf 's nachts in Northcliffe, voordat je de Gardner River naar zijn bron in Lake Maringup volgt. Het pad loopt door een deel van het ongerepte D'Entrecasteaux National Park, dat tussen juli en november kniehoog onder overstroomd water ligt. Steek de Shannon River over naar Dog Pool, waar je onder het enorm hoge bladerdak van de karri je tent kunt opzetten. Van hieruit zie je enkele plotselinge veranderingen in de omgeving: de grimmige, vreemde schoonheid van Woolbales Hills op de Pingerup Plains; dan het wilde Mandalay Beach, waar het spoor voor het eerst de zuidkust raakt. Trek vervolgens langs de gigantische ontzagwekkende granieten kliffen van Long Point en Point Nuyt en door de Nuyts Wildernes. Bij Mount Clare geven de gigantische Red Tingle Trees het begin van de afdaling naar Walpole aan. Dit idyllische plaatsje bevindt zich in Nornalup Inlet, waar de karri-bomen en het water bij elkaar komen.

Van Walpole naar Albany, WA
Van Walpole naar Albany, WA

Deel 5: Van Walpole naar Albany

Neem vanaf Hilltop het uitzicht van de Frankland River en Nornalup Inlet in je op en volg dan het pad door eeuwenoude karri- en tinglebossen naar de Valley of the Giants. De Tree Top Walk brengt je op 40 meter boven de bosbodem oog in oog met de vogels. Hiervandaan kijk je neer op een groepje eeuwenoude tinglebomen, bekend als het Ancient Empire. Wandel langs heidevelden, lage bossen en de schitterende, roodbloeiende gomboom. Ga vervolgens weer richting de door de wind geteisterde kust bij Conspicuous Beach. Beklim Conspicuous Cliff en geniet van het inspirerende uitzicht en de zilte lucht van Rame Head. Wandel via heidevelden en grazende kangoeroes naar Gap Beach en de toepasselijk genaamde Peaceful Bay. Geniet van de schitterende fauna van het Quarram Nature Reserve terwijl je op weg bent naar de beschutte, rotsachtige inham van Boat Harbour. Wandel langs Parry Inlet en eindeloze, lege witte stranden in het William Bay National Park. Beklim Monkey Rock en Mt Hallowell voor vergezichten op de kust en het binnenland. Maak een stop in Denmark of het nabijgelegen Wilson Inlet, waar je kunt windsurfen, vissen en waterskiën op een van de grootste inhammen van de zuidkust. Volg daarna Nullaki Peninsula naar Lowlands Beach en ontdek het ruige landschap van West Cape Howe National Park. Vlei je neer op het strand van Cosy Corner en maak een uitstapje over de ruige kliftoppen van Muttonbird Island. Vervolgens kom je op het zuidelijkste punt van de route terecht in Albany, met de Princess Royal Harbour.

Overzicht van de Bibbulmun Track

De Bibbulmun Track, Western Australia

Beste tijd om hem af te leggen :
In de herfst (maart to mei) en de lente (september tot november)

Grote steden in de buurt :
Perth en Albany

Ontdek meer:
Ga om je op deze trektocht voor te bereiden naar het Western Australian Department of Environment and Conservation.

 

Meer Australische ideeën