Indian Ocean Drive, West-Australië

Indian Ocean Drive, West-Australië. © Australia's Coral Coast

Indian Ocean Drive, West-Australië

Perth – Geraldton – Carnarvon – Exmouth – Coral Bay – Monkey Mia – Shark Bay – Kalbarri - Perth
10 dagen/2.800 km

Ontdek witte stranden, koraalriffen, zoute vissersstadjes en onherbergzame nationale parken op deze spectaculaire reis langs de Coral Coast van West-Australië. Rijd naar het noorden om verse rivierkreeft in Geraldton en verrukkelijke tropische vruchten in Carnarvon te proeven. Zwem met de enorme walvishaai op het Ningaloo Reef en rijd met een 4x4 door de ravijnen van het nabijgelegen Cape Range National Park. Op je weg terug naar de kust kun je zwemmen met de dolfijnen in Monkey Mia of samen met de walvissen, mantarays, schildpadden, haaien en vissen in het bredere Shark Bay World Heritage Area. Bekijk de wilde seizoensbloemen die overal langs de kust, van Cape Range naar de kliffen en kloven van het Kalbarri National Park, hun mooiste kleuren laten zien.

Seafood dinner, Geraldton
Seafood dinner, Geraldton

Dag 1: Perth – Geraldton

Het is een autorit van vijf uur op de Brand Highway, die tussen juni en november wordt versierd door een bonte stoet prachtige wilde bloemen. Deze kleurenpracht is ook in overvloed te zien in het Badgingarra National Park, halverwege de rit. Wandel op de Badgingarra Nature Trail langs zwarte en gele kangoeroepoten, banksia, sterrenbloemen en mottlecash, 's werelds grootste eucalyptusbloem. Rijd verder naar het noorden naar de tweelingkuststadjes Dongara – Denison, waar je kunt vissen, de lokale wijn en zeegerechten proeven of vanaf het beschutte, witte strand een duik in zee kunt nemen. Volg een eeuwenoud pad langs de Irwin River, tussen twee stadjes, en stop even om het Russ Cottage uit 1860 en het Old Police Station te zien, dat nu als museum dienst doet. Bekijk de eucalyptusbomen die zich in allerlei vreemde bochten hebben gewrongen en de ruïnes van de huizen, kerken en scholen in het eeuwenoude stadje Greenough Hamlet. Als je in Geraldton, in Champion Bay, aankomt, is het tijd voor een duik en een diner met lokale rotskreeft.

HMAS Sydney Memorial, Geraldton
HMAS Sydney Memorial, Geraldton

Dag 2: Geraldton – Carnarvon

Bezoek de HMAS Sydney Memorial, met uitzicht over de oceaan, waar 645 zeemannen het leven lieten. Begin vervolgens aan de rit van vijf uur richting het noorden. Steek de Murchison River over en rijd door naar Carnarvon, waar op het vruchtbare land langs de Gascoyne River bananen, mango's en papaja's worden verbouwd. Bezichtig een plantage of koop verse producten op de Carnarvon Growers Market. Wandel langs de met palmbomen omzoomde Fascine en picknick op het strand met een emmertje lokale garnalen. Vanaf de historische One Mile Jetty, onderdeel van het historische stadsdeel, kun je een hengeltje uitwerpen. Zwem in de nabijgelegen waterpoelen van Rocky Pool en Chinaman’s Pool of rijd 70 km naar het noorden voor de Carnarvon 'blowholes', waar het oceaanwater 20 meter de lucht in wordt geblazen. Snorkel in de nabijgelegen koraallagune en kampeer onder de sterren. Of ga weer richting Carnarvon voor een comfortabel bed.

Pink anemonefish, Ningaloo Marine Park
Pink anemonefish, Ningaloo Marine Park

Dag 3: Carnarvon – Exmouth

Een rit van ruim vier uur noordwaarts brengt je naar Exmouth, dat zich tussen de rode kliffen van Cape Range National Park en de turkooizen wateren van Ningaloo Marine Park bevindt. Bezoek het strand, waar je slechts een paar meter het water in hoeft te lopen om de tropische vissen en het veelkleurige koraal van Ningaloo Reef te bewonderen. Snorkel boven de magische onderwaterwereld of geniet hiervan op een boot met een glazen bodem. Je kunt tussen april en juni zwemmen met reuzenmanta's, schildpadden en 's werelds grootste vis, de reusachtige, maar zachtaardige walvishaai. Tussen mei en november kun je scholen etherische reuzenmanta's spotten en tussen juli en november de migrerende bultruggen.  Na de volle maan in maart en april zie je misschien wel hoe het koraal zich voortplant en de zee roze kleurt. Ga mee met een vistocht of huur een zeekajak om langs dolfijnen, schildpadden en zeekoeien te peddelen. 's Avonds kun je dineren in de jachthaven, die wordt bevolkt door cafés, restaurants, boetiekjes en bodega's.

Sandy Bay, Exmouth
Sandy Bay, Exmouth

Dag 4: Exmouth - Coral Bay

Ontspan een middagje op het strand van Exmouth of verken de door het weer geteisterde landschappen van Cape Range National Park. Rijd met een 4x4 over een kronkelwegen naar de ravijnen van Shothole en Charles Knife, waar de uitzichten werkelijk adembenemend zijn. Vanaf de Charles Knife-kloof kijk je voorbij de dieprode ravijnen uit op het groene landschap en de diepblauwe zee van de Exmouth Gulf. Volg de 5 kilometer lange route tussen de twee ravijnen en verken het verborgen netwerk van grotten en tunnels onder de rotsplateaus. Wandel naar de top van Yardie Creek op zoek naar de zeldzame zwartvoetrotskangoeroe tussen de rode wanden van de kloof. Of maak een boottocht onderin de kloof in deze sublieme outbackomgeving. Bestudeer zeevogels en waadvogels vanuit een vogelschuilplaats in Mangrove Bay of maak een bushwalk dwars door Mandu Mandu Gorge om allerlei verschillende vogelsoorten van dichtbij te zien. Rijd 's middags naar het zuiden richting Coral Bay, waar je op het zuidelijke punt van Ningaloo Marine Park kunt zwemmen en snorkelen. Vergeet ook niet om walvissen te spotten vanuit Coral Bay of Exmouth tijdens het migratieseizoen, dat loopt van juni tot november.

Stromatolites, Hamelin Pool, WA
Stromatolites, Hamelin Pool, WA

Dag 5: Coral Bay – Shark Bay

Neem een verfrissende duik voordat je aan de zeven uur durende rit naar het Shark Bay World Heritage Area begint, waar je drie dagen lang op verkenning kunt uitgaan. Verlaat de snelweg bij de ingang van het Peron Peninsula om Hamelin Pool te zien, een van slechts twee plekken op aarde waar zeestromatolieten leven. De rotskoepels, die eruit zien als de onderwaterkeien uit de film Cocoon, werden gebouwd door levende microben die 3.500 miljoen jaar geleden op aarde leefden. Rijd een stukje verder naar Shell Beach, dat bestaat uit miljarden superkleine schelpjes in plaats van zand. Het strand strekt zich over meer dan 100 kilometer uit, met schelpen die wel zeven tot tien meter diep zijn. Vroeger werden de schelpen in elkaar gedrukt en tot stenen omgevormd in het nabijgelegen Denham, een voormalige parelhaven en de grootste stad van Shark Bay. Was de lange rit van je af met een duik vanaf een van de beschutte zwemstranden en geniet dan van een heerlijke zeevismaaltijd in een lokaal restaurant.

Bottlenose dolphin, Monkey Mia
Bottlenose dolphin, Monkey Mia

Dag 6: Monkey Mia

Bezoek het dolfijnencentrum van Denham voordat je 30 minuten verderop naar Monkey Mia rijdt om ze in levende lijve te ontmoeten. Het gebied is beroemd om de wilde tuimelaars die, na jaren te zijn gevoerd door de lokale vissers, naar de oever zwemmen om met de mensen te spelen. Je kunt ze voeren of met ze zwemmen in het heldere, azuurblauwe water. Naast de dolfijnen vind je in Shark Bay ook walvissen, mantarays, schildpadden, haaien en een enorme hoeveelheid vissen en een tiende van 's werelds doejoengs. Vanuit een kajak of een glasbodemboot kun je het zeeleven van heel dichtbij bekijken. Snorkel, volg een les in scubaduiken of rijd op een kameel langs Dolphin Beach. Bekijk tijdens een boottocht het seizoensgebonden merken van de haaien of het dagelijkse voeren van de pelikanen. Gooi een hengel uit naar wijting, kabeljauw, snapper, makreel en tonijn en leer alles over bushtucker met een lokale Malgana-gids. 's Avonds kun je luisteren naar een lezing van een daar wonende dierwetenschapper of een zeiltocht met zonsondergang boeken.

Ocean Park, Denham, WA
Ocean Park, Denham, WA

Dag 7: Shark Bay

Rijd naar het enorme zeepark ten zuiden van Denham, waar je de technicolour diversiteit van het zeeleven kunt bewonderen. Bekijk de haaien tijdens het voeren, griezel bij de slibberige zeeslangen en bekijk de babyzeeschildpadden van dichtbij. Sluit je daarna aan bij een 4x4-tocht door het Francois Peron National Park, waar de rode zandduinen een scherp contrast vormen met de verblindend witte stranden en de kristalblauwe oceaan. Speur naar mantarays, schildpadden en haaien op Skipjack Point, vis in Bottle Bay en kajak of kano over de Big Lagoon. Ontspan je in het artesische warmwaterbad of volg de historische ‘Station Life’-wandeling op Peron Homestead. Geniet van de enorme omvang en schoonheid van het gebied tijdens een schilderachtige vlucht of rijd met een quadbike door de zandduinen en het kreupelhout. Rijd verder naar het zuiden naar het voortplantingsgebied van de doejoengs Eagle Bluff, vernoemd na de zeearenden die op het rotseiland aan de kust nesten. Vang wijting of harder voor het avondeten of keer terug naar Denham voor een bord lokale inktvis.

Kalbarri National Park, WA
Kalbarri National Park, WA

Dag 8: Shark Bay – Kalbarri

Als je een 4x4 hebt, kun je de omweg naar Steep Point, het meest westelijke punt van Australië nemen. Dit is een geweldig uitkijkpunt voor de spectaculaire Zuytdorp Cliff die 170 meter boven de zee uitrijst en zich langs de kust naar Kalbarri uitstrekt. Van hieruit kun je een boot naar Dirk Hartog Island nemen, waar onherbergzame zeekliffen, beschutte witte stranden en viswateren van wereldklasse te vinden zijn. Terug op de snelweg is het viereneenhalf uur rijden naar Kalbarri, op de kruising van de Indische Oceaan en de bochtige Murchison River. Zwem of surf vanaf Chinaman’s Beach of ontspan je en bekijk de pelikanen tijdens het voeren op het strand. In de baai zie je dolfijnen spelen en in de wintermaanden zie je walvissen en hun kalveren langstrekken. Bezoek het papegaaibroedcentrum, probeer op de rivier te waterskiën of kanoën of rijd te paard op het strand de ondergaande zon tegemoet. Eet in een schattig café of strandbar voordat je je terugtrekt met de gemengde geluiden van de oceaan en de bush.

Kalbarri National Park, WA
Kalbarri National Park, WA

Dag 9: Kalbarri

Maak een bushwalk door de adembenemende landschappen van Kalbarri National Park.  Wandel door het ruige gebergte en kano door de roestrode rotsravijnen die door de Murchison River zijn gevormd. Van juli tot oktober brengen de kleuren van 1100 verschillende soorten wilde bloemen het landschap tot leven.  Bewonder banksia's, grevillea's, kangaroo paws en de roodgebloemde eucalyptus, die het landschap bevolken. Bekijk het prachtige landschap vanaf Natures Window of Z Bend, Hawkes Head Lookout of Ross Graham Lookout. Zie hoe de Murchison River enorme cirkels maakt in de hoedanigheid van The Loop, nog zo'n geweldig uitkijkpunt. Ga overdag op de uitkijk naar het rijke vogelleven en de westelijke grijze kangoeroes en emoes. Ga zeeleeuwen, dolfijnen en migrerende walvissen spotten vanaf de kliffen langs de kust, zoals Red Bluff en Pot Alley. Voor een panoramisch uitzicht boek je een boeiende helikoptervlucht over het park, de kustlijn en de duikschatten van de Abrolhos Islands – meer dan 120 onbedorven eilanden in 100 km oceaan. 

Nambung National Park, WA
Nambung National Park, WA

Dag 10: Kalbarri – Perth

Rijd zuidwaarts langs Geraldton naar de rivierkreeftstad Leeman, waar je een levendig spoor vol wilde bloemen kunt volgen tussen de Brand Highway en Indian Ocean Drive. Vlakbij kun je het florarijke bushland van het Lesueur National Park verkennen, evenals het grote grottensysteem van het Stockyard Gully National Park. Reis door Greenhead en het lege strandparadijs van het Sandy Cape Recreational Park naar Jurien Bay met nog meer witte stranden en koraalriffen. Bekijk de langs de kust trekkende walvissen voordat je door Cervantes terugrijdt. Neem de panoramische route door het Nambung National Park langs The Pinnacles, waar duizenden eeuwenoude rotspilaren als verweerde grafstenen uit de woestijn omhoogrijzen. Ze zijn gevormd uit schelpen uit een lang verleden tijdperk toen het zand hier onder de zee lag. Misschien zie je ze wel bij zonsondergang, een van de beste tijden om ze te zien, voordat je aan de drie uur durende terugreis naar Perth begint.

Indian Ocean Drive

Indian Ocean Drive

 

Meer Australische ideeën