Munda Biddi Trail, Western Australia

Munda Biddi Trail, Western Australia

Fietstocht van 1 week

Er is geen betere manier om de 950 kilometer onontgonnen natuurlijke doorgang te verkennen dan per fiets. Rijd vanuit de Perth Hills naar Nannup over het Munda Biddi Trail, dat in de Nyoongar Aboriginaltaal 'pad door het bos' betekent. Je slingert niet alleen door de indrukwekkende inheemse bossen, maar ook door panoramische riviervalleien en charmante stadjes in de zuidwestelijke hoek van Western Australia. Het pad volgt bushpaden, brandgangen en verlaten spoorwegen, en is geschikt voor fietsers van alle niveaus.  Ga voor een korte trip of ga een week lang op avontuur, waarbij je overnacht in leuke stadjes of op een van de vijf speciaal hiervoor gebouwde kampeerplaatsen, op een comfortabele dag fietsen van elkaar verwijderd. Je kunt via het pad naar allerlei verschillende startpunten fietsen.

Munda Biddi trail
Munda Biddi trail

Deel 1: Van Mundaring naar Jarrahdale

Voor het startpunt Mundaring Sculpture Park fiets je de 45 minuten vanuit Perth of pak je de trein naar het nabijgelegen Midland. Het is een gemakkelijke rit naar Mundaring Weir, maar je eerste afmattende heuvel kom je tegen als je van de pijpleiding wegfietst. Hobbel over een gravelpad naar de Carinyah-kampeerplaats waar je tussen de slanke casuarinabomen overnacht. Rijd Carinyah uit over zacht glooiende hellingen die rondom de oude, verweerde platte stenen van Poison Gully en Canning River East steeds steiler worden. Vlieg langs de lange heuvel omlaag naar Canning River, waar je aan de andere kant over een steile gravelhelling naar beneden scheurt. Rijd langs een pijnboomplantage en steek de Albany Highway over, waar net geplante jarrahbossen langs de weg naar de Wungong-kampeerplaats staan. Van hieruit is het een relatief vlakke rit naar Jarrah Road, met meer golvend terrein naar Balmoral Prisoner of War Picnic ground. Fiets langs Honor Brook, crèmekleurige bullich-bomen en groene landbouwgronden naar Jarrahdale, omgeven door hoog oprijzende jarrahbossen.

Munda Biddi trail
Munda Biddi trail

Deel 2: Van Jarrahdale naar Nanga

Bezoek het historische Whittnish Cottage, het Machinery Museum en Old Post Office. Fiets dan naar de pittoreske Serpentine Dam, Gooralong of Langford Park voor een picknick of barbecue. Weer terug op de route verlaat je op kiezelpaden en via een paar heftige beklimmingen de Serpentine Valley. Fiets naar de Dandalup-kampeerplaats, waar je je onder botergombomen kunt ontspannen, terwijl je geniet van het uitzicht over de groene vallei. Neem een omweg naar Oakley Dam voor een frisse duik of volg het rechte, maar minder schilderachtige pad naar het bosstadje Dwellingup. Van hieruit slingert het pad door het jarrah- en wandoo-bos van Lane Poole Reserve. Las een pauze in om op de Murray River te vissen, picknick naast de watervallen en speur naar de papegaaien en helderblauwe winterkoningen. Weer op je fiets geklommen, liggen er een paar steile beklimmingen in het vooruitzicht naar het pijnbomenbos Nanga Mill, en dan een gemakkelijke 12 km heuvelafwaarts naar de Bidjar Ngoulin-kampeerplaats (wat in Nyoongar 'rustplaats' betekent). Geniet van de rust vanaf het platform langs de kreek.

Munda Biddi trail
Munda Biddi trail

Deel 3: Van Nanga naar Collie

Het is 30 km naar het zuiden vanaf de kampeerplaats naar Logue Brook Dam op de kalme, blauwe wateren van Lake Brockman. Las een pauze in voor een duik, om te waterskiën of te kanoën, omringd door het jarrahbos van de Darling Ranges. Je kunt hier 's nachts kamperen voordat je aan de volgende etappe begint, een gevarieerde 46 km door bushland naar de op de heuveltop gelegen Yarri-kampeerplaats. Geniet vanaf het grote, houten dek van het uitzicht over het blackbutt-bos en de Harvey River. Vanaf de kampeerplaats slingert het fietspad een schilderachtige 45 km naar de buitenwijk van Collie. Leer tijdens een historische wandeling meer over de hout-, mijn- en spoorwegindustrie van de stad en bezoek de Anglican Church, die in 1915 in traditionele Normandische stijl werd gebouwd. Je kunt ook de uitdaging van de zware heuvels rondom Dardanup op het Mt Lennard Mountain Bike Trail System aangaan.

Munda Biddi trail
Munda Biddi trail

Deel 4: Van Collie naar Jarrahwood

Volg Riches Road naar de Nglang Boodja-kampeerplaats, verstopt in een helling onder een bladerdak van pepermunt- en blackbutt-bomen. Las een pauze in bij Boyanup of neem de 17 km lange tocht naar Bunbury. Fiets door Donnybrook, de appelhoofdstad van Western Australia, aan de prachtige Preston River. Bekijk de historische stenen gebouwen en de appel- en kersenbomen die in oktober in bloei staan. Overnacht op de Nala Mia-kampeerplaats in het dorpje van Jarrahwoood-hout. Het pad eindigt in Nannup, in het hart van de Blackwood River-vallei die zo uit een sprookjesboek is gehaald. Verken de particuliere en openbare tuinen, waar in de lente kleurige tulpen en narcissen tot leven komen. Zwerf door de hoofdstraat of volg een van de wandelpaden door de bossen in de omgeving.

Munda Biddi Trail

Munda Biddi Trail

 

Meer Australische ideeën