Zuidwesten, stranden en goudvelden

Menzies Goldfields, WA. © Frances Andrijich & Henrik Tived

Zuidwesten, stranden en goudvelden

Perth – Bunbury – Augusta – Pemberton – Albany – Esperance - Kalgoorlie – Merredin – Perth
8 dagen rijden

Ontdek de gevarieerde en dramatische landschappen in de zuidwestelijke hoek van Australië. Rijd vanuit Perth door de drukke historische stad Fremantle en zwem in Mandurah en Bunbury met de dolfijnen. Verken wijnmakerijen, surfstranden, eeuwenoude kalksteengrotten en torenhoge karri-bossen rondom Margaret River. Wandel door een bladerdak van torenhoge bomen in de Valley of the Giants, nabij Walpole. Zwem en surf vanuit het schone, witte strand in Esperance en maak een boottocht naar de ongerepte eilanden in de Recherche Archipelago. Laat je door de goudkoorts meeslepen in Kalgoorlie-Boulder en volg de oude pioniers over historische goudpaden. Kijk toe hoe het gouden zand overgaat in een groene vallei terwijl je terugrijdt naar Perth.

Rottnest Island, WA
Rottnest Island, WA

Dag 1 – Van Perth naar Dunsborough

Rijd naar de drukke, op de World heritage-lijst opgenomen straten van Fremantle. Struin door de weekendmarkten, leer een wandeling de geschiedenis kennen of bestel verse zeevis tijdens een diner in Fishing Boat Harbour. Neem een boot naar Rottnest Island, waar je naar quokka's kunt speuren en met de fiets of een kajak naar afgelegen stranden kunt gaan. Terug op het vasteland blijf je zuidwaarts gaan, in de richting van het levendige Mandurah. Zwem of snorkel met dolfijnen en wandel op het bedrijvige strand van Mandjar Bay. Verder naar het zuiden in Bunbury kun je naar het wrak van een gezonken piratenboot duiken en naar oceaankrabben en -vis hengelen. De volgende halte is Busselton, waar je over de langste houten steiger in Australië kunt wandelen en in het observatorium naar koraal en vissen kunt turen. De bestemming van deze dag is Dunsborough, met uitzicht over de sprankelende wateren van Geographe Bay. Duik naar de HMAS Swan of rijd naar de vuurtoren van Cape Naturaliste voor panoramische uitzichten over de oceaan. Tussen juni en september zie je walvissen op hun jaarlijkse trektocht langs de kust door het water glijden.

Wineries, WA
Wineries, WA

Dag 2 – Van Dunsborough naar Augusta

Rijd door Yallingup, waar je vanaf de rustige stranden of ontspannen nabij de beschutte lagune kunt zwemmen, surfen of vissen. Wandel langs de kustlijn in het Leeuwin-Naturaliste National Park. Ga op weg naar Margaret River, waar je het langzamer aan kunt doen tijdens je bezoeken aan wijnmakerijen en wijnkelders. Sla wijn en andere heerlijke producten in en verken dan de spectaculaire kalksteengrotten. Bekijk de fossielen in de Mammoth Caves, de spiegelgladde onderwatermeren in Lake Cave en de her en der verspreide stalactieten in Jewel Cave. Volg een sprookjestocht door torenhoge karri-bossen naar Hamelin Bay, waar je met pijlstaartroggen kunt snorkelen en over het idyllische zand van Boranup Beach kunt wandelen. De volgende halte is het romantische Augusta, waar de vuurtoren van Cape Leeuwin de scheiding tussen de Indische Oceaan en de Zuidelijke Oceaan vormt. Speur tussen juni en september van hieruit naar walvissen. Ga waterskiën, vissen of maak een boottocht op de Blackwood River langs zangvogels en historische grotten.

Nannup, WA
Nannup, WA

Dag 3 - Van Augusta naar Pemberton

Ga het binnenland in richting Nannup, dat omgeven wordt door de Blackwood River en een lappendeken van groene heuvels en boerderijen. Bekijk de antiekwinkels, de oude gebouwen en de openbare tuinen. In augustus staan er tulpen en narcissen in volle bloem. Rijd vervolgens naar Pemberton in het midden van het majestueuze karri-woud. Je kunt zelfs een van deze wolkenkrabbers, zoals de 61 meter hoge Gloucester Tree, met schoenen met metalen punten beklimmen. Ga wandelen, met een 4x4 rijden of paardrijden door de nationale parken van Warren Brockman Beedelup. Picknicken kun je bij Beedelup Falls. Tussen september en midden november staat het bos vol met fleurige wilde lentebloemen. Rijd naar de steile rotsen en de zich verplaatsende zandduinen van het D’Entrecasteaux National Park. Terug in de stad kun je gaan kanovaren op de Pemberton’s River, het meer en in het estuarium. Sluit de dag af in een chalet aan het meer of trek je terug in je plattelandshuisje, waar je rust uitsluitend wordt verstoord door de de kookaburra's (lachvogels).

South-West Beaches, WA
South-West Beaches, WA

Dag 4 – Van Pemberton naar Albany

Rijd 48 km over de bochtige weg in het karri-woud van het Shannon National Park. Tijdens de Great Forest Trees Drive krijg je via de radio informatie over het bos en eindig je uiteindelijk in het rustige Walpole. Hier kun je door de boomtoppen wandelen in de Valley of the Giants en op een woonboot of ecoboot rond Walpole en de Nornalup Inlets varen. Volg een gedeelte van de Bibbulmun Track of leg per mountainbike een deel van de Munda Biddi Trail af. Rijd langs de met bos omringde kust. Neem een pauze om te zwemmen in Peaceful Bay en de Greens Pool in het William Bay National Park. Of rij door het dorpje Denmark en stopt in West Cape Howe National Park om te zwemmen. Uiteindelijk arriveer je in Albany aan de rand van de enorme King George Sound (baai). Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de dwangarbeiders op de Amity Trail. Daarnaast kun je de verweerde rotsformaties in het Torndirrup National Park bewonderen en van juli tot oktober naar walvissen kijken.

South-West Coast, WA
South-West Coast, WA

Dag 5 – Van Albany naar Esperance

Blijf lekker dichtbij de kust en ga wandelen in het wildreservaat en aan het strand van Two Peoples Bay. Of ga landinwaarts naar de wijnmakerijen rond Mount Barker en de wandelroutes in het Stirling Range National Park. Trek naar Bluff Knoll voor panoramische uitzichten en de schitterende wilde seizoensbloemen. Je kunt zelfs kamperen of de nacht doorbrengen in een hut aan de voet van de grillige Stirling Range. Via het piepkleine Jerramung kom je terecht in het Fitzgerald River National Park, een Biosphere Reserve met meer dan 1800 soorten bloeiende planten: een vijfde van alle planten in de staat. Vervolgens ga je door naar Esperance, waar je vanaf de schone stille stranden in de oceaan kunt zwemmen, surfen en vissen. In het Cape Le Grand National Park kun je kamperen, een bushwandeling maken of met de vriendelijke kangoeroes en zwemmen in Lucky Bay kennismaken. Vaar naar de ongerepte eilanden van de Recherche Archipelago en bewonder de zeearenden en de zeeleeuw- en pelsrobkolonies.

South-West, WA
South-West, WA

Dag 6 - Van Esperance naar Kalgoorlie

Ga naar het noorden naar Norseman, waar je levensgrote monumenten van oude kameeltreinen kunt zien. Geniet van de fraaie vergezichten bij Beacon Hill en de romantische zonsondergang bij het enigszins zoute Lake Cowan. Via Kambalda ga je naar de historische goudstad Kalgoorlie-Boulder. Drink een glas bier in Hannan Street, genoemd naar de Ier Paddy Hannan die hier in 1893 goud vond. Kunst van Aboriginals en uit de tijd van de goudkoorts vind je in het Flying Doctor's Visitor Centre. Je kunt ook een kampeerterrein verkennen waar de goudzoekers ooit hun tenten hebben opgeslagen, in de Australian Prospectors en Miners Hall of Fame. Breng een bezoek aan de Super Pit Mine, die zo diep is als de Uluru hoog is en ongeveer dezelfde omtrek heeft. In de verlaten huisjes, hutten en winkels van het spookstadje Gwalia vind je de overblijfselen uit de tijd van de goudkoorts. Als je nog een dag wilt blijven, kun je naar het noorden rijden, naar de Inside Australia-tentoonstelling in Lake Ballard. De 51 zwarte stokkige figuren in het schitterend witte landschap bieden een geweldig schouwspel.

Cummins Theatre, South West, WA
Cummins Theatre, WA

Dag 7- Van Kalgoorlie naar Merredin

Doorkruis de zandvlakten, die tussen september en november een ware kleurrijke bloemenzee vormen, op weg naar Coolgardie, het voormalige goudcentrum. Hier kun je een kijkje nemen in het Goldfields Exhibition Museum of met een kameel de woestijn intrekken. Volg per 4x4 de historische Holland Track of het goudzoekerspoor door het Goldfields Woodland National Park onderweg naar Merredin Breng een bezoek aan het historische Cummins Theatre en volg de Merredin Peak Heritage Trail, voor prachtige vergezichten en inzicht in de manier waarop rond 1890 goud werd gedolven. Ontdek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog van deze regio in het Army Hospital en bekijk gedeelten van de Rabbit Proof Fence. Ga terug in de Aboriginalgeschiedenis in het Totadgin Conservation Park en bij de Mulka Caves een eindje verderop in Hyden.

Hot Air Balloon, WA
Hot Air Balloon, WA

Dag 8 - Van Merredin naar Perth

Van Merredin volg je de 560 kilometer lange Golden Pipeline Heritage Trail. Deze werd aan het begin van de 20e eeuw aangelegd en is het meest ambitieuze waterleidingproject ooit. Nog steeds is het ’s werelds langste zoetwaterleiding. Op de top van de heuvel in Kellerberrin kun je op de Golden Pipeline Lookout gaan staan, voordat je de avant-gardistische kunstgalerie kunt bezichtigen. Via Northam en de groene heuvels van de Avon Valley bereik je Mundaring. Hier kun je over de dam van Mundaring Weir lopen, het startpunt van de Golden Pipeline. Ontdek de stadjes Toodyay en York, die in de lijst van de National Trust zijn opgenomen. York is het eerste dorp in het binnenland van de staat. Je kunt gaan skydiven boven de vallei, een ballontocht maken of een bushwandeltocht in de John Forrest National Parks.

Overzicht

South West, Beaches and Goldfields

 

Meer Australische ideeën