De Murrumbidgee River Corridor, Australian Capital Territory

Murrumbidgee River, Gundagai, NSW. © Paul Foley & Destination NSW

De Murrumbidgee River Corridor, Australian Capital Territory

In de Murrumbidgee River Corridor, gemakkelijk vanuit Canberra te bereiken, kun je de roep van de natuur niet weerstaan. Je kunt de natuur op allerlei manieren beleven langs de oevers van dit korte maar aantrekkelijke deel van de luisterrijke 1600 km lange reis van de rivier die in de Australische Alpen begint. Maak korte wandelingen naar Uriarra Crossing of Tharwa of ga de uitdaging van het 27 km lange Murrumbidgee Discovery-pad aan. Je kunt zwemmen, kajakken en picknicken bij Casuarina Sands en een potje kaarten in de schaduw van de Cotter-camping. Werp een hengel uit naar Murray-kabeljauw en luister naar de inheemse vogels die in de bomen en struiken zingen. Ga er vanuit Canberra een dag naartoe of bezoek een paar mooie plekjes tijdens een kampeertocht langs de rivier.

 Met de auto is het vanuit Canberra twintig minuten rijden naar Uriarra Crossing bij de noordelijke ingang van de Corridor. Eet je picknick naast een zwerm zwarte geelstaartkaketoes, neem een duik in het water of gebruik een kano. In het hele gebied vind je ook een aantal gemakkelijke wandelroutes die goed worden aangeduid. De wandeling door het Woodstock-natuurreservaat duurt twee uur en je zult onderweg vele verschillende kleurige vogels tegenkomen. Volg de Uriarra Loop langs de Murrumbidgee- en Molonglo-rivieren of wandel door bossen met zwarte cipressen van Sheperd’s Lookout naar de Molonglo-rivier.

Verder naar het zuiden liggen de kindvriendelijke stranden en picknickgebieden van Cotter Junction. Werp je hengel uit onder de slanke ijzerhoutbomen bij Casuarina Sands, laat je kinderen zich heerlijk uitleven in de Cotter Avenue-speeltuin of zet de tent op in de goed uitgeruste Cotter-camping. Wandelaars kunnen het rustig aan doen als ze het Cotter Explorer-pad langs de oevers van de Cotter-rivier volgen of via de Bullen Loop doorlopen naar de Cotter-grotten. Als je je wat meer wilt inspannen, kun je heuvelopwaarts gaan, via het Stony Creek Skyline-pad.
Bij Casuarina Sands begint het 27 km lange Murrumbidgee Discovery-pad naar de Point Hut Crossing in het midden van de Corridor. Loop een gedeelte van het pad of loop het pad helemaal in twee dagen, waarbij je in een tentje overnacht. Het eerste uitdagende deel dat je in 8 uur kunt lopen, verbindt Casuarina Sands met Kambah Pool, een heel mooie plek om te zwemmen. Onderweg zie je riviereiken, red stringybarks, scribbly gums (beide eucalyptussoorten) en adembenemende uitzichten. Wandel 7 km van Kambah Pool naar Pine Island, langs inheemse bossen en landbouwgronden en de dramatische Red Rocks-kloof. Neem een duik of steek de barbecue aan op Pine Island. Je kunt ook nog een uur langer doorlopen naar Point Hut Crossing voor een uitzicht over de rivier dat zeker de moeite waard is.

Langs de zuidkant van de corridor zijn Tharwa Bridge, Tharwa Sandwash en Angle Crossing idyllische plekjes waar je omringd door eucalyptusbomen kunt zwemmen, vissen, picknicken en kanoën. Vanaf Tharwa kun je een uitstapje maken naar het Namadgi National Park waar je in de wildernis heel veel dieren kunt zien. Of blijf dicht bij de rivier, er zijn een aantal korte wandelroutes. Een daarvan leidt naar de plaats waar een plaatselijke Aboriginal krijger is begraven, een andere naar een unieke begraafplaats uit de 19de eeuw.

 Vissers kunnen langs de hele rivier, met uitzondering van het Gigerline-natuurreservaat in de buurt van Angle Crossing, proberen om forellen, goudbaars, rode zalm en Murray-kabeljauw aan de haak te slaan. Het is verboden om te vissen op beschermde diersoorten zoals de Murray River-rivierkreeften, Macquarie-baars, zilverbaars, zwarte vis met dubbele ruggengraat en de forelkabeljauw. Er zijn heel veel rustige plekjes waar je een lijntje uit kunt zetten.

Of je nu op zoek bent naar avontuur, recreatie of ontspanning, er is voor iedereen wel iets in de Murrumbidgee Corridor te vinden.

Meer Australische ideeën