Tidbinbilla Natuurreservaat

Tidbinbilla Natuurreservaat

Deze dichtbeboste vallei, die tussen Gibraltar en de Tidbinbilla Ranges in de noordelijke Australian Alps ligt ingeklemd, ligt op slechts 40 minuten afstand van Canberra. Het wemelt in de relatief ongestoorde enclave van de wilde dieren en overblijfselen van de Aboriginalgeschiedenis net als in het eraan grenzende Namadgi National Park. Je waant je ver van de beschaving als je een kaart oppakt in het bezoekerscentrum en je de rondstappende emoe’s, de grazende kangoeroes, de wallaby’s en de kaketoes ziet. Het is een fantastische plek om een zomerdag in door te brengen.

In de wetlands, waar de Sanctuary Loop Main Trail een groot aantal habitats doorkruist, kun je nog meer dieren van dichtbij observeren. Kijk eens of je de schuwe kwaststaartrotskangoeroe, het verlegen vogelbekdier (platypus), de bedreigde trap (kraanvogelachtige) en de Australische Shelduck (soort eend) kunt zien. Kijk uit naar de bedreigde Northern Corrobree Frogs, kleine, zwart- en groengestreepte diertjes. Kuier langs het Koala Path, waar je in het vochtige eucalyptuswoud de bergkangoeroes, parkieten, wombats, mierenegels en koala’s kunt zien.

In het reservaat vind je bovendien 16 andere wandelingen die langs weiden, wouden, wetlands en subalpiene hellingen van Tidbinbilla leiden. Maak een lange wandeltocht door het koele bos naar een onstuimige bergbeek op de Cascades Trail of maak de zware klim naar de top van de granieten Gibraltar Rocks. Van nog meer majestueuze vergezichten kun je genieten tijdens een wandeling rond Turkey Hill of de gemakkelijk beloopbare Xanthorrhoea Loop Trail. Maak een wandeltocht langs de hoge gombomen in de bergen en de vochtige valleien met varens op de fishing Gap Trail of volg de Camel Back Trail: een wandeling van vier uur door het bos. Volg de steile Devils Gap Trail door het droge bergbos of zie de diverse ecosystemen van het gebied langstrekken als de Lyrebird Trail volgt.

Deze bergen en valleien hebben een rijk Aboriginalverleden. De naam Tidbinbilla is afgeleid van het Aboriginalwoord ‘Jedbinbilla’, dat ‘plek waar de jongens mannen worden’ betekent. Volg vanuit het bezoekerscentrum de Birrigai Time Trail naar de Birrigai Rock Shelter, die tijdens de laatste ijstijd, meer dan 20.000 jaar geleden, door het Ngunawal-volk werd gebruikt. Rijd naar Bogong Rocks, waar de stammen vroeger bij elkaar kwamen om bogong moths (voedzame soort nachtvlinders) te verzamelen. Of wandel rondom de Tidbinbilla Mountain, waar de plechtige initiatieceremonieën plaats hebben gevonden. Vanaf het midden van de 19e eeuw hebben Europeanen zich hier gevestigd en op verschillende plaatsen binnen het reservaat vind je nog de overblijfselen van het leven dat zij hier geleid hebben. Op de Rock Valley Heritage Site kun je de gerestaureerde ruïne van een woning uit1895 vinden, die van aangestampte aarde is gebouwd. Volg het spoor van de eerste pioniers op de Church Rock Heritage Loop of wandel naar Nil Desperandum Homestead langs de Tidbinbilla River.

Naast de vele wandelroutes kun je in het reservaat ook over verharde wegen en vuurpaden fietsen. Of maak een panoramische rit en stop bij een uitkijkpost nabij het wildreservaat voor schilderachtige vergezichten over de Tidbinbilla Valley. Neem een picknickmand mee als je op een van deze prachtige plekken even wilt bijtanken. In de Nature Discovery Playground bij het bezoekerscentrum kunnen kinderen kennis maken met koala’s, mierenegels en wallaby’s, water pompen zoals de pioniers dat deden, een ritje met de kabelbaan maken en samen een grote zonnewijzer vormen. Er zijn meer activiteiten onder begeleiding van de rangers voor kinderen en gezinnen tijdens de weekends en schoolvakanties.

Of je nu het avontuur zoekt, wilt ontspannen, meer te weten wilt komen over dieren of de Australische geschiedenis wilt leren kennen: Tidbinbilla Nature Reserve is een prachtige zomerbestemming.

Meer Australische ideeën