Hunter Valley

Wijngaarden, Hunter Valley, NSW. © Tourism Australia

Hunter Valley

Hunter Valley in New South Wales is de oudste wijnstreek van Australië. Deze regio staat ook bekend om zijn exquise eetgelegenheden, kookscholen, galerieën, ontspannende kuuroorden en golfbanen. Hier kun je lokale kazen proeven, handgemaakte bonbons, vleeswaren, zuivelproducten, zuurdesembrood en olijfolie rechtstreeks van de producenten. Schrijf je in voor een masterclass wijn proeven, of probeer een uitgebreide keur aan wijnen in een van de meer 150 wijnkelders. Na deze overdadige verwennerij kun je je uitleven op de golfbaan, een vlucht in een heteluchtballon of helikopter maken of antiekwinkels afstruinen en plaatselijke kunst bekijken in de vele galerieën van de streek.

De eerste wijnstokken in Hunter Valley werden door gezinnen geplant in de jaren 1820. Dit maakt Hunter Valley tot de oudste wijnstreek van Australië. Hunter Valley-semillon wordt over het algemeen beschouwd als de belangrijkste wijn uit deze streek, al wordt er ook een groot aantal andere druivensoorten verbouwd, zoals shiraz, chardonnay, cabernet sauvignon en verdelho. Breng een bezoek aan de internationaal befaamde Wyndham Estate, een van de oudste wijngaarden van Australië en elk jaar gastheer van Opera in the Vineyards. De historische Audrey Wilkinson-wijnmakerij uit 1866 heeft een museum waar je de traditionele gereedschappen kunt bekijken waarmee vroeger wijn werd gemaakt.

Bij veel wijnkelders kun je een uitgebreide selectie aan wijnen proeven, maar bijvoorbeeld ook meedoen aan een masterclass wijn proeven met zeldzame wijnen. Naar sommige wijnkelders kun je op de bonnefooi, bij andere moet je van tevoren reserveren. Breng een nacht door in een exclusief pension of dineer in een toprestaurant met de beste wijnen van de wereld in historische stadjes zoals Pokolbin, Wollombi, Broke, Lovedale en Maitland. Ga mee met een speciale wijnexcursie en bezoek meerdere wijnmakerijen op een dag, waaronder recent gestarte wijnmakers.

Het hele jaar door is er in Hunter Valley van alles te doen op het gebied van eten en wijnen, zoals o.a. optredens met beroemde namen op het gebied van jazz, opera of blues. De Lovedale Long Lunch is een feest waar je elk jaar in mei bij diverse Hunter Valley-wijnmakerijen en restaurants kunt genieten. Wandel langs de kleurrijke bloesems van het Festival of the Flowers in september. In november kun je een kunstroute volgen tijdens Sculpture in the Vineyards.

Hunter Valley Wine Country ligt ongeveer twee uur rijden ten noorden van Sydney. In het hart van de Hunter Region vind je de stad Newcastle, gelegen aan een strand, met een rijke geschiedenis, cultuur en uitstekende dineer- en winkelmogelijkheden. Ontspan op de ongerepte stranden van de Central Coast van New South Wales. Wandel door oude regenwouden in nationale parken zoals Watagan, Yengo, Wollombi en de op de werelderfgoedlijst vermelde Barrington Tops. Ga vissen, zwemmen of zeilen op Lake St Clair vlakbij Singleton. De Pacific Coast Touring Route van Sydney naar Brisbane voert door Hunter Valley.

Meer tips voor Australië