Jervis Bay, New South Wales

Hyams Beach, Jervis Bay, NSW. © Tourism Australia

Jervis Bay, New South Wales

Met het poederzachte zand en het heldere turquoise water behoren de stranden van Jervis Bay aan de zuidkust van New South Wales tot de veiligste en schitterendste stranden ter wereld. Aan de zuidkant wordt Jervis Bay omringd door de ongerepte wildernis van Booderee National Park. Vanuit Wreck Bay Village in het zuiden van het park slingert een wandelpad over het schiereiland naar St Georges Head, langs stille stranden, over kliffen en door bossen. Hyams Beach heeft officieel het witste zand ter wereld. De talloze stranden, lagunes, geheimzinnige grotten en verborgen kreken van Jervis Bay nodigen uit tot allerlei vormen van activiteiten op en in het water.

Jervis Bay bestaat uit een unieke combinatie van landschappen: de kustlijn, de zee en het achterland. Je kunt er fantastische voettochten maken, fietsen, kamperen en genieten van de inheemse cultuur en het maritieme erfgoed. Hier vind je enkele van de zuiverste en witste zandstranden ter wereld.

De belangrijkste plaats van Jervis Bay is Huskisson. Het is een perfect startpunt om dolfijnen te gaan kijken, een vistripje te maken of te gaan zeilen. Je kunt ook kajakken of staand peddelsurfen op het heldere water van Jervis Bay Marine Park, of de onderwaterwereld verkennen.

Jervis Bay wordt omringd door Booderee National Park (het vroegere Jervis Bay National Park), St Georges Basin en de oceaan. Het gebied is rijk aan Aboriginal erfgoed en zowel in zee als op het land wemelt het er van inheemse Australische wilde dieren.

Booderee National Park is eigendom van de Wreck Bay Aboriginal Community en is altijd al een belangrijke plaats geweest voor het inheemse Koori volk. 'Booderee' is een Aboriginal woord dat 'baai van overvloed' of 'overvloed aan vis' betekent. Jervis Bay heeft onder sportvissers een reputatie opgebouwd als een van de beste stekken ter wereld waar vanaf het land op gigantische zeilvissen kan worden gevist. Geniet volop van een scala aan wandelroutes, ga surfen bij Cave Beach of zwemmen in het rimpelloze water van Green Patch Beach.

Ontdek de rijke Koori cultuur, het traditionele voedsel en de eeuwenoude medicinale toepassingen van inheemse planten in de Booderee Botanic Gardens. In het bekroonde Lady Denman Heritage Complex vind je honderden historische maritieme voorwerpen en educatieve tentoonstellingen over de kusten en de zee.

De White Sands Walk van Greenfield Beach naar Hyams Beach is werkelijk spectaculair. Hyams Beach is opgenomen in het Guinness Book of Records als het strand met het witste zand ter wereld. Het is het beroemdste en populairste strand van de vele baaien en stranden in de omgeving van Jervis Bay en een veilige plek om met het hele gezin te gaan zwemmen. Aan de noordeinde van de brede, twee kilometer lange kustlijn is een rotsplatform met een eigen zandstrand, waar je fantastisch kunt snorkelen.

De historische Cape St George Lighthouse is een geweldige plek om walvissen te volgen tijdens hun jaarlijkse trektocht van mei tot november. Het hele jaar kun je dolfijnen zien spelen in de baai. In de lente is de omgeving bezaaid met veelkleurige wilde bloemen.

Rondom Jervis Bay vind je authentieke kust- en plattelandsplaatsjes, met lokale markten, leuke winkeltjes en galerieën. Ook kun je genieten van verse lokale producten in een van de vele restaurants. Jervis Bay ligt in de regio Shoalhaven, ongeveer drie uur ten zuiden van Sydney.

Meer tips voor Australië