Het oeroude verhaal van Mungo.

Walls of China, Mungo National Park, Outback NSW. © Destination NSW & Barry Skipsey

Het oeroude verhaal van Mungo

Ontdek de maanlandschappen en meer dan 40.000 jaar Aboriginalcultuur in het Mungo National Park, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen.
Landschappen die er zo prehistorisch uitzien als die in het Mungo National Park zijn nogal zeldzaam. Het verfrommelde landschap van aardlagen en zandverschuivingen maakt deel uit van de Willandra Lakes World Heritage Area, een aantal drooggevallen meren tussen Willandra Creek en Lachlan River.

Mogelijk was er in Lake Mungo in New South Wales 14.000 jaar geleden voor het laatst water aanwezig. Maar de oevers, een 33 kilometer lange reeks aaneengeschakelde witte duinen, die Walls of China (Chinese Muur) wordt genoemd, zullen beslist tot je verbeelding spreken. Het schouwspel dat de zonsondergang biedt als de kleuren langzaam overgaan van geel naar oranje tot diep wijnrood, mag je beslist niet missen.

Dit is zo'n plaats waar paleontologen van dromen, en een van de belangrijkste menselijke crematieplaatsen ter wereld. Hier werden de 40.000 jaar oude gecremeerde resten van de Mungo-vrouw en Mungo-man gevonden. Volg een rondleiding door het park met een Aboriginalgids om te zien waar de regen en de wind oeroude kampvuren en haarden hebben blootgelegd vol fragmenten van eendeneieren, stenen gereedschappen en visgraten. Bekijk de versteende hompen van eucapyptusbomen en de botten van jaren geleden gestorven buideldieren, zoals de uitgestorven wombats die zo groot waren als een buffel en reuzenkangoeroes.

Leer tijdens een Aboriginal-rondleiding iets over bushtucker, bush-medicijnen en over het Barkindjivolk dat sinds prehistorische tijden van de flora en fauna van dit gebied heeft geleefd. Of maak een bushwandeling en een fietstocht door dit verweerde terrein en speur naar de rode kangoeroes en de wedge-tail arenden in het oog. Ontspan ‘s avonds met liedjes en verhalen onder de sterren bij het kampvuur van de nabijgelegen Mungo Lodge.

De oeroude geschiedenis van Mungo vergeet je beslist niet meer.

Meer Australische ideeën