Arnhem Land, Northern Territory

Arnhemland, NT.©Tourism Australia

Arnhem Land, Northern Territory

Arnhem Land grenst aan Kakadu National Park, de Arafura Sea en de Gulf of Carpentaria en is een grote ongerepte wildernis met een rijke Aboriginal-cultuur.

De Yolngu-bevolking woont al 60.000 jaar in Arnhem Land. De Yolngu hebben ook nu nog een krachtige culturele en spirituele band met het land, dat allerlei authentieke inheemse ervaringen te bieden heeft. Uit deze streek komt de didgeridoo, het beroemde Australische muziekinstrument.

Het mooie en afwisselende landschap in Arnhem Land heeft ruige kustlijnen, afgelegen eilanden, rivieren vol vis, weelderige regenwouden, enorme hellingen en savannebossen. In heel Arnhem Land vind je wilde dieren, zoals veel zoutwaterkrokodillen. Het is belangrijk als beschermde omgeving voor doejoengs, schildpaddennesten en trekvogels.

Bovendien is het gebied een van de beste vislocaties ter wereld. Stap aan boord van een diepzeevisboot of ga op een getijdenrivier op zoek naar de beroemde barramundi.

In het westen van Arnhem Land ligt Gunbalanya (Oenpelli). Hier kun je kunstenaars aan het werk zien en manden en schilderijen kopen in het beroemde Injalak Art and Craft Centre. Ga onder leiding van een inheemse gids naar Injalak Hill om oeroude rotskunst te bekijken en naar Dreamtime-verhalen te luisteren. Ontdek hoe de inheemse bevolking leeft van het land tijdens een bushtucker-tour.

Er zijn verschillende beroemde centra voor inheemse kunst in Arnhem Land, zoals de gemeenschappen Maningrida en Yirrkala net buiten de kuststad Nhulunbuy op de Gove Peninsula. Onder leiding van een plaatselijke inheemse gids kun je van hieruit ook culturele tochten ondernemen naar de witte zandstranden en het azuurblauwe water van Nanydjaka (Cape Arnhem), een paar uur rijden van Nhulunbuy. Het kristalheldere water is ideaal voor scubaduiken en snorkelen.

Er zijn ook veel belangrijke historische plekken in Arnhem Land, zoals de ruïnes van een vroege Europese nederzetting in Garig Gunak Barlu National Park op het afgelegen Cobourg Peninsula. Het omliggende Cobourg Marine Park is een ideale leefomgeving voor vele duizenden vogelsoorten.

In de loop van het jaar ondergaat het landschap van Arnhem Land spectaculaire veranderingen. De meeste mensen bezoeken het tijdens het droge seizoen (april tot september). Tijdens het regenseizoen kunnen de weersomstandigheden zeer heftig zijn en zijn sommige delen van het park gesloten. Je kunt het uitgestrekte gebied ook per helikopter of klein vliegtuigje verkennen.

Het aantal accommodaties in Arnhem Land is beperkt, maar er is een aantal uitstekende wildernislodges in de regio. Je kunt ook onder de sterrenhemel slapen op een van de vele verscholen kampeerplekken die Arnhem Land rijk is.

Er zijn dagelijkse vluchten tussen Nhulunbuy en Cairns en Darwin. De regio is ook met een 4x4 te bereiken via de Central Arnhem Road, die uitkomt op de Stuart Highway ten zuiden van Katherine. Tussen Darwin en Jabiru reis je via de Arnhem Highway. Vanuit het zuiden neem je de Kakadu Highway.

Om Arnhem Land te kunnen bezoeken, heb je een vergunning nodig van de Northern Land Council. Je kunt je het beste aansluiten bij een georganiseerde reis met een operator die toestemming heeft om de regio te bezoeken.

Meer tips voor Australië