Katherine, Northern Territory

Katherine Gorge, Nitmiluk National Park, NT. © Tourism NT

Katherine, Northern Territory

De Katherine-regio in het Northern Territory strekt zich uit van Dunmarra in het zuiden tot aan de streek van de Daly River in het noorden. De regio beslaat in totaal een ongelooflijke 480.000 km2. In het oosten grenst dit gebied aan Queensland, in het westen aan Western Australia. Katherine en omgeving zijn dé plek voor een authentiek outbackavontuur en een kennismaking met de inheemse cultuur.

De stad Katherine met zijn musea, galerieën en historische plaatsen is het centrum van deze regio. Het is een uitstekende plek om authentieke Aboriginalkunst en -kunstvoorwerpen te kopen, maar je kunt bijvoorbeeld ook je eigen stippenschilderij maken om mee naar huis te nemen.

Het Katherine Museum stelt prachtige fotoseries tentoon over de geschiedenis van deze streek. Even buiten de stad ligt Springvale Homestead, de oudste oorspronkelijke homestead van het Northern Territory. De nabijgelegen, fascinerende Cutta Cutta Caves zijn een reeks glinsterende grotten met 500 miljoen jaar oude kalksteenkristallen en -zuilen.

Proef echte bushtucker rond een kampvuur onder een met sterren bezaaide hemel. Neem een verfrissende duik in de Katherine Hot Springs. Zuidelijk van de stad vind je de spectaculaire thermaalbaden van Mataranka en Bitter Springs.

Het kroonjuweel van de Katherine-regio is het Nitmiluk (Katherine Gorge) National Park. Het park bevindt zich in het zuidelijke puntje van Kakadu National Park en Arnhem Land, dat eigendom is van de Aboriginals. Hier bestaat het landschap uit ruige zandstenen kliffen, opzienbarende watervallen en weelderig regenwoud. De Edith Falls-watervallen stromen het hele jaar door en zijn een perfecte plek om te zwemmen, picknicken en kamperen.

Maak een boottocht door de spectaculaire Katherine Gorge, een reeks zandsteenravijnen langs de Katherine River die in de loop van miljoenen jaren zijn uitgesleten. Je kunt er kamperen naast een billabong en in de glasheldere waterwegen op barramundi vissen.

De beste manier om de grootsheid van de ravijnen te ervaren, is mee te gaan op een excursie van het Jawoyn-volk. Zij beheren Nitmiluk National Park samen met de Parks and Wildlife Commission van het Northern Territory. De Aboriginalcultuur is sterk vertegenwoordigd in dit gebied. Overal in het park vind je belangrijke rotskunst.

De uitdagendere vijfdaagse Jatbula Trail is een trektocht van 59 km langs een songline van het plaatselijke Jawoyn-volk. Bewonder het spectaculaire panorama tijdens een rondvlucht.

Tijdens de drogere maanden van mei tot en met augustus vinden er in de regio Katherine een aantal evenementen plaats. Ervaar de Aboriginalcultuur tijdens het Walking with Spirits Festival en Barunga Festival. Ontmoet de plaatselijke bevolking tijdens de Katherine Show en het Katherine Festival. Meng je onder de liefhebbers die op een aantal regionale viswedstrijden afkomen.

Vanuit Katherine kun je de Savannah Way volgen naar de Gulf of Carpentaria. Onderweg kom je afgelegen vissersdorpen tegen zoals Borroloola en het Barranyi (North Island) National Park.

Katherine ligt ongeveer 300 km ten zuiden van Darwin en ongeveer 1200 km ten noorden van Alice Springs. Vanuit Katherine rijd je in een paar uur naar Kakadu, Litchfield en Gregory National Parks.

In Katherine vind je accommodatie in alle prijsklassen, van elegante appartementen en motels tot jeugdherbergen voor rugzaktoeristen en campings. De Ghan-treinreis doet Katherine aan op zijn route van Adelaide naar Darwin.

Meer tips voor Australië