Festivalpret in het droge seizoen

Traditionele inheemse dans, Darwin Festival, NT. © Tourism NT

Festivalpret in het droge seizoen

Voor het grootste deel van de wereld betekent de winter meerdere kledingstukken over elkaar aantrekken en binnenshuis blijven. Maar dat geldt niet voor het Northern Territory van Australië, waar het droge seizoen van mei tot oktober de perfecte tijd is om buitenshuis door te brengen en feest te vieren. Laat je helemaal gaan onder de sterren tijdens het Darwin’s Bass in the Grass muziekfestival. Moedig je favoriete kameel aan tijdens de uitgeladen Imparja Camel Cup in Alice Springs. Ontdek de oude ritmes van de Aboriginal cultuur tijdens het wereldberoemde Garma Festival in Arnhem Land. De warme winterdagen en de koele nachten in het Northern Territory bieden een wervelwind aan vieringen, van eigenzinnige tot heilige.

De festiviteiten beginnen in mei met het Darwin Festival – 18 dagen lang muziek, dans, theater, komedie, cabaret, film en visuele kunst. Kunstenaars uit alle hoeken van de wereld komen samen in en rondom de George Brown Botanic Gardens en laten onder met lantaarns verlichte bomen een wilde dosis Top End-cultuur zien.

Luister eind mei naar powerhouse bands tijdens Bass in the Grass, het grootste muziekfestival van het Northern Territory, in het gigantische Darwin Amphitheatre. Neem dan nog meer van de creatieve cultuur van de stad in je op tijdens het June Fringe Festival, 2 eclectische weken vol werkgroepen, luchtoptredens, Aboriginalfilms, een poëziewedstrijd, straatmuziek en groteske en kunsttentoonstellingen.

Geniet samen met de lokale bewoners van een bord gloeiende saté op de Mindil Beach Sunset Markets van Darwin van mei tot oktober. Of kijk hoe ze boten bouwen uit blikjes bier of frisdrank tijdens de Darwin Beer Can Regatta in juli. Dit niet al te serieuze sportevenement begon als een creatieve manier om afval op te ruimen dat door arbeiders werd achtergelaten die Darwin weer opbouwden nadat het door Cyclone Tracy was geteisterd. Vandaag de dag zijn de boten maar liefst 12 meter lang en zijn ze uitgerust met zwaar geschut - bloembommen en waterpistolen. Honderden lokale bewoners genieten van evenementen die variëren van een bootrace zonder regels, de zgn. Battle of Mindil, tot touwtrekwedstrijden op het strand.

Ze doen niets liever dan om zichzelf lachen in het Northern Territory. Dat verklaart de Henley-on-Todd – een jaarlijkse zeil- en roeiwedstrijd die in augustus op een droge rivierbedding in Alice Springs wordt gehouden. Of de Imparja Camel Cup in juli, waar de rijders op onstuimige kamelen over stoffige paden in de outback rijden. Buikdansers, riksjaraces, tochtjes, Mr. en Miss Camel Cup-uitdagingen, eetkraampjes en bars geven het geheel een echte feestsfeer.

Winter in het Northern Territory is ook de tijd om de kleur, de traditie en het schouwspel van een Aboriginal festival te bewonderen. Mis het Garma Festival in augustus niet – een levendige vijfdaagse viering van de Yolngu-cultuur in Gulkula in het noordoosten van Arnhem Land. De lokale stam en omringende Aboriginal clans komen samen voor traditioneel Yolngu-gezang, om ceremonieel te dansen, stammen te ontwerpen, speren te maken en te jagen. Het festival vindt plaats in een Stringybark-bos met uitzicht op de Gulf of Carpentaria en iedere gewoonte vertelt het oude Yolngu-verhaal van deze heilige plek.

Leer meer over het Kunwinjku-sprekende volk uit het westen van Arnhem Land tijdens het Stone Country Festival in augustus, waar ondermeer een voetbalfestival, prachtige vluchten en didjeridoo-demonstraties op het programma staan. Leer vervolgens de culturele tradities van het Aboriginalvolk van Kakadu nader kennen tijdens het Mahbilil Festival, dat ieder september in Lake Jabiru wordt gehouden. Op die dag wordt onder meer traditioneel gezongen, zijn er marktstalletjes en bush-voedsel en wordt de unieke Magpie Goose-kookwedstrijd gehouden.

Om het jaar kunnen sportfans in mei van de vriendschappelijk competitieve sfeer van de Arafura Games genieten, waar opkomende kampioenen uit heel Azië en de Stille Oceaan ervaring opdoen en hun talent tonen. In tegenstelling tot de racekalender in het grootste deel van de wereld, begint het raceseizoen in het Northern Territory in de winter. Je zult een flink uithoudingsvermogen moeten bezitten als je in juli aan de Darwin Cup Carnival wilt meedoen – een elegante, uitbundige reeks races, cocktailfeestjes en galabals. Op Darwin Cup Day komt het tot een hoogtepunt, als ongeveer 19.000 mensen tegen de hekken dringen en fascinerende personen en geweldige hoeden door de menigte zwerven.

Vergeet je winterslaap. Trek er deze winter op uit en geniet van de rijke cultuur en de spitsvondige humor in dit unieke deel van Australië.

Meer Australische ideeën