Litchfield Nationaal Park, Northern Territory

Florence Falls, Litchfield Nationaal Park, NT. © Tourism NT

Litchfield Nationaal Park, Northern Territory

Litchfield National Park, met zijn weelderige bossen, spectaculaire watervallen, sprankelende zwemmeertjes en hoge termietenheuvels is een bestemming vanuit Darwin die steeds populairder wordt. Voor Noordelijk Territorium-begrippen is twee uur rijden een eitje. Bovendien zijn alle belangrijke natuurattracties, inclusief Buley Rockhole en de indrukwekkende Florence, Tolmer en Wangi watervallen goed bereikbaar vanaf de hoofdweg in Litchfield. Bekijk de slim gebouwde termietenheuvels, neem een duik in zwemmeertjes die worden omringd door schroefpalmen en maak tijdens een dagje uit wandelingen door de schilderachtige natuur. Of blijf wat langer en ga kamperen. De meer afgelegen delen van het park kun je bereiken met een terreinauto of je loopt er naar toe.

De hoofdroute naar het Litchfield National Park loopt via de verharde Stuart Highway door het hele kleine toegangsstadje Batchelor. Je kunt ook over de weg langs Berry Springs Nature Reserve hotsen. Deze weg is gedeeltelijk met gravel verhard, maar wordt tijdens het natte seizoen, van november tot april, soms wel gesloten. Als je liever je aandacht richt op het landschap dan op het besturen van je auto, kun je een georganiseerde dagtocht vanuit Darwin boeken.

Een paar kilometer na de ingang zul je de surrealistische gigantische termietenheuvels zien die net grafstenen lijken. Legers van miljoenen kleine termieten hebben deze heuvels op een noord/zuid-as gebouwd om de binnenkant te beschermen tegen het intensieve zonlicht. Verbaas je vanaf de nabij gelegen promenade over deze intelligent ontworpen bouwwerken, waarvan vele meer dan 2 meter hoog zijn.

Vanaf dit punt wordt je regelmatig door de watervallen van de verharde weg weggelokt. Zwem onder de dubbele waterstromen van de Florence Falls of drijf lekker op je rug en kijk omhoog naar het bos en de lianen in het ravijn. Eet daarna je picknick in het gezelschap van wallaroes en wallabies en klim eens omhoog naar het spectaculaire uitzichtspunt. Vanaf hier leidt het 1,5 km lange Florence Creek-pad je naar de populaire Buley Rockhole, een serie natuurlijke mineraalbronnen en bubbelbaden die worden omringd door de rustgevende wildernis. Maak verderop nog een stop om te zien hoe het water van de Tolmer Falls over twee steile rotswanden naar beneden stort. Volg dan op je gemak het Tolmer Falls-pad door het roestkleurige zandsteenlandschap.

Vanuit het dichtbijgelegen Greenant Creek loopt een wandelroute naar de top van de Tjaetaba Falls, een heilige plek voor de Aboriginals. Heen en terug duurt de route 90 minuten. Wat je vervolgens echt niet mag missen, zijn de Wangi Falls, de grootste en best toegankelijke watervallen van Litchfield. Zwem in het meertje onderaan de waterval, picknick in de nabijheid van slapende fruitvleermuizen en loop naar het uitzichtplatform bij de waterval. Vanaf hier loopt het Wangi Falls-pad verder door het moessonbos en omhoog naar een steile rotshelling. Verder langs het pad naar Walker Creek vind je acht kampeerplaatsen, een picknickplaats en vele idyllische zwemplekken. De laatste bezienswaardigheid die via de verharde weg is te bereiken, is Bamboo Creek, een verlaten tinmijn.

Met een terreinwagen kun je naar de verweerde zandstenen blokken en pilaren van The Lost City rijden of naar de historische ruïne van de Blythe Homestead waar zich ook een oude tin- en kopermijn bevindt. Breng een bezoek aan Surprise Creek Falls of aan Tjaynera (Sandy Creek) waar een slingerend voetpad door de vallei naar een zwemmeertje leidt. Als je het allemaal eens van een andere kant wilt bekijken, boek je een helikoptervlucht of een cruise over de Reynolds-rivier om wilde dieren te bekijken. Het Tabeltop-spoor is 39 km lang en kan in twee of drie dagen worden gelopen, met de mogelijkheid om in je tentje te overnachten bij Florence Falls, Tabletop Swamp of Greenant Creek.

Als je meerdere dagen dichterbij de belangrijkste bezienswaardigheden wilt doorbrengen, kun je een tent opzetten op de pittoreske kampeerterreinen in de buurt van Wangi en Florence Falls, Buley Rockhole en Walker Creek. Je kunt ook in Batchelor overnachten of naar Darwin terugkeren, waar je over je belevenissen in Litchfield kunt praten met een local die er waarschijnlijk net zo enthousiast over is.

Meer Australische ideeën