Glass House Mountains, Queensland

In een heteluchtballon boven Glass House Mountains, QLD. © Tourism Queensland

Glass House Mountains, Queensland

The Glass House Mountains zijn een groep van zeven heuvels die plotseling oprijzen uit de kustvlakte van Sunshine Coast in Queensland.

De bergen kregen in 1770 hun naam van kapitein James Cook. Hij noemde ze zo omdat ze hem deden denken aan de glasovens in het Engelse graafschap Yorkshire, waar hij vandaan kwam. De bergketen ontstond ongeveer 26 miljoen jaar geleden, toen gesmolten lava in de vulkanen afkoelde.

Elke berg is beschermd als onderdeel van het Glass House Mountains National Park. De namen van de bergen in de keten zijn Mount Beerburrum, Mount Beerwah, Mount Coochin, Mount Coonowrin (Crookneck), Mount Elimbah (The Saddleback), Mount Ngungun, Mount Tibberoowuccum, Mount Tibrogargan, Mount Tunbubudla (The Twins), Wild Horse Mountain (Round Mountain) en Mount Miketeebumulgrai.

De ruige vulkanen torenen hoog uit boven het omliggende landschap en zijn vermeld in het Queensland and National Heritage Register als een landschap van nationaal belang.

De bergen hebben ook een culturele betekenis voor de oorspronkelijke bewoners, de Gubbi Gubbi. Volgens een legende van de Aboriginals zijn de bergen familie van elkaar. Mount Tibrogargan is de vader en Mount Beerwah de moeder. Alle andere bergen zijn de zonen en dochters, waarvan Mount Coonowrin de oudste is. De hoogste berg is Mount Beerwah. De Glass House Mountains waren voor de Aboriginals een bijzondere ontmoetingsplaats, die werd gebruikt voor ceremonies en handel. Veel van die ceremoniële plaatsen bestaan nog steeds.

Al meer dan een eeuw worden de Glasshouse Mountains beklommen en worden er bushwalks gehouden. Alleen de Tibrogargan en de Ngungun mogen hiervoor door het publiek worden gebruikt. Er zijn wandelpaden - van gemakkelijk tot zeer uitdagend - door open bossen naar uitkijkpunten die panoramische vergezichten bieden.

Vanaf de toegankelijke Glass House Mountains Lookout Track heb je een schitterend uitzicht over Caloundra, Maroochydore, Brisbane en Moreton Island. De bergen zijn bij uitstek geschikt voor rotsbeklimmingen en abseilen. Je kunt ook paardrijden op speciaal daarvoor bestemde paden.

In de open eucalyptusbossen en heidevelden die ooit de hele kustvlakte bedekten, vind je een grote verscheidenheid aan inheemse dieren en planten. Als je een stukje verder loopt, geniet je van prachtige uitzichten over het Glass House Mountains National Park en het nabijgelegen Beerburrum State Forest.

Ga eerst naar het Glass House Mountains Interpretive Centre, waar je informatie vindt over de lokale geschiedenis en attracties.

In het nabijgelegen Beerwah ligt de wereldberoemde Australia Zoo, waar je kennismaakt met de Australische dierenwereld. Nadat je hebt genoten van de bezienswaardigheden, kun je in charmante historische stadjes als Mapleton, Montville en Maleny terecht voor een wandeling door het regenwoud, verse lokale groenten en allerlei kunstvoorwerpen. De rit door Blackall Range is een van de mooiste van Australië, met uitzicht over de Glasshouse Mountains en de kust.

Het Glass House Mountains National Park ligt ongeveer 70 kilometer (een uur rijden) ten noorden van Brisbane. Vanuit de Glasshouse Mountains kun je ook snel naar belangrijke attracties van de Sunshine Coast, zoals het in de werelderfgoedlijst opgenomen Fraser Island, Caloundra, Noosa en Hervey Bay.

Meer tips voor Australië