Duik undercover in Queensland

Pixies Garden, Great Barrier Reef, QLD. © Tourism Queensland

Duik undercover in Queensland

Je missie: de beste duikplekken in Queensland ontdekken. Je cover: de zee.
Als avontuurlijke reiziger ben je misschien geestdriftig genoeg om snorkel en flippers aan te trekken en deze opdracht uit te voeren. Je hoeft echter niet tegen deze taak op te zien, want onder water wacht een stil technicolor-paradijs op je. Of je nu een ervaren duiker bent of nog nooit onder water hebt ademgehaald, deze geheimagentomgeving zal zeker indruk op je maken: een caleidoscoop van rif, koraal en scheepswrakken die uitpuilen met tropisch zeeleven. Bij het plannen van je missie moet je er echter wel rekening mee houden dat het zicht naar verluidt het beste is tussen juni en augustus en dat je jezelf tussen november en mei tegen kwallen ('stingers') moet beschermen.

Als je deze onderwaterwereld goed wilt bekijken, moet je het leven op het vasteland een tijdje gedag zeggen. Vergeet niet dat Queensland op de drempel ligt naar het Great Barrier Reef. Deze wonderlijke kustlijn, die zich over meer dan 2.000 kilometer uitstrekt en in de World Heritage-lijst is opgenomen, is de grootste vlakte van levend koraal op de planeet.

De vraag bij deze uitgestrektheid is vooral waar begin je je missie? Wees slim en begeef je onder de menigte zongebrande toeristen in Cairns, de populairste toegangspoort naar het rif. Hier vind je talloze duikscholen en dagtochten of tochten waarbij je aan boord slaapt. Je kunt snorkelen of aan de rand van het continentale plat in het Agincourt Reef duiken, gigantische kabeljauw voeren in Cod Hole of het water rondom een geïsoleerde koraalbaai verkennen. Als je van uitgangsbasis wilt veranderen, stap je op een boot waarop je kunt overnachten of boek je een verblijf in een resort op Green, Fitzroy, Lizard, Dunk of Bedarra Island. Verder naar het noorden in Port Douglas kun je de Coral Sea verder verkennen waar regenwouden en het rif bij elkaar komen.

Wanneer het tijd wordt om zuidwaarts te gaan, ga je op weg naar het kuststadje Townsville en het prachtige Magnetic Island. Van hieruit kun je het wrak van de SS Yongala verkennen, die in 1911 is gezonken, evenals de onderwaterravijnen, grotten, geulen en sensationele wanden in dit deel van het Great Barrier Reef. In de spionagegeest hebben de duikplaatsen hier namen als Fish Bowl, de Corridor, de Zoo, Magic Passage, de Cabbage Patch en Atlantis.

Het wordt zelfs nog beter wanneer je in de Whitsundays arriveert, 74 door palmen omzoomde, voornamelijk onbewoonde, tropische eilanden. Ga naar Whitehaven Beach op Hamilton Island, een perfect stuk wit kiezelstrand dat zo van een ansichtkaart komt, omgeven door helder, turquoise water. Van hieruit kun je de ongerepte riflocaties als Elizabeth, Black, Fairy, Net, Knuckle, Oublier Reefs etc. met elkaar vergelijken. Veel succes met het kiezen van de beste plek. Dankzij het warme water kun je hier het hele jaar door duiken en snorkelen.

Blijf zuidwaarts gaan naar Mackay, voor dag- en langere snorkel- en duiktochten. Ga naar het onbewoonde Scawfell Island en de ongerepte koraaltuinen of verken het historische 'Llewellyn' scheepswrak, dat pas 80 jaar nadat het zonk, werd gevonden.

Het Central Great Barrier Reef bevindt zich enigszins onder de radar in toeristische termen, dus je kunt zelf beslissen of je de ondiepe koraaltuinen, torentjes, diepe kanalen, geulen en grotten wilt verkennen. Vergeet vooral je onderwatercamera niet, aangezien je hier kronkelende olijfkleurige zeeslangen, de bijna uitgestorven en kwetsbare karetschildpad en groene schildpadden, murenepaling, haaien en mantaray's kunt zien.

Verken het Capricorn Reef en Bunker Reef met duikscholen vanaf Gladstone op het vasteland of als verwende gast op Heron Island en Wilson Island. Op het Fitzroy Reef vind je een grote, beschermde lagune die uitpuilt met zeesterren, krabben, koraal, weekdieren en andere zeeschatten. Laat je door de stroming meevoeren naar de beste duikplekjes in de regio in het Wistari Reef, zwem door de grootste grot in Harrie’s Bommie of ontdek de minder bekende riffen in de buurt van de Keppel Islands vanaf Yeppoon.

Tegen de tijd dat je de uit een prentenboek gehaalde Coral Coast op de zuidpunt van het Great Barrier Reef hebt bereikt, lijkt het normale leven mijlenver van je af te staan. Duik direct vanaf de kust in het spectaculaire Woongarra Marine Park onder water. Zwem langs grote vissen en levendige koraalravijnen in de buurt van Lady Elliot en Lady Musgrave Island en mis vooral de beste attracties in de regio niet: de zeeschildpadden die tussen november en mei elke avond in het Mon Repos Conservation Park nesten en waarvan de jonge schildpadjes uit het ei komen.

Je hebt het Great Barrier Reef nu misschien gezien, maar je missie is nog niet voltooid. In Southern Queensland kun je een geheel nieuw duiklandschap ontdekken. Deze wereld vol met door schipbreuk ontstane kunstmatige riffen, gigantische diepzeevissen en rotswanden strekt zich uit van de Fraser Coast tot aan de Gold Coast. Bekijk de surfende dolfijnen, grazende doejoengen, karetschildpadden, kleurrijke rifvissen en koralen en zelfs de zeldzame grijze bakerhaai. Zwem door bommies en grotten van het Flinders Reef, bekijk het zeeleven dat zijn habitat heeft in de verhulde, voormalige HMAS Brisbane of snorkel vanaf het op een na grootste zandeiland ter wereld: Moreton Island.

Je hebt je nu een weg gebaand door de kust van Queensland, door een zeewereld die magischer is dan alles wat je je maar kunt voorstellen. Je hebt gedoken in ondiep water, met de stroom mee, langs steile onderwaterwanden en je hebt door lagunes, grotten, koraaltuinen en gezonken schepen gezwommen. Je bent mantaray's, zeeschildpadden, haaien en vreemde vissen tegengekomen. Je hebt meer onderwateravonturen meegemaakt dan Sean Connery in Thunderball, maar weet je nou eigenlijk al wat de beste duikplek in Queensland is? We dachten al dat het een 'mission impossible' zou zijn.

Meer Australische ideeën