Lente in het Daintree Rainforest

Kreek in het regenwoud, Daintree Rainforest, QLD. © Tourism Queensland

Lente in het Daintree Rainforest

Al 135 miljoen keer is het lente geweest in het Daintree Forest, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen. Maar de herhaling is niet ten koste gegaan van de creativiteit van de natuur. Daintree is niet alleen ’s werelds oudste tropische regenwoud, maar ook de habitat van de meest diverse dieren- en plantensoorten ter wereld. Hier kun je ze in de lente op hun levendigst meemaken, als de temperaturen aangenaam zijn en de stormen van het natte seizoen nog moeten komen. Luister naar de trekvogels die bij zonsopgang met de andere vogels in koor zingen, ga zwemmen vanaf stille stranden en geniet van de bloeiende orchideeën aan de rand van het bos.

Je kunt Daintree via Cairns, Port Douglas, Cape Tribulation en Cooktown bereiken. Maak een uitstapje of verblijf in een eco-lodge dat in het regenwoud genesteld is, of in het schilderachtige Daintree Village aan de Daintree River. Maak daar van dichtbij kennis met de diversiteit van het leven in Daintree tijdens een wandeling door de boomtoppen of een van de andere wandelingen. Bekijk de felgekleurde vlinders, de muskuskangoeroerat en de verlegen, bedreigde kasuaris met zijn blauwe nek en de koninklijk mooie veren op zijn kop. Bewonder de 600 miljoen jaar oude zamiavaren die een ondergronds stamsysteem heeft en langzamerhand ontstaan als verdediging tegen de grazende dinosaurussen. Maak een boottocht op de met mangroves omringde Daintree River om krokodillen en schildpadden in het helder glanzende water te bekijken. Een derde van de kikker-, buideldier- en reptielsoorten van Australië en bijna tweederde van de vleermuis- en vlindersoorten leeft onder het dichte gebladerte van Daintree.

In dit uitgestrekte regenwoud leven ook ca. 430 vogelsoorten, waarvan er 13 nergens anders ter wereld te vinden zijn. Geniet 's morgens bij het ontwaken in je boomhuis van hun getjilp of luister ernaar terwijl je bij zonsondergang de rivier afglijdt. Tijdens de lente wordt hun gezang intenser om hun broedplaats af te bakenen of een partner te lokken. Luister naar het tenorachtige gezang van de wompoo fruit-duif, de spookachtige roep van de grijskop-katvogel en het kwaken van de large-tailed nightjar, een soort nachtzwaluw. Vanaf september kun je er de glamourachtige brown-backed honeyeater (een soort honingeter) en de Australische ijsvogels bewonderen. De koekoek komt in november aan en voegt dan - samen met de onweersbuien - hun hese roep toe aan de bosgeluiden.

Behalve de bomen vind je in de Daintree ook ongerepte stranden met ondiep, warm, tropisch zeewater. Ze liggen in een cluster in het noorden bij Cape Tribulation, waar het regenwoud overgaat in het Great Barrier Reef. Het is de enige plaats ter wereld waar twee in de World Heritage-lijst opgenomen plekken in elkaar overgaan. Relax op Coconut Beach, fiets naar Donovans Beach of kampeer op het zand van Noahs Beach. Voor een echt ruig avontuur volg je met de 4x4 de Bloomfield Track van of naar Cape Tribulation.

Om dit sprookjesachtige oerlandschap pas echt te kunnen waarderen, kun je een tocht maken met de traditionele landeigenaren, het Kuku Yalanji-volk. Volg de traditionele route langs de Mossman Gorge tijdens een begeleide wandeling. Ontdek hoe men het regenwoud al meer dan 9.000 jaar gebruikt voor voedsel, medicijnen, onderdak en hun geestelijk leven. Vis op barramundi en smul van het traditionele voedsel. Ga naar een waterval met heilige genezende krachten en leer meer over de vijf seizoenen die de Kuku Yalanji onderscheiden. Hun lente begint aan het einde van het koude seizoen, Buluriji, in september en duurt tot aan Wungariji, het warme seizoen in november.
 
De natuur blijft doorgaan zoals zij dat in Daintree al miljoenen jaren heeft gedaan. Elk jaar weer is de lente inspirerend en stimulerend.

Meer Australische ideeën