Het spectaculaire zeeleven van Queensland in de zomer

Great Barrier Reef, Queensland. © Tourism Queensland

Het spectaculaire zeeleven van Queensland in de zomer

In de zomer kun je in Queensland de geboorte van nieuw zeeleven meemaken. Ga op het strand van Mon Repos bij Bundaberg kijken naar de schildpadjes die, pas uitgekomen, voor het eerst gaan zwemmen. Of wees getuige van de prachtige kleuren van het koraal dat zich binnen het Great Barrier Reef voortplant. Hier kun je vanuit een glasbodemboot of live tijdens een duik het verbijsterende natuurlijke fenomeen zien dat de biologen 'seks in het koraalrif' noemen.

Vanuit Bundaberg rijd je in een kwartier naar het Mon Repos Conservation Park, waar groene, platrug- en loggerhead-schildpadden op het gemakkelijk toegankelijke strand van het vasteland nesten. Als het tussen november en maart donker wordt, kun je de vrouwtjesschildpadden aan land zien komen om hun eieren te leggen of de pas uitgekomen baby’s naar het water zien krabbelen voor hun eerste zwemtocht. De periode van half november tot februari is de beste tijd om schildpadden eieren te zien leggen, terwijl de jonge dieren hun nest vanaf midden januari verlaten. Als je in januari komt kijken, kun je wellicht genieten van het fascinerende schouwspel van volwassen dieren die nesten en kleine bruine, pas uitgekomen jongen. Ga mee op een rondleiding of leer meer over de schildpadden in het informatiecentrum en volg dan de wandelroute naar de rotspartij met de schildpadden. Je kunt ook gaan kijken naar de schildpadden die op de nabijgelegen Lady Elliot, Lady Musgrave en Heron Islands nesten.

In oktober, november en soms in december als het water de juiste temperatuur heeft bereikt, kun je een heel ander wonder van de natuur beleven in het Great Barrier Reef. Tijdens bepaalde nachten na volle maan begint het koraal, dat bol staat van de eitjes, aan de voortplanting waarbij alles spectaculair synchroon verloopt. De overvloed aan roze eitjes en sperma die de oppervlakte van de nachtelijke zee bereikt, is al vergeleken met een omgekeerde storm en miljoenen uiteenspattende champagnebelletjes. Waar je het ook mee vergelijkt, het is adembenemend om te zien. De nietige cellen vormen een roze broedmassa op het water die meters breed en kilometers lang kan zijn. Deze massa is al vanuit de ruimte op satellietbeelden vastgelegd.

Bekijk dit spectaculaire schouwspel zelf vanuit een glasbodemboot of geniet volop tijdens een nachtelijke duik. Je kunt dit fenomeen binnen het hele Great Barrier Reef zien tijdens een boottocht vanuit Brisbane, Gladstone of Bundaberg, dat ook de vertrekplaats is naar de schildpadden van Mon Repos. Townsville en Mackay zijn goede uitvalsplaatsen om het centrale rif te bewonderen. Vanuit Cairns of Port Douglas vertrekken live-aboard tours naar de Local, Ribbon, Far Northern, Osprey en Coral Sea Reefs.

Duiktrips worden rondom de verwachte broeddagen georganiseerd: een tot zes nachten na de eerste volle maan in oktober voor riffen aan de kust en vergelijkbare tijden in november en december voor het koraal in de buitenriffen. Tijdens de broedtijd zie je misschien ook zeewormen en masse broeden en blauwe bio-luminescente flitsen van garnaalachtige schaaldieren, die aan de oppervlakte eieren leggen.

De kans om deze zomer persoonlijk deze wonderen van het zeeleven in Queensland mee te maken, mag je natuurlijk niet missen.

Meer Australische ideeën