De winterzon in het noorden van Queensland

Karumba, Cape York, Tropical North Queensland, QLD. © Tourism Queensland

De winterzon in het noorden van Queensland

Wil je je vrienden deze winter echt jaloers maken? Vertel ze dan dat je naar North Queensland gaat en wijs hen tussen neus en lippen op het zachte klimaat, de palmbomen en een oceaan waarin je kunt zwemmen. Snorkel of duik in het Great Barrier Reef, zeil door de Whitsundays en ga terug in de tijd in het oeroude Daintree Rainforest. Volg de Savannah Way door de outback en het weelderige Atherton Tablelands naar de afgelegen Gulf Savannah. Dit tropische paradijs is echt op zijn best tussen juni en september, wanneer de temperatuur gemiddeld 25 °C is en er geen gevaarlijke kwallen etc. in de turquoise wateren rondzwemmen.

Vanaf het zonnige Cairns zijn er vele midwinter-overnachtingsmogelijkheden. Verblijf aan het gouden strand van het rustige Mission Beach, laat je meeslepen door de ingehouden tropische glamour van Port Douglas of geniet van een luxe vakantieoord in Palm Cove. Samen met Cairns en het toevluchtsoord voor rugzaktoeristen Airlie Beach en Cape Tribulation zijn dit allemaal geweldige uitgangspunten voor het verkennen van de beroemdste attractie van Noord-Queensland: het in de World Heritage-lijst opgenomen Great Barrier Reef.

Je zult nooit meer vergeten hoe je langs het veelkleurige koraal, trekkervissen met gestippelde buiken en bannervissen met gevangenisstrepen glijdt. Leer de grondbeginselen van het duiken tijdens een eendaagse cursus of verdien je PADI-certificaat in een week bij de vele duikscholen tussen Cairns en Townsville. Ga snorkelen of staar naar de stille, spectaculaire wereld vanuit een glasbodemboot. Boek een schilderachtige rondvlucht met een vliegtuig of helikopter vanuit Cairns. Scheer over Green Island, de Whitsunday Islands en het spectaculaire Heart Reef en land voor de lunch op een geïsoleerde zandbank.
Probeer langs de 74 idyllische, voornamelijk onbewoonde eilanden van de Whitsundays te zeilen. Ontspan je in een luxe vakantieoord op Daydream, Hamilton, Hayman of Lindeman Island. Maak een bushwalk door het regenwoud op South Molle of Long Island en schrijf je naam in het beroemde witte zand van Whitehaven Beach.

Met het rif en vakantieresorts achter de rug, kun je een poging doen om door het regenwoud te trekken. Bekijk de Carmen Miranda-vlinders en papegaaien in de jungleachtige omgeving van Kuranda, een panoramische, anderhalf uur durende treinrit van Cairns verwijderd. Of rijd naar het noorden naar het in de World Heritage-lijst opgenomen Daintree, het grootste regenwoud van Australië waar vele verschillende dieren en planten leven.

Vanaf Daintree kun je met een 4x4 noordwaarts naar Cape Tribulation rijden, waar het regenboogrif en het lianenregenwoud bij elkaar komen. Voor een meer op de natuur gebaseerd avontuur ga je verder naar het noorden, naar de toegankelijke wildernis van Cape York Peninsula. Maak een bushwalk, bekijk vogels en ander zeldzaam inheems wild in de weelderige wetlands en bossen van het Lakefield National Park en Black Mountain National Park. Kampeer of slaap in lodges en ga een aantal dagen met een 4x4 rijden, vissen en eeuwenoude culturele plaatsen van Aboriginals bezoeken.

Werk aan je conditie op enkele van de meer dan 150 wandelpaden die door Queensland’s Wet Tropics slingeren. Loop langs watervallen en door varens omgeven zwemmeertjes in het Wooroonooran National Park, in de buurt van Mission Beach. Bekijk enkele van de 170 verschillende vogelsoorten die in het Eubenangee National Park zijn gevonden. Of wandel door het regenwoud van Misty Mountains over de traditionele wandelpaden van de Jirrbal- en Mamu-Aboriginalbevolking.

Nu je de kustlijn hebt gezien, kun je de wonderen van het binnenland verkennen. Huur een auto en neem de Savannah Way, die zich van Cairns naar de grens met het Northern Territory uitstrekt. Dineren en wijn drinken in Mareeba. Vergaap je aan de breedste waterval in Australië, Millstream Falls, en dwaal door de grotten van het Undara Volcanic National Park, 's werelds langste lavasysteem. Ga op zoek naar goud in het historische Croydon en Georgetown. Zie of je krokodillen in de wetlands rondom Normanton kunt vinden en ontdek de verborgen kloven en Aboriginalrotskunst in het Boodjamulla National Park.

OK, misschien is het beter om je vrienden niet alle foto's te laten zien. Het is natuurlijk duidelijk waar ze hun winter liever hadden willen doorbrengen.

Meer Australische ideeën