Sunshine Coast, Queensland

Sunshine Coast, QLD. © Tourism QLD

Sunshine Coast, Queensland

Het sublieme weer van de Sunshine Coast, op iets meer dan een uur rijden van Brisbane, is het hele jaar door perfect voor zowel een actieve vakantie als een ontspannend verblijf. De Sunshine Coast heeft 4 subregio's, stuk voor stuk met eigen unieke attracties. Ongerepte stranden zo ver als je kunt kijken, met veilige zwemplekken, maar ook met spectaculaire surfgolven.

In Hastings Street in Noosa vind je talloze stijlvolle restaurants en modeboetieks op maar een paar stappen van het strand. Sunshine Beach, Sunrise Beach, Marcus Beach, Peregian Beach en Coolum Beach zijn allemaal rustige surfstranden met helderblauw water en zuiver wit zand. Aan het eind van Hastings Street vind je het Noosa National Park met zijn spectaculaire kustlandschap en talloze inheemse dieren.

De markten van deze streek zijn een opwindende mix van kleuren, geluiden en geuren. Hier vind je verse producten, kunst, originele mode en sieraden van plaatselijke ontwerpers. Eumundi Markets is een van de bekendste markten. Andere uitstekende markten zijn de Noosa Farmers Market, Peregian Beach Market, Cotton Tree Market en de Markets on Bulcock in Caloundra.

Sla de bal van de tee op een van de wedstrijdgolfbanen in de streek, zoals het Palmer Coolum Resort, waar het PGA Championship wordt gehouden, of de Twin Waters Golf Club, Pelican Waters Golf Club of het Noosa Springs Golf Resort.

Ga paardrijden op het strand of stap op een Harley Davidson voor een rit waarvan de adrenaline door je lichaam gaat gieren.

Het hart van de Sunshine Coast ligt tussen Mooloolaba en Marcoola. Mooloolaba Spit is een van de veiligste zwemstranden langs dit deel van de kust. Mooloolaba heeft een grote haven waar je kunt leren zeilen, een dagje kunt diepzeevissen of, tijdens het seizoen, mee kunt met een walvisexcursie. Voor een bijzondere duik- of snorkelervaring is het HMAS Brisbane Conservation Park een aanrader. Op deze plek ligt het wrak van de HMAS Brisbane.

Het wandelpad langs de waterkant van Mooloolaba naar Maroochydore via Alexandra Headland is een populaire route. Voor rust en stilte kun je Marcoola of Twin Waters bezoeken. Op sommige dagen zit je hier in je eentje op het strand. Kijk of je echte karetschildpadden ziet die op het strand hun eieren komen leggen. Maak een boottocht over de Maroochy River naar het Maroochy Wetland Sanctuary en speur onderweg naar kangoeroes, wallaby's en talloze vogelsoorten.

Het gebied van Kawana tot Caloundra is de speeltuin van de Sunshine Coast. De kalme wateren van de Golden Beach in Caloundra worden beschermd door het nabijgelegen Bribie Island. Ervaren surfers kunnen zich in de befaamde surfbranding van Moffat Beach storten.

Als je liever even wilt ontsnappen aan de branding, het zand en de zon, kun je ook de charmante dorpen van het achterland van de Sunshine Coast verkennen in de Glass House Mountains en Mary Valley. Stadjes zoals Mapleton, Montville en Maleny bieden een adembenemend uitzicht, wandelingen in het regenwoud, verse lokale producten en uitstekende kunst- en ambachtsvoorwerpen.

De Sunshine Coast ligt circa 100 km ten noorden van Brisbane. In het dorp Tewantin langs de Sunshine Coast kun je ook de autoveerboot pakken en de Noosa North Shore, het Great Sandy National Park en het op de Werelderfgoedlijst vermelde Fraser Island gaan verkennen.

Meer tips voor Australië