Tangalooma, Queensland

Tangalooma Wrecks, QLD.© Brisbane Marketing

Tangalooma, Queensland

Tangalooma Island Resort ligt op Moreton Island, zo'n veertig kilometer van de kust van Brisbane.

Het Moreton Island National Park beslaat ongeveer 98% van het eiland. De witte zandstranden aan de oceaankant zijn ideaal om te zwemmen, surfen en vissen. Rustiger is het aan de beschutte westkant, waar het kristalheldere water langzaam naar de kust kabbelt. De drie nederzettingen op het eiland bevinden zich op de westelijke helft: bij Kooringal in het zuiden, Cowan in het midden en Bulwer in het noorden.

De oorspronkelijke bewoners van de Moreton Bay waren de Ngugi. De Aboriginal-naam Tangalooma betekent 'waar vissen elkaar ontmoeten'. Moreton Island wordt Moorgumpin genoemd, dat 'plaats van de zandheuvels' betekent. Kapitein James Cook noemde Morton Bay in 1770 naar de Schotse graaf van Morton. In de vertalingen van zijn dagboeken werd dit later verkeerd gespeld als 'Moreton Bay'.

In de jaren vijftig van de 20ste eeuw werd in Tangalooma een van de grootste walvisvaartstations van het zuidelijk halfrond gebouwd. Tijdens het migratieseizoen van de walvissen (van juni tot oktober) kun je deze zachtaardige reuzen van dichtbij bekijken in een luxe catamaran die daar speciaal voor is gebouwd. Het Moreton Island Lighthouse is de moeite waard vanwege het prachtige uitzicht. Voor meer informatie over de geschiedenis van het eiland ga je naar het Moreton Island National Park Information Centre, vlakbij de vuurtoren in een van de oude vuurtorenwachtershuisjes.

De belangrijkste attractie van Tangalooma is het voeren van de tuimelaars die elke avond het strand bezoeken. Het Tangalooma Island Resort heeft een erkend voedselprogramma en is de enige plek in de baai waar je dolfijnen mag voeren. De zeebiologen van het Dolphin Education Centre kunnen je alles vertellen over deze lieve dieren.

Moreton Island is het op twee na grootste zandeiland ter wereld en bestaat vrijwel geheel uit zand. Je vindt er 's werelds hoogste zandduin: Mount Tempest. Trek met een 4x4-safari de woestijn in en ga met een tobogan of quadbike de zandduinen af.

De Tangalooma Wrecks zijn adembenemende, kunstmatige scheepswrakken om in te duiken en te snorkelen. De wrakken liggen niet ver van het strand, dus je kunt er zo naartoe zwemmen. Het is ook een prima locatie om de spectaculaire zonsondergang boven Moreton Bay, de bergketens op het vasteland en Glass House Mountains, te bekijken.

Op Moreton Island vind je veel wandelpaden, van eenvoudige korte wandelingetjes tot trektochten van een halve dag. De omgeving van het eiland en de leefomgevingen van de wilde dieren kun je het beste te voet ontdekken.

Het 125 kilometer lange Moreton Bay Marine Park strekt zich langs de kust uit van de Gold Coast tot Caloundra. Het park is internationaal erkend als RAMSAR-wetland en is van vitaal belang voor trekvogels. Er zijn meer dan 180 verschillende geregistreerde vogelsoorten op Moreton Island. Maak een ecologische boottocht en misschien zie je wel wilde doejoengs en schildpadden.

Tangalooma is ongeveer een uur reizen van Brisbane. Je kunt het bezoeken tijdens een dagcruise, met de auto de veerboot nemen of geheel in stijl per helikopter arriveren.

Meer tips voor Australië