Townsville, Queensland

Townsville, Mid Tropics, QLD. © Tourism Queensland & Chris McLennan

Townsville, Queensland

Townsville is de grootste stad van North Queensland en is een van de poorten naar de Great Barrier Reef. In Townsville en omstreken vind je een aantal spectaculaire natuurlijke landschappen en attracties, zoals nationale parken die op de werelderfgoedlijst staan, en historische goudzoekerstadjes. Bovendien schijnt de zon er meer dan 320 dagen per jaar.

De Bindal en de Wulgurukaba zijn de Aboriginals die de regio oorspronkelijk bewoonden en beheerden. Tijdens zijn eerste reis naar Australië in 1770 voer James Cook langs de streek waar nu Townsville ligt, en gaf hij het nabijgelegen Cape Cleveland, Cleveland Bay en Magnetic Island hun naam.

De rode granieten monoliet Castle Hill is de grootste blikvanger in het stadscentrum. Wandel naar de top voor een uitzicht over de stad en de omringende eilanden. Ross River stroomt door de stad en wordt door de plaatselijke bevolking vaak gebruikt om te waterskiën, vissen en kajakken. Geniet in Townsville van een ontspannende wandeling over The Strand, de promenade aan het water die een prachtig uitzicht biedt over de Coral Sea. Het Riverway-complex biedt nog meer recreatieve faciliteiten voor alle leeftijden.

Bezoek Reef HQ, 's werelds grootste levende koraalrifaquarium en het educatiecentrum van de Great Barrier Reef Marine Park Authority. Hier vind je duizenden vissen en koralen, en het eerste gespecialiseerde schildpaddenhospitaal van North Queensland. In het Museum of Tropical Queensland kun je de restanten van het gezonken Britse oorlogsschip HMS Pandora bekijken.

Ontdek de verhalen en bekijk originele kunstwerken van de Bindal en de Wulgurukaba in het Townsville Aboriginal and Torres Strait Islander Cultural Centre.

De Townsville Botanic Gardens bestaan uit drie afzonderlijke tuinen: The Palmetum, Anderson Gardens in Mundingburra en Queens Gardens in North Ward. The Palmetum bezit een van de grootste collecties palmbomen ter wereld. Op de Ross River Bikeway kun je je per fiets verplaatsen tussen de tuinen en de rivier.

Scubaduikers mogen de SS Yongala niet missen, want dit is een van de grootste scheepswrakken ter wereld. Visliefhebbers kunnen terecht in Burdekin, een uur rijden ten zuiden van Townsville. Hier kun je in de rivieren en de riviermonden vissen naar barramundi en rivierkreeften. Burdekin staat ook bekend als de suikerhoofdstad van Australië.
De twee populaire stadjes Ayr en Home Hill zijn met elkaar verbonden door de Burdekin Bridge.

Townsville is een belangrijke doorgang naar de centrale regio van de Great Barrier Reef, de Wet Tropics en de Queensland Outback.

Aai een koala, houd een wombat vast en wandel tussen de kangoeroes en wallaby's in Billabong Sanctuary. Beproef je geluk als goudzoeker in de outbackstad Charters Towers.

Magnetic Island is per veerboot vanaf Townsville binnen twintig minuten te bereiken. Vlieg per helikopter snel naar Orpheus Island, een continentaal eiland dat één groot nationaal park is. Hinchinbrook Island behoort tot de Wet Tropics World Heritage Area en is het grootste Australische nationale eilandpark. Hier vind je ook de Thorsborne Trail, een 32 kilometer lang wandelpad door de adembenemende wildernis.

Ongeveer 90 kilometer ten noorden van Townsville ligt het Paluma Range National Park. Het park is omzoomd door regenwouden en biedt prachtige plekjes om te relaxen, kamperen en wandelen. Ook kun je er vogels, vlinders en andere inheemse dieren spotten.

Townsville ligt ongeveer 350 kilometer ten zuiden van Cairns en 1350 kilometer ten noorden van Brisbane.

Meer tips voor Australië