De aquacultuurroute van South Australia

Oesters. © Tourism Australia

De aquacultuurroute van South Australia

Volg de oesters, garnalen, kammossels en vissen rond de ongerepte wateren van Eyre Peninsula. Rijd er zelf heen of boek een begeleide boottocht voor een bezoek aan aquacultuurbedrijven, vissersboten en oude vissershavens. Kijk waar de bedreigde murray cod (soort kabeljauw) in Whyalla worden geteeld en proef de verse oesters in Cowell. Zwem met tonijn in Port Lincoln en speur naar dolfijnen nabij de oesterkwekerij van Coffin Bay. Zoek je eigen verse kreeft uit in Elliston en geniet van versgevangen wijting, zeeoren en 'blue swimmer crabs' in Streaky Bay en Ceduna. Zwem en surf onderweg vanaf de lange witte stranden, overnacht in stille stadjes aan de zee, wandel over de ruige rotsen en ontdek fantastische duikplaatsen.

Whyalla ligt op vier uur rijden van Adelaide en nog verder van Murray River. Maar juist hier gedijt de bedreigde murray cod in een aquacultuurbedrijf. Hier kun je ze naast de tropische barramundi zien zwemmen en je kunt er meer horen over hun eiwitrijke dieet en welke milieufactoren een bedreiging voor deze soort vormen. Vis vanaf de pier van Whyalla of vang ’s zomers bij laagwater krabben. In de nabijgelegen Fitzgerald Bay kun je op de ongerepte stranden wandelen en yellowtail kingfish (soort grote makreel) zien.

Stop in Cowell om te genieten van verse oesters met een glas wijn bij de oesterkwekerij. Rijd langs de spectaculaire oostkust naar Port Lincoln, waar je kunt zien hoe de oesters, mosselen, King George-wijting, garnalen en kreeften in de plaatselijke visfabriek worden verwerkt. Bestel hier een echte visserspicknickmand of maak van nabij kennis met de blauwvintonijn tijdens een boottocht rondom Boston Bay. Voer deze kostbare vissen met je hand of zwem ermee of bewonder ze in de onderwater observatieplaats. Een tonijngooiwedstrijd en een zeevruchtenbanket zijn slechts enkele evenementen die tijdens het Tunarama Festival in januari in Lincoln plaatsvinden.

Ten noorden hiervan ligt het stille vissersdorpje Coffin Bay, waar de lekkerste oesters van het land uit de schelpen worden gehaald. Vaar langs de dolfijnen en zeehonden naar de plaatselijke oesterkwekerij of geniet van de mooie omgeving op de Oyster Walk. Ga naar Elliston aan de westkust van Eyre Peninsula, dat om zijn kreeft bekendstaat en waar je dus je eigen kreeft uit het aquarium kunt kiezen. Rijd langs Venus Bay en pauzeer in Needle Eye Lookout voor het uitzicht over de spectaculaire rotskust. Duik met dolfijnen of zwem met nieuwsgierige zeeleeuwen in Baird Bay. Meer naar het westen in Point Labatt kun je naar de spelende zeeleeuwen kijken.

Ga bij een oesterstalletje zeevruchten proeven uit de wateren rondom de Great Australian Bight in Streaky Bay, waar je de green-lipped abalone (soort zeeoor) vindt. Verderop langs de kust ligt Smoky Bay, waar je oesters uit de Stille Oceaan kunt eten tijdens een rondleiding door de kwekerij. Rijd vervolgens naar Ceduna met zijn dromerig witte stranden en een bloeiende visindustrie. Leer meer over de soorten die hier gekweekt worden tijdens een diner met verse zeevruchten. Gooi je hengel in je 4x4 en rijd naar Davenport Creek, waar je ook kunt surfen, bodyboarden en waterskiën. Of blijf langs de kust rijden naar Cactus Beach, waar je op golven van wereldklasse kunt surfen of vissen.

Van de kleine bedrijfjes aan zee tot aan supergrote viskwekerijen: als je alle elementen van de visindustrie nader wilt leren kennen, dan is Eyre Peninsula de plek bij uitstek. En bovendien is dit zeevisavontuur ook een klassieke zomervakantie met ontspannen stadjes, witte stranden en een schone oceaan met een dreunende branding.

Meer Australische ideeën