Woestijnavontuur in South Australia

Woestijnavontuur in South Australia

Wat dacht je van een uitdaging deze winter? Rijden in een 4x4 door het Zuid-Australische deel van de enorme, tijdloze Simpson Desert is misschien net wat je nodig hebt. Rijd van Adelaide over de Stuart Highway en volg dan de Oodnadatta Track naar het kleine Oodnadatta. Vanaf het Northern Territory rijd je met een 4x4 naar Mt Dare of Poeppel Corner, ook een toegangspunt vanaf Queensland. Welke route je ook kiest, je hebt een 4x4 nodig, een pas voor de woestijnparken en een flinke hoeveelheid eten en drinken. Ontspan in de natuurlijke artesische bronnen in het Witjira National Park. Ontdek de met zoutkorsten bedekte meren in de Simpson Desert Regional Reserve. Bekijk de Lone Gum in het Simpson Desert Conservation Park. Een reis door de Simpson Desert is iets voor echte Survivors. Je kunt dit niet in de zomer doen, vanwege de gevaarlijk hoge temperaturen, en je moet een gedegen planning maken. Maar de beloning is net zo groot als de woestijn zelf.

We raden je aan de woestijn van west naar oost over te steken; Witjira National Park op de westelijke rand is dan ook een goed uitgangspunt. Zwem of ontspan je in de warme, therapeutische wateren van Dalhousie Springs, waar meer dan 70 sprongen rechtstreeks van het Great Artesian Basin afhankelijk zijn. Net als Ernest Giles, in 1894 de eerste Europeaan hier, zul je deze enorme, verwarmde billabong in de natuurlijke omgeving zeker kunnen waarderen. Zit stil en bekijk de scholen vissen die om je heen dartelen. Loop om de hoofdbron heen langs riet, bies en paperbark-bomen. Op de nabijgelegen populaire kampeerplaats zet je je tent op onder dadelpalmen die hier door de Afghaanse kameeldrijvers zijn geplant. Of kampeer in Purni Bore, waar het overtollige regenwater een wetland vol vogels heeft gecreëerd, en die door een gestage stroom kamelen, dingo's en konijnen wordt bezocht. Verken de ruïnes van Dalhousie Homestead en vergeet vooral niet de verlaten oliebron in Macumba te bezoeken.

Van hieruit rijd je over de French Line of de met klei bedekte Rig Road naar het Simpson Desert Conservation Park, hét centrum van de woestijn. Volg Rig Road naar de Lone Gum, een solitaire Coolababoom die blijft groeien ook al is de dichtstbijzijnde waterstroom honderden kilometer verwijderd. Loop over het driestatenpunt bij Poeppel Corner. Bezoek de twee heuvels met platte top in Approdinna Attora Knolls, eens de hoogste duintoppen in de omgeving. Geniet van het schilderachtige uitzicht over het Simpson-landschap: torenhoge zandduinen, Australische graslanden, gidgee-bossen en brutale uitbarstingen van wilde bloemen na een regenbui.

De vreemde landschappen zetten zich voort in de Simpson Desert Regional Reserve, een gebied van meer dan twee miljoen hectare met het droogste land van Australië. Bekijk de witte, met zoutkorsten bedekte playa-meren en rode zandduinen, die zich in sierlijke, symmetrische lijnen langs de horizon uitstrekken. Verbaas je over de vastberaden wezens die in de Australische graslanden leven. Je vindt er eyereaanse graswinterkoningen, zebravinken, Australische trappen, huppelende muizen en buidelmollen en meer dan 150 soorten vogels.

Voor hulp bij het plannen van een veilig avontuur met minimale gevolgen voor het milieu, neem je contact op met de South Australian Department for Environment and Natural Resources. Of laat iemand anders je reis organiseren en sluit je aan bij een 4x4-tocht vanuit Adelaide of Port Augusta. Je kunt de auto zelfs helemaal verlaten en de ontzagwekkende Simpson Desert op een rondvlucht vanuit William Creek bekijken. Creëer je eigen ervaring, maar bereid je voor op een waar winteravontuur.

Meer Australische ideeën