De lenteshow op Kangaroo Island

Seal Bay Conservation Park, Kangaroo Island, SA.

De lenteshow op Kangaroo Island

Van wilde dieren tot wilde bloemen, van september tot november... Kangaroo Island biedt een lenteshow vol actie. En het mooie is dat je het allemaal vanaf de beste plaatsen kunt bekijken als je een van de vele wandelroutes volgt. Speur naar dolfijnen vanaf Cape Borda en trekvogels in het Cape Gantheaume Conservation Park. Maak een wandeling langs de kleurrijke wilde bloemen bij Hanson Bay. Bekijk de waadvogels die net uit Siberië zijn aangekomen en de jonge kangoeroes die net uit de buidel van hun moeder zijn geklommen. Maak nader kennis met het vogelbekdier, dat hier zijn hol graaft, en de bedreigde Cape Barren-gans. Dankzij de zonnige dagen en actieve wilde dieren is het een uitstekende tijd om de geheimen van Kangaroo Island te ontdekken.

Wandelen is een uitstekende manier om kennis te maken met de inheemse dieren en de schilderachtige omgeving van Kangaroo Island. Begin met de korte Clifftop Hike bij Cape Borda in de noordwestelijke hoek van het eiland. Speur naar hoogvliegende zeearenden, speelse dolfijnen en walvissen tijdens hun jaarlijkse migratie. Daarna kun je een rondleiding volgen in het historische Cape Borda Lightstation en het pad volgen waarover de vuurtorenwachters van voorraden werden voorzien. In Flinders Chase National Park kun je genieten van zowel het spectaculaire uitzicht op de kust als van de Cape du Couedic Hike. Of wandel naar Admirals Arch, waar je honderden makke kangoeroes en duizenden Nieuw Zeelandse pelsrobben op de rotsen kunt zien. Volg de Platypus Waterholes Walk naar Rocky River, waar in het voorjaar de Cape Barren -ganzen broeden in het inheemse irisgras en de vogelbekdieren in tot wel 20 meter lange gangen nesten.

Voor het echte wandelwerk kun je de Hanson Bay Hike volgen naar het Kelly Hill Conservation Park aan de zuidkust. Loop stilletjes langs de kangoeroes en wallaby’s als zij hun jongen voeden die net uit de buidel komen. Hier leven buidelratten, varanen, vogelbekdieren en buideldassen tussen de pink gum- en mallee-bomen, kustheideplanten, zoetwaterlagunes en oude duinen. In het Cape Gantheaume Conservation Park kom je via de Curley Creek Hike langs de Murray Lagoon, waar tegen het einde van de winter en vroeg in de lente waadvogels uit Siberië komen aanvliegen. Je vindt er ook steltkluten, zwanen en eenden.

Welk pad je ook volgt, overal zie je de wilde bloemen die Kangaroo Island van einde augustus tot half oktober in een waar bloemenparadijs omtoveren. Van de meer dan 100 bloemensoorten die er groeien, komen er 40 alleen op dit eiland voor. Australische acacia’s, bottlebrushes (lampenpoetsers), kleine wilde bloemen, en inheemse orchideeën fleuren de kustheide op met hun witte, oranje, gele, roze en blauwe kleuren. Vraag de plaatselijke bevolking naar de kleurrijke bijnamen van deze bloemen zoals 'Jam Tart Bush' (‘Jamtaartbosje’) en 'Egg and Bacon' (‘Spek-met-eieren’). In deze tijd produceert de eucalyptus de meeste olie: 30 liter olie per ton bladeren. Sommige van de producten kun je bij een distilleerderij in Kingscote kopen.

De beroemdste attracties van Kangaroo Island mag je natuurlijk niet missen: Ga naar Penneshaw waar je kleine pinguïns hun nachtelijke tochten kunt zien maken nadat ze in de Zuidelijke Oceaan zijn gaan fourageren. Of bekijk de kolonie Australische zeeleeuwen op het strand van Seal Bay. Maak kennis met de wallaby's, brush-tailed opossums en kangoeroes tijdens een nachtwandeling langs de American River. Knuffel met koala’s, laat de prachtlori's uit je hand eten, houd een buidelrat vast of laat een slang om je heen slingeren in Stokes Bay. Duik samen met de leafy sea-dragons, blue devils, en harlequins vanuit Emu Bay of Stokes Bay op het noorden van het eiland.

Het is lente en de spectaculaire show van wilde dieren en bloemen op Kangaroo Island mag je beslist niet missen.

Meer Australische ideeën