Bass Strait Escape

Palana Beach, Flinders Island, TAS. © Tourism Tasmania & Steve Lovegrove

Bass Strait Escape

Ruil de stress van het vasteland in voor schone lucht, lege stranden, historische scheepswrakken en een rijke fauna op Flinders Island en King Island van Tasmanië.
Moet je er nodig eens uit? Tasmanië is al rustiger dan het vasteland van Australië en op de eilanden in de Bass Strait kun je nog een tandje terugschakelen.

Sinds de laatste ijstijd, toen het eiland deel uitmaakte van een landbrug die Tasmanië met het Australische vasteland verbond, is de geologie van Flinders Island vrijwel onveranderd gebleven. Pas in 1773, 12.000 jaar later, ontdekte Tobias Furneaux Flinders en de 51 eilanden daar in de buurt. In een zeer dichte mist was hij afgedwaald van de Endeavour en toen ontdekte hij iets heel bijzonders.

Vandaag zul je dit juweeltje van een eiland, van 64 kilometer bij 29 kilometer, helemaal zelf gaan ontdekken. Let op de roze en grijze granieten rotsen van Mount Strzelecki en Mount Killiecrankie en de beekjes, zandduinen en de rustige, groene landbouwvelden. Vlieg er heen vanuit Launceston of pak de veerboot in Bridport. Als je vanuit Victoria komt, kun je in Moorabbin het vliegtuig pakken of de boot in Port Welshpool.

Er wonen slechts 900 mensen op Flinders Island en je ziet ze nauwelijks. Wat je waarschijnlijk wel te zien krijgt, zijn de dieren en de vogels: de wallaby's en de wombats, de kleine winterkoning en de gigantische zwervende albatros. Maak een wandeling naar de lagunes en inhammen in het oosten, waar duizenden trekvogels uitrusten van hun lange tocht naar het zuidelijk poolgebied. In de zee kun je duiken op gigantische krabben en kreeften en speuren naar zeehonden, dolfijnen en de walvissen die hier langs komen.

Bass en Flinders hebben Flinders Island per boot en te voet in 1798 en 1799 verkend, en nog steeds is een ouderwetse wandeltocht de beste manier om de plek te leren kennen. Klim naar de top van Mount Strzelecki in het Strzelecki National Park. Loop langs de lange ongerepte stranden die bezaaid zijn met zwerfkeien die met oranje mos zijn bedekt, en ga op jacht naar de topaas die de Killiecrankie-diamant wordt genoemd. Echte ontdekkingsreizigers gaan altijd met een schat naar huis.

Neem de stadjes Whitemark en Lady Barron of de gehuchtjes Emita en Killiecrankie als uitgangsbasis. Logeer in huisjes aan het strand, vriendelijke pubs en pensions of verwen jezelf met een health spa. Na de rantsoenering en bonkende galeischepen zouden Captain Cook en zijn bemanning beslist van een voedzame organische maaltijd en een ontspannende massage hebben kunnen genieten.

Voor ouderwets ontspannen is King Island dé plek. Het bevindt zich 80 kilometer ten noordoosten van Tasmanië, waar vaak onstuimige westenwinden waaien, die de Roaring Forties worden genoemd. Hoe meer je van de zuivere stimulerende lucht inademt, des te ontspannen raak je.

Het eiland, dat in 1797 werd ontdekt, was ooit bekend om zijn overvloed aan zeehonden, maar deze zijn vrijwel allemaal uitgeroeid. De regenval, de weelderige weiden en de metalen afzettingen hebben hoopvolle boeren, mijnwerkers, en andere pioniers getrokken. Tegenwoordig zijn het de lege stranden, riffen op zee, vuurtoren, scheepswrakken, zeevruchten en de zuivel die de toeristen naar de trotse gemeenschap van 1000 personen trekt.

Neem een duik in de maritieme geschiedenis van het eiland met meer dan 70 plekken waar scheepswrakken liggen. Ga vissen en kijken naar de plaatselijke kreeftenvissers en duikers naar zeeoren (soort schelpdier) die hun rijke vangst het strand opslepen. Bezoek de beroemde King Island Dairies, waar je de lekkerste volle room en heerlijke brie kunt proeven, terwijl je meer te weten komt over handgemaakte kaas en de geschiedenis ervan.

Bezoek het Lavinia Nature Reserve en speur naar wallaby's, schuwe vogelbekdieren en vogels die uiteenlopen van de orange bellied parrot (soort parkieten) tot grote zeearenden. En van de schat aan wilde dieren geniet je vast nog meer dan een botanicus uit de 18e eeuw. Ga daarna naar Currie, het commerciële centrum bij de haven van het eiland. Kijk naar de schepen die de haven binnenlopen, terwijl je geniet van de sappige, versgevangen vis. Het leven op een praktisch onbewoond eiland was nog nooit zo ontspannen.

Meer Australische ideeën