Maak kennis met de wildernis van Cradle Mountain

Cradle Mountain, Cradle Mountain Lake St Clair National Park, TAS. © Tourism Tasmania & Geoff Murray

Maak kennis met de wildernis van Cradle Mountain

Inspiratie...die vind je volop in de prehistorische wildernis van het enorme Cradle Mountain-Lake St Clair National Park.
Je voelt je miljoenen kilometers verwijderd van de moderne wereld zodra je de grillige basalten pieken van de Cradle Mountain ziet tegenover het spiegelende water van Dove Lake. Het is een wildernis die reizigers naar Cradle Mountain-Lake St Clair National Park trekt dat in de World Heritage-lijst is opgenomen.

Het park, dat tijdens laatste ijstijd door het landijs is gevormd, heeft een vegetatie die je nergens anders op het vasteland van Australië tegenkomt. Maak een wandeling rond het stille spiegelende Dove Lake, langs watervallen en de myrtle-beuk en pencil pine van het Ballroom Forest. Of ga één tot vijf uur wandelen op een van de populaire wandelroutes zoals Hanson’s Peak, Twisted Lakes, Lake Rodway en Lake Lila.

De allerbekendste wandeling is natuurlijk de zes dagen durende Overland Track naar Lake St Clair. Deze wandeltocht is een echte uitdaging en een uitstekende manier om helemaal op te gaan in de majestueuze, snel veranderende omgeving. Omdat vanwege het milieu het aantal wandelaars beperkt is, moet je vooruitboeken bij de Tasmania Parks Wildlife Service. Voor je planning is het goed om te weten dat je de wandeling niet moet ondernemen in de wintermaanden (juni, juli en augustus) omdat je dan ingesneeuwd kunt raken. In april kun je de deciduous beech (een beukensoort) spectaculair van kleur zien veranderen.

De wandeltocht begint in het Waldheim Chalet in Cradle Valley. Daar kun je bij de ingang de wallaby's en wombats in het gras zien eten. Wandel via de vlakten met button gras en de met kruiden begroeide weiden naar de top van Cradle Mountain. Vanaf de top op 1545 meter hoogte kijk je uit over de Dove en Crater Lakes, het Crater Lake en zie je zo’n 80 kilometer aan valleien, vlakten, heiden en bossen. Het was dit uitzicht dat de in Oostenrijk geboren Gustav Weindorfer inspireerde tot een campagne om van het gebied een 'nationaal park voor alle mensen uit alle tijden' te maken. Dat was in 1912. In 1982 werd het park in de World Heritage-lijst opgenomen.

Als je door het ruige hoogland naar beneden loopt, begrijp je pas goed wat Gustav zo inspireerde. Het is een zeldzame, gevarieerde wildernis en je bent hier meestal helemaal alleen. De enige passanten zijn wandelaars, wallaby’s, nieuwsgierige buidelratten en de verlegen, nachtwombat. Na een paar dagen op deze route behoren de machtsspelletjes op kantoor en de files echt tot een andere wereld. Slapen doe je in hutten, waaronder de goed uitgeruste Pelion Hut halverwege de tocht, en Du Cane, waar destijds trapper Paddy Hartnett en zijn vrouw woonden. Laat in de lente en in de zomer is het Leatherwood-bos hier bezaaid met grote witte bloemen.

Beklim Mt Ossa, de hoogste berg van Tasmanië en breng een bezoek aan de sprookjesachtige D'Alton, Fergusson en Hartnett-watervallen. Verken de magische wouden met maagdenpalmen en maak kennis met een meer dan 60 miljoen jaar oude beukensoort. Je reis eindigt met een boottocht op Lake St Clair, het diepste meer van Tasmanië, en een wandeling langs meren en rivieren op de hoogvlakte. Zelfs zwemmen is een optie, als het ijskoude water geen probleem voor je is.

Maar je voelt je springlevend, of je nou wel of niet in het water bent gedoken. En trouwens, als je terugkeert naar het moderne leven, houd je voor altijd een stukje van die heel speciale Tasmaanse rust bij je.

Meer Australische ideeën