De bloeiende tuinen van Tasmanië

Culzean Gardens, Westbury TAS. © Tourism Tasmania & John de la Roche

De bloeiende tuinen van Tasmanië

Ga naar Tasmanië tussen september en november, wanneer de bloeiende tuinen prachtig harmoniëren met de adembenemend fraaie omgeving en historische attracties. Geniet van tientallen cultivars en honderden tulpen tijdens het Hobart Spring Community Festival en bekijk de siertuinen in Huonville en Richmond. Bewonder de iepen en eiken die op de Port Arthur Historic Site zijn geplant door gevangenen. Volg de narcissenroute in de Launceston’s Cataract Gorge en bezoek de prachtige tuinen in het noordoosten van Tasmanië. Neem deel aan de tulpenfeesten in Wynyard en laat je verbazen door de spectaculair bloeiende tulpen van Table Cape. 

Begin je tocht langs de bloemen tijdens het Spring Community Festival, dat tijdens een weekend in oktober in de Royal Tasmanian Botanical Gardens van Hobart wordt gehouden. Hier wordt volop eer betoond aan de lente en de culturele diversiteit van Tasmanië. Behalve de bonte zee aan tulpen is er ook een multicultureel feest met eten, dans en muziek. Geniet van de lentegeuren en het 'smorgasbord' van gerechten. Daarna kun je een rondwandeling maken door de prachtige parken en thematische tuinen of aan een werkgroep over tuinieren deelnemen die door een plaatselijke tuinexpert wordt gegeven.

Volg de bloesemgeur en rijd naar het zuiden, naar Huonville, aan de vredige Huon River. Meer dan de helft van de appels van Tasmanië worden hier geteeld, en daarnaast abrikozen, pruimen, kersen en peren. Rijd door de uitbundig bloeiende boomgaarden, bewonder de majestueuze privétuinen en geniet van een lekkere lunch aan de Huon River. Meer noordelijk, in het historische Richmond, kun je met een gids door de tuinen wandelen, voordat je over de oudste brug van Australië loopt en de cel in haar oudste gevangenis bekijkt.

Misschien dat je Port Arthur meer in verband brengt met dwangarbeiders en zweepslagen dan met bloemen, maar de belangrijkste attracties zijn tegenwoordig eigenlijk de tuinen en parken. Heel wat van de oude bakstenen gebouwen zijn verdwenen, maar de door dwangarbeiders geplante eiken, iepen en coniferen staan er nog steeds. Maak een wandeling door de keurig geordende Government Gardens, en wandel door de gereconstrueerde tuin van de commandant, de Commandant's Garden, uit ca. 1850. Ook de 20e eeuwse bloemen- en groentetuin van het Trentham Cottage is een bezoek waard. Je eigen stukje geschiedenis kun je kopen in de zaadkwekerij waar tussen november en januari zaden van 19e eeuwse planten worden aangeboden. Na Port Arthur ga je naar het nabije Highcroft, waar je door grote velden met bloeiende pioenen kunt wandelen.
 
De lentebloesems zijn ook aan de andere kant van het eiland te bewonderen. En nog meer tuingenot vind je in en rond Launceston in het noordwesten van de staat. Launceston biedt niet alleen de Cataract Gorge, een wildernis in de stad, maar ook tuinen uit 1896, waar je langs de narcissen kunt wandelen, picknickplekjes, een muziekpaviljoen, een wandelroute over hoge rotsen en gigantische exotische bomen.
 
Naar het noordoosten vinden tuinliefhebbers een prachtige route langs open tuinen van Scottsdale naar Branxholm. Maak een bushwandeling, loop eens een gespecialiseerde kwekerij binnen, bekijk knusse rozentuinen en weelderige parkachtige plattelandstuinen. Dichtbij, in Nabowla, vind je 's werelds grootste en oudste lavendelplantage en in de rozentuin in Longford kun je maar liefst 4.000 rozen bewonderen.

Prachtige tulpen vind je in Wynyard dat ten noordwesten van Launceston ligt. Het Bloomin’ Tulips-festival, dat van eind september tot begin oktober wordt gehouden, biedt drie weken vermaak rondom een bloementhema. Ga naar de rododendrontuinen kijken en ’s nachts naar het schitterende vuurwerk boven de Inglis River, maar voordat de zon ondergaat ga je eerst nog even genieten van een Tulips at Twilight cocktailparty. In het nabije Table Cape zijn de tulpen in de lente de absolute eregasten. Bezoek in Railton tuinen met in figuren gesnoeide bomen en struiken en verdwaal in het heggendoolhof bij Sheffield.

Van het noorden tot het zuiden van het eiland: je gaat vast en zeker houden van de manier waarop de bloeiende lentetuinen van Tasmanië extra kleur brengen in een toch al verstommend mooie omgeving.

Meer Australische ideeën