De kalmerende Liffey Falls in Tasmanië

De kalmerende Liffey Falls in Tasmanië

Maak je klaar voor totale rust in Liffey Falls, vredig geborgen  in Great Western Tiers in Tasmania, op ongeveer een uur rijden van Launceston en 90 minuten van Devonport. Er zijn niet veel plaatsen waar het zo vredig en rustig is als hier, in het in de World Heritage-lijst opgenomen regenwoud waar je de vogels hoort zingen en de watervallen over het zandsteen hoort kletteren. Volg het betoverende natuurpad naar Liffey Falls of geniet van een ontspannende namiddag in het met koningsvarens omzoomde picknickgebied. In de nabijheid ontdek je het grappige dorpje Deloraine, waar ze dol op het ambachtelijke zijn, en de kalksteengrotten van Mole Creek Karst National Park.

Als onderdeel van het World Heritage-gebied van Tasmania is Liffey Falls State Reserve gemakkelijk bereikbaar vanaf Launceston en Devonport, op zowat twee en een half uur rijden van Hobart. Inwoners van Tasmania en toeristen komen hier naartoe om te picknicken en door het drassige eucalyptuswoud tot aan de rand van Liffey Falls te wandelen. Het is de laatste en spectaculairste van de vier watervallen die vanaf de Great Western Tiers omlaag denderen, met hier en daar uitstekende zandstenen platforms tussen het water dat zijn weg zoekt naar de Liffey River. De 40 minuten durende wandeling naar Liffey Falls loopt over een goed geplaveid pad met heel wat uitkijkplatforms waar je mooie foto's van de eerste watervallen kunt maken.

De Gulf Road Walk is een langer, rustiger pad dat langs de watervallen naar de Gulf Road Picnic Area, vroeger een houthakkerskamp, loopt. Je hebt zo’n twee tot drie uur nodig om de volledige route af te leggen . De route biedt schitterende panorama’s over Drys Bluff, de hoogste piek van de Great Western Tiers. Je kunt ook kiezen voor het Liffey River Track. Dit is een wandeling van 90 minuten die start in de Great Western Tiers en dan langs de Lake Highway verder stroomafwaarts naar het Liffey Picnic Area loopt.

Minder sportieve mensen kunnen gewoon van de lunch genieten in het halfbeschaduwde zonlicht van de Liffey Picnic Area, nabij de ingang van het park en het parkeerterrein. Er zijn overdekte picknickplaatsen met gasbarbecues, afgeschermd door grote koningsvarens en eucalyptusbomen zoals gagel, sassafrassbomen en leerbomen. En dan is er ook nog de Big Tree Stroll, een boardwalk rond de stam van een enorme eucalyptusboom.

Het reservaat heeft een schat aan flora en fauna, variërend van vogels tot vleermuizen en buidelmarters. Ga op zoek naar roze roodborstjes, groene parkieten en kleurrijke winterkoninkjes in het regenwoud en speur in en rond de heldere wateren van de Liffey River naar gigantische rivierkreeften en het verlegen vogelbekdier. Misschien zie je de Tasmaanse duivels, vogelbekdieren, buidelmarters en wallaby’s wel wanneer ze bij het vallen van de avond op zoek gaan naar voedsel.

Op de terugreis van Liffey Falls moet je absoluut even stoppen in het charmante rivierdorpje Deloraine, dat op de werelderfgoedlijst is opgenomen. In november is de schitterend gerestaureerde Georgiaanse en Victoriaanse architectuur van het dorp het decor van een van de grootste ambachtsmarkten van Australië. Ga op zoek naar antiek, ontmoet Tasmaanse duivels in het wildpark en zwerf tussen de boerderijen en bedrijfjes die honing, kaas, bessen en zalm verkopen. Een andere attractie in de buurt is Mole Creek Karst National Park, waar je door de spectaculaire kalkstenen grotten kunt lopen, gloeiwormpjes kunt bekijken en ondergrondse rivieren en spelonken kunt ontdekken.

In en rond Liffey Falls en de kalme natuur in de onmiddellijke omgeving is zoveel te ontdekken!

Meer Australische ideeën