Op stap door de wildernis van Tasmanië

Seaton Cove, Bay of Fires Conservation Area, TAS. © Tourism Tasmania

Op stap door de wildernis van Tasmania

Of je nu een rustige wandeling zoekt of juist het grote avontuur: de wildernis van Tasmanië ontdek je het beste te voet.
Als je maar lang genoeg je neus achterna loopt, kun je makkelijk vergeten waar je bent vertrokken. Daarbij helpt het als je door zo’n beroemde oeroude wildernis trekt die een ander mens van je maakt en waardoor Tasmanië zo gewild is bij wandelaars. Bijna de helft van deze kleine, schilderachtige staat is beschermd gebied en ligt in nationale parken en reservaten. En 20 % daarvan staat op de World Heritage-lijst. De 17 nationale parken worden doorkruist door duizenden kilometers wandelroutes, variërend van ‘alleen voor waaghalzen’ tot romantisch. Lang of kort, kalm of reusachtig, hier vind je enkele heerlijke Tasmaanse wandelroutes die je helemaal uit de sleur van alledag halen.

Vanuit Hobart
Vanuit Hobart is het 20 minuten naar de ruige Mount Wellington waar je op de drie tot vier uur durende Organ Pipes Walk kennis maakt met de hoge dolomietrotsen die hun naam aan deze route hebben verleend. Oostelijk van Hobart, op het nabijgelegen Bruny Island, kun je de kustroute naar Penguin Island volgen die in Adventure Bay begint. Of je kunt de houten trappen beklimmen naar Neck Lookout voor het prachtige uitzicht over de zee. Je begrijpt meteen waarom Baz Lurhmann deze plek heeft aanbevolen. Het Tasman National Park bevindt zich verderop aan de kust. Daar kun je dagen doorbrengen met het bekijken van de geplooide zeekliffen en de gigantische rotsen. Ga, als je maar een dag hebt, een uur wandelen over het rotspad naar Waterfall Bay. Of maak een trektocht van drie tot vier uur naar het schilderachtige en afgelegen Bivouac of Fortescue Bay. Het enorme South West National Park ligt ten westen van Hobart. Maak een dagwandeling naar het diepe, door het landijs gevormde Lake Judd of laat zien wat je waard bent door de Port Davey Track van 70 km of de South Coast Track van 85 km naar het afgelegen Melaleuca te volgen. Hiervandaan moet je je per schip of vliegtuig laten ophalen of je moet de hele afstand weer terugwandelen!

Langs de East Coast
De beste manier om helemaal op te gaan in de ongehoorde schoonheid van de Tasmaanse oostkust is te voet. Ga vanuit Hobart in oostelijke richting naar Triabunna, waar je de veerboot naar Maria Island kunt nemen. Het is een prachtige omgeving voor een rustige wandeling door de bush, ver weg van auto’s of winkels. Doe het rustig aan vanuit Fossil Cliffs of ga de uitdaging aan tijdens een vier uur durende trektocht langs de rotsen. Terug op het vasteland loop je in noordelijke richting naar Coles Bay. Hiervandaan is het een korte wandeling naar het Hazards Freycinet National Park. Het is weliswaar een steile route, maar je wordt beloond met het adembenemend mooie uitzicht bij Wineglass Bay. Breng vijf minuten of vijf uur door wandelend langs de Friendly Beaches of maak een tocht rondom de Hazard Mountains naar Hazards Beach op het dertig kilometer lange Freycinet Peninsula Circuit. Verder in het Douglas-Apsley National Park kun je routes van uiteenlopende lengtes nemen langs rivieren, watervallen, eucalyptussen en pijnbomen en door het regenwoud. Vanuit St Marys kun je naar de top van St Patrick’s Head klimmen of naar de beter toegankelijke top van South Sister Peak. De volgende pleisterplaats is St Helens: de toegang tot de Bay of Fires. Hiervandaan kun je een tweedaagse trektocht langs verlaten stranden, composthopen van de Aboriginals en grote, met mos bedekte zwerfkeien maken. Kampeer ’s nachts in de zandduinen en bezoek het Eddystone Lighhouse voordat je aankomt bij een afgelegen eco-verblijf met uitzicht op de oceaan. Nu je bijna in Launceston bent, heb je je rust wel verdiend.

Vanuit Launceston en North West
Vanuit Launceston is het maar een kattensprong naar het wandelparadijs Cradle-Mountain-Lake St Clair National Park. Volg de Enchanted Walk van 20 minuten langs het magische oude regenwoud of trek twee uur uit voor een wandeling rond Dove Lake naar Cradle Mountain. Maak een trektocht van acht uur naar de Cradle Mountain en terug of kies de zesdaagse Overland Track. Dit is een trektocht door het dolorietgebergte en langs watervallen helemaal zuidwaarts naar Lake St Clair, het diepste natuurlijke meer van Australië. Verder naar het zuiden in het Franklin-Gordon Wild Rivers National Park is het slechts een korte wandeling heen en terug naar Donaghys Lookout en een wandeling van een aantal dagen naar Lake Tahune, onder de Frenchmans Cap, die zeer de moeite waard is. Vanuit het nabijgelegen Queenstown vind je de overblijfselen van het stadje Pillinger temidden van een weelderig bos van varenbomen aan het einde van een oude spoorweg.


Wil je dolgraag de wildernis in en er helemaal uit zijn? Dan wacht Tasmanië met al zijn ruige natuurschoon op je.

Meer Australische ideeën