De wilde westkust van Tasmanië

West Coast Wilderness Railway, Queenstown TAS. © Tourism Tasmania

De wilde westkust van Tasmanië

Aan de westkust van Tasmanië betekent vakantie dat er een wereld van onbeperkte avonturen voor je open gaat. Als basisverblijfplaats kies je voor het fraaie vissersstadje Strahan, op de rand van de wereld. Daarna kun je wildwatervaren op de woeste stroomversnellingen van de Franklin-rivier of kajakken of een cruise maken over de kalme Gordon-rivier. Maak een trektocht langs duizend jaar oude Huon-pijnbomen in een van de laatste gematigde regenwouden ter wereld. Vlieg boven de wildernis in een helikopter, neem een historische trein vanuit Queenstown of zeil in Macquarie Harbour. Dit gebied heeft ook een zeer gevarieerde geschiedenis wat de mensen betreft: gevangenen, pioniers, houthakkers, mijnwerkers en recentelijk, milieuactivisten.

Vanaf Devonport is het 3 uur rijden en vanaf Hobart 4,5 uur naar Strahan dat aan de enorme Macquarie Harbour ligt. Dit is de belangrijkste toegangsplaats voor het Franklin-Gordon Wild Rivers National Park, dat is opgenomen in de World Heritage-lijst, waar de woeste Collingwood- and Franklin -rivieren in het regenwoud over de rotsen tuimelen en waar ze samenkomen in de Gordon-rivier.

Als je echt een gedenkwaardig avontuur wilt meemaken, kun je op de Franklin-rivier wildwatervaren. Je schiet voorbij de stroomversnellingen en rotsformaties, diepe valleien en glanzende, met mos bedekte klippen. Naar het zuiden toe wordt de tocht rustiger wanneer de Franklin minder snel gaat stromen en overgaat in de Picton- en Huon-rivier.

Je hebt dan meer tijd om het natuurschoon te bekijken tijdens een cruise over de Gordon-rivier. Vanuit Strahan kun je naar de afgelegen regio's van Macquarie Harbour varen en de ruïnes van Sarah Island, de oudste gevangenis van Tasmanië, bekijken. Je zult begrijpen waarom de gevangenen die hier op deze kale onheilspellende plek werden vastgehouden, de ingang van de haven 'Hell’s Gates' noemden. Vaar over de Gordon-rivier langs dichtbegroeide gematigde regenwouden, meer de boot aan om tussen de hoge, eeuwenoude Huon-pijnbomen te lopen die vroeger voor het bouwen van boten werden gekapt. Je reisgids zal verhalen vertellen over de protesten van milieuactivisten in 1982 en 1983 die er voor gezorgd hebben dat er geen dammen in de wilde Franklin-rivier werden gebouwd. Vaar terug naar Strahan of verleng het uitstapje met een kajaktocht vanaf Heritage Landing. Peddel stroomopwaarts op het donkere rustige water van de Gordon-rivier, waar je vogelbekdieren en watervogels kunt zien en wellicht een pauze kunt inlassen om je picknick op een strandje naast de rivier op te eten.

Wil je nog meer? Je kunt zeilen in de Macquarie Harbour of met een helikopter over de uitgestrekte, geheimzinnige wildernis vliegen. Rij in de originele stoomtrein die koper vanuit de mijnen van Queenstown transporteerde, door de bergen van Strahan naar Queenstown. Stap uit bij een paar originele stations. De lokale gidsen zullen je alles kunnen vertellen over de mijnbouwgeschiedenis in dit gebied.

Strek je benen tijdens wandelingen in het Franklin Gordon Wild Rivers National Park. Volg het korte Franklin Rivers Nature Trail door het regenwoud aan de oevers van de rivier of laat je overdonderen door het majestueuze uitzicht vanaf Donaghy’s Lookout.Zeer ervaren en goed voorbereide wandelaars kunnen besluiten om de zware trektocht naar de top van Frenchmans Cap te maken. Deze tocht neemt 3-5 dagen in beslag. Je kunt je ook één voelen met de natuur tijdens een trip van vier dagen waarin je zult zeilen, kajakken en kamperen.

Vanuit Strahan kun je ook met een jetboat over de King-rivier varen en met een terreinwagen over de Henty-zandduinen op Ocean Beach crossen. Bekijk het herbebossingsproject op het Teepookana Plateau waar de boomstronken van Huon-pijnbomen en de grote takken die vroeger door de houthakkers werden achtergelaten, worden verzameld en opnieuw geplant.Bekijk Montezuma Falls, de hoogste waterval van Tasmanië, vlakbij Roseberry, vanaf een hangbrug. Eet je picknick in de buurt van Lake Burbury, een dramatisch stuwmeer, omringd door bergen en bossen, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen.

Hier aan de prachtige wilde westkust van Tasmanië kun je het zielverheffende avontuur kiezen dat bij jou past.

Meer Australische ideeën