Laat je meeslepen door de Twelve Apostles

The Twelve Apostles, Port Campbell National Park, The Great Ocean Road, VIC.

Laat je meeslepen door de Twelve Apostles

Bewonder de beroemde kalkstenen torens vanaf de Great Ocean Road.
Vergeet al je zorgen op de dramatische, onherbergzame en door wind geteisterde kustlijn, waar de wereldberoemde Twelve Apostles zich bevinden.

In het Port Campbell National Park rijzen deze kalkstenen pilaren op uit de Southern Ocean als nobele, verweerde schildwachten uit een eeuwenoude wereld. Lang geleden - zo'n 20 miljoen jaar om precies te zijn - waren zij verbonden met de kliffen van het vasteland. De golven en wind sneden ze uit tot grotten, dan koepels en uiteindelijk pilaren die tot 45 meter hoog omhoogrijzen.

De woeste elementen blijven de pilaren eroderen met een snelheid van ruwweg twee centimeter per jaar. Vandaag de dag zijn er nog maar acht pilaren over en een paar pilaren hebben in de afgelopen jaren het gevecht tegen de natuur opgegeven. De London Arch maakte tot 1990 deel uit van een natuurlijke brug met twee bogen, toen de boog het dichtst bij de kust in elkaar stortte, waardoor twee verbaasde toeristen werden afgesneden. In 2005 stortte nog een 50 meter hoge Apostle in elkaar.

Het geeft je een stimulerend, einde-van-de-aarde-gevoel om deze kustlijn te zien, wanneer de gierende wind en hoge golven er tegenaan beuken. Voel de zeestralen op je gezicht en luister naar de gierende spuitgaten die water spuiten terwijl de oceaan rondom de pilaren schuimt.

Op kalmere dagen zie je de Twelve Apostles veranderen van akelige silhouetten in de schaduw tot glorieuze zandkleurige monumenten in de zon. Leg de hartverwarmende uitzichten bij zonsop- en ondergang vast of krijg een gevoel van de epische afmetingen van deze plek vanaf het brede strand eronder. Volg de Gibson Steps 70 meter langs de klif omlaag naar het zand, waar je letterlijk door een gigantische rotsstapel tot dwerg wordt omgedoopt.

Kom meer te weten over de geschiedenis van gezonken schepen, geologische en kustecologie op een rondwandeling naar Loch Ard Gorge. Of bekijk de spectaculaire Apostles zoals Razorback, Island Archway, Thunder Cave, Bakers Oven Rock, Sentinel Rocks en de Grotto van dichtbij. Je kunt deze uitgehouwen schipbreukkust zelfs verkennen tijdens een geschiedenisles vanuit een helikopter.

De elementen hebben de enorme pilaren al miljoenen jaren verweerd, maar het kost slechts een paar minuten om je kleine spullen te eroderen.

Meer Australische ideeën