Vind je fortuin in Bendigo

Bendigo, VIC. © Tourism Victoria

Vind je fortuin in Bendigo

Maak kennis met de geschiedenis, de cultuur en de koloniale architectuur in het voormalige goudstadje in Victoria.
Maak kennis met de geschiedenis, de cultuur en de koloniale architectuur in het voormalige goudstadje in Victoria.

Het goud is dan wel verdwenen, maar het leven is nog steeds goed in Bendigo, het historische centrum van de streek. De grote, weelderige gebouwen, het Chinese erfgoed en de openluchtmusea vormen een tastbare herinnering aan de jaren 1850 en 1860 toen de goudkoorts dit gebied op zijn kop zette.

Rond 1880 had Bendigo de rijkste goudvelden ter wereld en al dit geld was goed voor vele prachtige gebouwen zoals de Bendigo Town Hall (stadhuis), de onlangs gerestaureerde Alexandra Fountain, het schitterende oude postkantoor, de kunstgalerie en de rechtbank. Bekijk ze tijdens een wandeling langs de brede boulevards en de met bomen omgeven straten, waar je zó dames met hoepelrokken en pijprokende goudzoekers kunt voorstellen.

Maak een historische excursie op Bendigo’s sprekende tram, waar je onder audiobegeleiding de historische gebouwen en geschiedenis van Bendigo nader leert kennen. Bekijk de Australische kunst die teruggaat tot 1850 of snuffel rond in de vele antiekwinkels. Je kunt zelfs je helm opzetten en tijdens een rondleiding een val van drie verdiepingen naar beneden meemaken in een oude mijnschacht. Na afloop kom je weer tot jezelf met een pint bier in het Shamrock hotel, dat tot drie keer toe werd opgebouwd. En elke keer weelderiger dan daarvoor.

En nu je toch kennismaakt met de geschiedenis van de goudkoorts: het verhaal van Berlingo heeft ook een belangrijke Chinese kant. In het Golden Dragon Museum kom je meer te weten over de tienduizenden Chinese mijnwerkers die tijdens de goudkoorts hierheen kwamen. Geniet daarna van de rust in de klassieke tuinen. Je kunt het uit 1860 stammende Joss House of tempel gaan bekijken, de grootste Chinese begraafplaats in Australië of de restanten van de Chinese goudwinning. Je zult vast en zeker genieten van de jaarlijkse Easter Parade, wanneer ’s werelds oudste en langste keizerlijke draak een kleurrijke dans door de stad maakt.

Lang vóór de Chinezen en de Europeanen leefde het Jarra Jarra-volk in het land waar het goud werd ontdekt. Je kunt samen met de afstammelingen van deze Aboriginal-stam feestvieren tijdens de jaarlijkse NAIDOC-Feestweek in Bendigo. Of bekijk de waterputten van de Jarra Jarra op de Eureka Reef Walk.

Als je genoeg geschiedenis hebt gezien, kun je ontspannen in een van de fraaie parken van de stad, een plaatselijke wijnmakerij bezoeken of op de fiets de Bendigo Bushland Trail volgen, langs oogverblindend mooie bloemen, een overvloed aan wilde dieren en beroemde historische gebouwen.

Je hoeft niet lang in Bendigo te zijn om te beseffen dat het nog steeds en in steeds meer opzichten een bloeiende stad is.

Meer Australische ideeën